Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2006 12:34

Gazprom: Πρόταση από τη Shell για το Σαχαλίνη-2

ΝΕΕΣ προτάσεις για τη ρωσική εταιρεία να συμμετάσχει στο venture ύψους 22 δισ. δολ., Σαχαλίνη-2 έκανε η Royal Dutch Shell Plc, στην ΟΑΟ Gazprom, ανακοίνωσε η τελευταία, καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διευρύνει τον έλεγχο στη δεύτερη σε μέγεθος βιομηχανία στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Νωρίτερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότιη Shell συμφώνησε να εκχωρήσει στην κρατική Gazprom πλειοψηφικό μερίδιο στο έργο φυσικού αερίου Σαχαλίνη-2. Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέϊ Κουπριγιάνοφ και ο αντιπρόεδρος της Shell Russia, Μαξίμ Σούμπ, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την είδηση του Reuters, το οποίο επικαλέστηκε ανθρώπους που πρόσκεινται στον κλάδο.

Η Σαχαλίνη-2 το μοναδικό μεγάλο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία που ανήκει εξ ολοκλήρου σε ξένους, αντιμετώπισε περιβαλλοντικούς ελέγχους με πιθανή απώλεια αδειών καθώς οι μέτοχοι διαπραγματεύονται την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 10 δισ. δολ. με την κυβέρνηση της Ρωσίας και την είσοδο της Gazprom στο έργο. Το venture αποτελεί έργο «κλειδί» στα σχέδια της Shell να αναζωογονήσει την παραγωγή και να αυξήσει τα αποθέματά της.

Η Shell και η Gazprom ανακοίνωσαν πέρυσι προκαταρκτική συμφωνία για την αγορά από την Gazprom του 25% του Σαχαλίνη-2 για το ήμισυ της πηγής της εταιρείας Zapolyarnoye, στην Αρκτική. Η Gazprom ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις μετά τον διπλασιασμό του κόστους του έργου από την Shell.

H Shell έχει στην κυριότητά της το 55% της Sakhalin Energy Investment Co., της διαχειρίστριας του έργου στη Σαχαλίνη, ενώ οι ιαπωνικές συνεργάτιδές της Mitsui & Co. και Mitsubishi Corp., κατέχουν το λοιπό μερίδιο.

Οι μετοχές της Shell υποχωρούσαν 12 πένες, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στις 1.805 πένες η μία στις 9:01 π.μ. στο Λονδίνο. Οι μετοχές της Gazprom σημείωναν απώλειες 0,1%, φθάνοντας στα 306,10 ρούβλια η μία στο Micex της Μόσχας.