Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2006 19:36

ΠΑΣΟΚ: Με τροπολογία της νύχτας η τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου

«H κυβέρνηση αποφάσισε, για άλλη μια φορά, να χειριστεί ένα πολύ σοβαρό θέμα με τη μέγιστη προχειρότητα και αδιαφάνεια. H τροποποίηση του επενδυτικού νόμου για την χορήγηση κινήτρων για την περίοδο 2007-2013 http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/12/12/1277573.htm γίνεται με τροπολογία της νύχτας, χωρίς τη δυνατότητα συζήτησης στη Βουλή», τονίζει ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και συμπληρώνει:

«- Η παροχή προκαταβολής της ενίσχυσης που καθιερώθηκε με τον Ν.3299/2004 αυξάνεται από 30% σε 50%. Δηλ. από την επομένη μέρα της έγκρισης ο υποψήφιος επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να εισπράξει τη μισή επιχορήγηση πριν καν δαπανήσει ένα ευρώ. Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

- Καταστρατηγείται πλήρως ο σκοπός του επενδυτικού νόμου που ήταν πάντα η αποκέντρωση των επενδύσεων. Πρώτη φορά παρέχεται και στην Αττική το σύνολο των ενισχύσεων που παρέχονται και στην υπόλοιπη χώρα, ενισχύσεις που κυμαίνονται από 15% έως 40%, καθιστώντας έτσι λιγότερη ελκυστικά τα κίνητρα επένδυσης στις μειονεκτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

- Γενικότερα η αδιάκριτη και χωρίς στόχευση παροχή των ενισχύσεων οδηγεί σε πλήθος τέτοιων φαινομένων. Π.χ. μια μεγάλη επένδυση μεταποίησης θα λάβει 35% ενίσχυση στην Κορινθία. Η ίδια επένδυση θα λάβει μόνο 25% επιχορήγηση στην Λάρισα, στο Λασίθι, στις Σέρρες, στην Πέλλα, στην Ημαθία, στα Γρεβενά, στην Κοζάνη, στην Καστοριά, στην Εύβοια και σε πλήθος άλλων νομών της χώρας».