Νέα σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Αργεντινής, μετά τη χρεοκοπία του 2002, με το Μπουένος Άιρες να επωφελείται της ισχυρής ζήτησης των επενδυτών για το νέο 100ετές ομόλογο, περίπου έναν χρόνο μετά την επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές με την έκδοση-μαμούθ των 16 δισ. δολαρίων.
Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Νέα σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της Αργεντινής, μετά τη χρεοκοπία του 2002, με το Μπουένος Άιρες να επωφελείται της ισχυρής ζήτησης των επενδυτών για το νέο 100ετές ομόλογο, περίπου έναν χρόνο μετά την επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές με την έκδοση-μαμούθ των 16 δισ. δολαρίων.
Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής που τολμά να εκδώσει ομόλογο διάρκειας ενός αιώνα, μετά το 100ετές ομόλογο του Μεξικού το 2010.
Η ζήτηση στο βιβλίο παραγγελιών για το νέο ομόλογο, ύψους 2,75 δισ. δολαρίων, ανήλθε στα 9,75 δισ. δολάρια, καθώς η απόδοση 7,9% του τίτλου αποδείχθηκε ιδιαίτερα θετικός πόλος έλξης για τους επενδυτές, εν μέσω των πολύ χαμηλών αποδόσεων που προσφέρουν οι περισσότεροι τίτλοι σταθερού εισοδήματος.
Χάρη στο ισχυρότερο του αναμενομένου εθνικό νόμισμα, η κυβέρνηση της Αργεντινής αύξησε τον στόχο του 2017 για τις ομολογιακές εκδόσεις σε ξένο νόμισμα στα 12,75 δισ. δολάρια, έναντι προηγούμενου στόχου για εκδόσεις συνολικής αξίας δέκα δισ. δολαρίων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Λούις Καπούτο. Η Αργεντινή βγαίνει στις κεφαλαιαγορές ώστε να αντλήσει κεφάλαια που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, που ανέρχεται φέτος στο 4,2% του ΑΕΠ.
Το νέο 100ετές ομόλογο έχει κουπόνι 7,125%, που ισοδυναμεί με ετήσια απόδοση 7,9%, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, χαιρετίζοντας την επιτυχία της έκδοσης και χαρακτηρίζοντάς την ως ένδειξη ότι η Αργεντινή κέρδισε και πάλι «την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη». Η νέα έκδοση αιφνιδίασε τις αγορές, δεδομένου ότι μόλις πέρυσι η Αργεντινή κατάφερε να βάλει τέλος στη δεκαετή αντιπαράθεση με τους πιστωτές μετά τη στάση πληρωμών του 2002. «(Η αυξημένη επενδυτική ζήτηση) δείχνει την εμπιστοσύνη της αγοράς ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αλλάξει την ιδιοσυγκρασία της χώρας και θα βάλει τέλος στους κύκλους δανεισμού και στάσεων πληρωμών. Θα τα καταφέρει;», διερωτάται ο Εντγκάρντο Στέρνμπεργκ, διαχειριστής χρέους αναδυομένων αγορών στη Loomis Sayles.
Εάν η Αργεντινή εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του ελλείμματος και υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων, τότε είναι αρκετά σημαντικές οι πιθανότητες για δυναμικό ράλι στις τιμές των ομολόγων της χώρας τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου ότι η 100ετής έκδοση πωλήθηκε με απόδοση σχεδόν 8%, οι επενδυτές θα μπορούσαν να ανακτήσουν την αρχική τους επένδυση περίπου σε 12 χρόνια, εκτιμούν αναλυτές.
Από την ανεξαρτησία της το 1816, η Αργεντινή έχει κηρύξει οκτώ φορές στάση πληρωμών σε κρατικό χρέος, με τη μεγαλύτερη το 2002 σε ομόλογα ύψους 100 δισ. δολαρίων -στη μεγαλύτερη έως τότε κρατική χρεοκοπία- και την πιο πρόσφατη το 2014, εξαιτίας αντιπαράθεσης με το hedge fund Elliott Management. Η κυβέρνηση όμως του Μαουρίτσιο Μάκρι έκλεισε αυτό το κεφάλαιο το 2016 και οι εποχές έχουν αλλάξει, εκτιμά ο Τζο Χάρπερ, συνεργάτης στην Explorador Capital Management, επενδυτικού ταμείου που εστιάζει στη Λατινική Αμερική.