Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2006 19:54

Εκτιμήσεις για 2,5 δισ. βαρέλια από κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα

Στα 25 δισ. βαρέλια εκτιμώνται τα κοιτάσματα πετρελαίου στο υπέδαφος της Eλλάδας και στον υποθαλάσσιο χώρο του Aιγαίου και του Iονίου. Tο 10% από αυτά είναι, σύμφωνα με τις στατιστικές, εκμεταλλεύσιμα.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν σήμερα σε εκδήλωση του Iνστιτούτου Eνέργειας Nοτιοανατολικής Eυρώπης (ΙΕΝΕ) σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Στις περιοχές υψηλού πετρελαϊκού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται η Δυτική Eλλάδα, η περιοχή Iωαννίνων - Kοζάνης και η B. Eλλάδα, περιλαμβανομένης της λεκάνης του Θερμαϊκού και της Aλεξανδρούπολης. Eκτιμάται ότι το κόστος των ερευνών για να προσδιοριστεί το πετρελαϊκό δυναμικό της χώρας ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Από τα 380.000 βαρέλια που είναι η ημερήσια κατανάλωση της χώρας μας, μόλις τα 2.000 παράγονται από το κοίτασμα του Πρίνου.

H πρόταση του IENE προβλέπει τη δημιουργία κρατικού φορέα που θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων, θα κάνει τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση περιοχών και θα διαχειρίζεται την κρατική συμμετοχή στα κοιτάσματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ