Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2006 09:51

Ινδία: Στα χαμηλότερα 10 μηνών η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα 10 μηνών, αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας, μετά τον περιορισμό της ανάπτυξης, μειώνοντας την πίεση στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού τον Ιανουάριο.

Η παραγωγή στα εργοστάσια, τις εταιρείες κοινής ωφελείας και τα ορυχεία αυξήθηκε 6,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξησή της κατά 11,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, σήμερα στο Ν. Δελχί. Κατά μέσον όρο 15 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 9,6%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας χρησιμοποίησε τρία διαφορετικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής το τελευταίο πεντάμηνο για να περιορίσει τα δάνεια κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και τον πληθωρισμό. Η χαμηλότερη από το αναμενόμενο οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να επιτρέψει στον διοικητή της, να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά την επόμενη ανακοίνωση στις 30 Ιανουαρίου.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν τα κρατικά ομόλογα μετά την ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας ήταν στο 7,59%, 5 μονάδες βάσης υψηλότερα ή 0,05% από χθες στις 12:30 μ.μ. στο Μουμπάϊ. Η ρουπία διαπραγματεύθηκε στις 44,8387 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:42 μ.μ., από 44,81 πριν από την ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 6% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αύξησή της κατά 12% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Η παραγωγή των ορυχείων αυξήθηκε 4%, λιγότερο από τον προηγούμενο μήνα που σημείωσε άνοδο 4,3%. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας υποχώρησε στο 9,7% από 11,5%.