Περισσότερα από 1.300 άτομα παρακολούθησαν δια ζώσης αλλά και μέσω livestreaming τις εργασίες του συνεδρίου EXPORT SUMMIT V του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, ενώ το «παρών» έδωσαν επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, ανώτατοι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και ακαδημαϊκοί.
Περισσότερα από 1.300 άτομα παρακολούθησαν δια ζώσης αλλά και μέσω livestreaming τις εργασίες του συνεδρίου EXPORT SUMMIT V του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη, ενώ το «παρών» έδωσαν επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, ανώτατοι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και ακαδημαϊκοί.
Το θέμα του Export Summit V ήταν το «Adding Value to Exports» και ενότητες αυτού αποτέλεσαν το «Certification, Packaging, Labelling, Transport and Distribution Networks».
Τις εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική μεταβολή των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας τους πρώτους μήνες του 2017, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υπερβολική αύξηση των καυσίμων, στοιχείο που υποδεικνύει τη χαμηλή προστιθέμενη αξία των ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του παραγωγικού και εξαγωγικού μοντέλου και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών, θέμα στο οποίο ήταν αφιερωμένο το φετινό συνέδριο.
Η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός ανέφερε πως είναι ο προσανατολισμός της χώρας σε ένα νέο ολοκληρωμένο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο, όπως ανέφερε, θα αποδίδει ισονομία σε όσους εργάζονται ουσιαστικά. Σημείωσε ότι η συνεργασία και η εμπιστοσύνη θα βοηθήσουν να γίνει το Made In Greece το ισχυρότερο brand διεθνώς, αυξάνοντας παράλληλα την εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Τέλος, η υφυπουργός ανέφερε ότι πρέπει ως χώρα να αφήσουμε τις ιδεοληψίες και να εστιάσουμε στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, με τη δέσμευση ότι η πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό της επιχειρηματικής κοινότητας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Θεοφάνης Παπάς, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εστίασε την ομιλία του στην προσπάθεια της περιφέρειας να ενισχύσει την εξωστρέφεια, ενώ ανέφερε ως σημαντικό ζήτημα την προβολή του αγροδιατροφικού τομέα όπου έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Στη συνέχεια, κατέδειξε τη μεγάλη ανάγκη για ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των εξαγωγικών και για εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα εγχώρια προϊόντα. Τέλος, ο κ. Παπάς τόνισε την πολύ καλή συνεργασία της περιφέρειας με τον ΣΕΒΕ, υπογραμμίζοντας ότι φορείς όπως ο ΣΕΒΕ θα πρέπει να αποτελέσουν «ενορχηστρωτή» συντονισμένων εξαγωγικών δράσεων.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε την ανάγκη να διδαχθούμε ως χώρα από παραδείγματα ξένων χωρών, να εστιάσουμε τις ενέργειές μας στο μάρκετινγκ ώστε οι καταναλωτές να πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες αγορές και να πιστέψουμε στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, πουλώντας τον καλό μας εαυτό και κάνοντας συνέργειες.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου, εκπροσωπώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η στήριξη του ιδιωτικού τομέα και η ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω κατάργησης της υπερφορολόγησης και των εισφορών.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος τόνισε ότι η ενίσχυση της εξωστρέφειας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων, χωρίς να έχει ευκαιριακό χαρακτήρα αλλά και να χρησιμοποιηθούν νέες ολιστικές προσεγγίσεις με νέα εργαλεία. Στόχος, όπως είπε, είναι η ανάπτυξη νέων καινοτομικών παραγωγικών συστημάτων για να επιτευχθεί αύξηση των εξαγωγών και παράλληλη αντικατάσταση των εισαγωγών, ώστε να επιτύχουμε υψηλή προστιθέμενη αξία για τα ελληνικά προϊόντα και ενίσχυση της οικονομίας. Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε επίσης στο νέο ΕΣΠΑ και στο σύγχρονο προσανατολισμό του με επενδυτικά σχέδια, τα οποία φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης τόνισε τη μεγάλη ανάγκη για δημιουργία συνεργατικών σχημάτων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, ενώ ανακοίνωσε τη σηματοποίηση των προϊόντων του αγροδιατροφικού κλάδου με το ελληνικό σήμα, στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ.