Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 16:01

ΓΣΕΕ: «Αντί για Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Ταμείο Υποβοήθησης Επιχειρηματιών που απολύουν»

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης «μετασχηματίζεται σε μια ενέργεια που αντί να ευνοούνται οι άνεργοι, ευνοούνται οι επιχειρηματίες που δημιουργούν ανέργους», παρατήρησε σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αντί για Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα μπορούσε να λέγεται Ταμείο Υποβοήθησης των Επιχειρηματιών οι οποίοι απολύουν».

Όπως επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος:

α) οι πόροι που προβλέπονται από το Ταμείο προκύπτουν από αναδιάταξη πόρων για την ανεργία, δηλαδή, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «χρήματα που θα τα χρησιμοποιούσαν για ανέργους, θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για κάποιους ανέργους ειδικών επιχειρηματιών».

β) δεν προβλέπεται καμιά χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, κανένα κονδύλι για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως επεσήμανε ο κ. Παναγόπουλος, «ακόμα και η διοίκηση αυτού του Ταμείου είναι στα χέρια του κράτους, προκειμένου να κάνει "εμπόριο ελπίδας" στους ανέργους, ενώ οι πόροι προέρχονται από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και ως εκ τούτου σε αυτή τη διμερή σχέση θα έπρεπε να βασιστεί η όποια διοίκηση αυτού του Ταμείου».

Όπως σημείωσε, «ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο επιχειρείται και κονδύλια να εισρεύσουν προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις με ονοματεπώνυμο και δια της πλαγίας οδού να εισαχθούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, γεγονός με το οποίο εμείς διαφωνούμε και θα το αντιπαλέψουμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τον ΟΤΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/08/1276428.htm , ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «ολοκλήρωση της κατεδάφισης» που άρχισε η κυβέρνηση με τον νόμο για τις ΔΕΚΟ.

«Τσαλαπατώντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση δια νόμου καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, αλλάζει το εργασιακό καθεστώς, διαχωρίζει τους εργαζόμενους και οδηγεί σε πλήρη ανασφάλεια ένα μεγάλο χώρο, προκειμένου, όπως είναι γνωστό, να τον εκποιήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.