Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2006 07:10

Σταθερός ο χαλκός στη Σαγκάη

ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΑ επίπεδα διαπραγματεύθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, μετά τα καλύτερα από ότι αναμενόταν στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που περιόρισαν τις ανησυχίες για την συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Η απασχόληση στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις τον Νοέμβριο, καταδεικνύοντας ότι η οικονομία αντιστέκεται παρά τη μείωση της αγοράς κατοικιών και της βιομηχανικής παραγωγής, όπως έδειξαν τα στοιχεία την εβδομάδα που πέρασε. Ο χαλκός τελεί υπό πίεση καθώς υπάρχουν σημάδια μείωσης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο.

Ο χαλκός για παράδοση τον Φεβρουάριο, υποχώρησε έως 130 γιουάν, ποσοστό 0,2%, πριν ανακάμψει για να διαπραγματευθεί στα 63.690 γιουάν (8.129 δολ.) ο τόνος στο μέσον της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Τα συμβόλαια του μετάλλου έχουν υποχωρήσει 23% από τις 15 Μαϊου όταν είχαν αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα των 84.100 γιουάν ο τόνος.

Το μέταλλο για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση και διαπραγματεύθηκε από 65.200 έως 67.400 γιουάν ο τόνος σήμερα.

Η αύξηση των επενδύσεων στον κλάδο ενεργείας της Κίνας, που αποτελεί το ήμισυ της κατανάλωσης χαλκού της χώρας, υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο έτος φέτος, σύμφωνα με αξιωματούχο της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Οι κατασκευές κατοικιών στις ΗΠΑ, που αποτελούν το ήμισυ της κατανάλωσης χαλκού στη χώρα, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της χώρας.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange διαπραγματεύθηκε 10 δολ. υψηλότερα στα 6.890 δολ. ο τόνος στις 12:00 το μεσημέρι, ώρα Σαγκάης.