Ο ΟΠΕΚ παραγωγός του 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, σκέφτεται να προχωρήσει σε δεύτερη μείωση της παραγωγής του σε τρεις μήνες, με στόχο να αποφευχθεί η μείωση των τιμών του στις αρχές του έτους.
Αξιωματούχοι από τη Βενεζουέλα και το Ιράν, είπαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες ότι ο Οργανισμός πρέπει να μειώσει την παραγωγή του εξ αιτίας της αύξησης των αποθεμάτων. Οι εκπρόσωποι του Κατάρ και της Νιγηρίας στον ΟΠΕΚ, είπαν ότι η υποχώρηση 11% του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι του ευρώ φέτος, μειώνει την δύναμη των εσόδων.
Η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, είπε την 1η Δεκεμβρίου, ότι τα αποθέματα βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο ΟΠΕΚ που θα συσκεφθεί αυτήν την εβδομάδα στην Αμπούζα της Νιγηρίας, για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής, από το 1972.
Η υποχώρηση των τιμών από τα επίπεδα ρεκόρ του Ιουλίου στα 78,40 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, ώθησαν τον ΟΠΕΚ να αποφασίσει τον Οκτώβριο να μειώσει την παραγωγή του για πρώτη φορά σε 2,5 χρόνια. Την εβδομάδα που πέρασε, το πετρέλαιο έκλεισε στα 62,03 δολ. το βαρέλι.
Ο Οργανισμός προσπαθεί να αποφύγει την αύξηση των αποθεμάτων που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών μετά το τέλος του χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης.
«Η αγορά δεν έχει ισορροπία», είπε την 1η Δεκεμβρίου μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κάϊρο, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι. Ο ίδιος είπε ότι 100 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματα πρέπει να φύγουν από την αγορά. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, από την αρχή του μήνα βρίσκονται στα περίπου 340 εκατ. βαρέλια.
«Ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής», ανέφερε στις 8 Δεκεμβρίου στην Αμπούζα, ο πρόεδρος του Οργανισμού, υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, Εντμουντ Νταουκόρου, που θα φιλοξενήσει την τριήμερη σύσκεψη των 11 μελών-χωρών του ΟΠΕΚ.
Το πετρέλαιο βρίσκεται πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι εδώ και 18 μήνες. Η υποχώρησή του από τα επίπεδα ρεκόρ του Ιουλίου, ήταν αποτέλεσμα του περιορισμού της έντασης μεταξύ Δύσης και Ιράν, για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου. Η ήπια περίοδος των τυφώνων στον Κόλπο του Μεξικό, περιοχή παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ, ώθησε επίσης χαμηλότερα τις τιμές του αργού.
Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή του κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει το ήμισυ της απόφασής του. Εξαιρουμένου του Ιράκ, που δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία, η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο μειώθηκε στα 26,97 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 535.000 βαρέλια λιγότερα από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
H παγκόσμια παραγωγή θα υποχωρήσει 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο από το πρώτο, σύμφωνα με την International Energy Agency, που εδρεύει στο Παρίσι. Η εποχιακή πτώση αντικατοπτρίζει τις λιγότερες ανάγκες για καύσιμα θέρμανσης.
Μερίδα υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ είπαν ότι αυτή η συνάντηση ενδέχεται να αποφέρει δεύτερη μείωση της παραγωγής.
«Η μείωση θα είναι έως 500.000 βαρέλια ημερησίως», σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου και Ενεργείας της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, στις 30 Νοεμβρίου.
Οι τιμές του πετρελαίου, είναι περίπου έξι φορές υψηλότερα από τα τέλη του 1998. Τα δύο τελευταία χρόνια η αύξηση της ζήτησης, κυρίως από την Κίνα, επέτρεψαν στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ να αντλήσουν όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορούν.
Στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ από τον Μάρτιο, υποχώρησε την εβδομάδα που πέρασε το δολάριο, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, υστερεί. Το αδύναμο αμερικανικό νόμισμα, βλάπτει τους εξαγωγείς πετρελαίου, καθώς οι περισσότερες πωλήσεις τους πραγματοποιούνται σε αυτό το νόμισμα. Το δολάριο έχει υποχωρήσει περίπου 5% έναντι του ευρώ από τις 13 Οκτωβρίου, όταν είχε αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο.
«Ολοι ανησυχούν για την υποχώρηση», δήλωσε αυτόν τον μήνα ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ, Αμπντουλάχ Μπιν Χαμάντ αλ-Ατιγιάχ, στο Αμπου Ντάμπι.
Ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να εξετάσει το θέμα ένταξης της Αγκόλας, κατά τη σύσκεψή του αυτήν την εβδομάδα. Η Αγκόλα, που αντλεί περίπου το ίδιο ύψος πετρελαίου με την Αλγερία, είπε τον μήνα που πέρασε ότι θέλει να συμμετάσχει στον Οργανισμό.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας, Ντεζιντέριο Κόστα, θα συμμετάσχει στη σύσκεψη της 14ης Δεκεμβρίου του ΟΠΕΚ, ως παρατηρητής. Εάν εγκριθεί η ένταξή της, η Αγκόλα θα είναι το πρώτο νέο μέλος του ΟΠΕΚ από το 1975 που η Γκαμπόν μπήκε στον Οργανισμό. Η Γκαμπόν, αποχώρησε το 1994.