Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2006 20:43

Ε.Ε. - Νέος Τελωνειακός Κώδικας με άνοιγμα του επαγγέλματος

Ψηφίστηκε σήμερα σε πρώτη ανάγνωση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής η πρόταση Κανονισμού για αναθεώρηση του Τελωνειακού Κώδικα, ο οποίος ίσχυε από το 1992.

Κινούμενο στις κατευθύνσεις της Στρατηγικής της Λισαβόνας, το νέο κείμενο αποβλέπει στην απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών για μείωση του κόστους και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Προωθεί, επίσης, την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων (δυνατότητα ηλεκτρονικής διασάφησης, κεντρικού εκτελωνισμού και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ τελωνειακών διοικήσεων).

Στο ίδιο πνεύμα, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η χρηματοδότηση του Προγράμματος Τελωνεία 2013 και έγινε δεκτή η πρόταση απόφασης για τα ηλεκτρονικά τελωνεία (e-customs), που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Κώδικα.

Ο νέος Κώδικας εισάγει και αλλαγές στο καθεστώς των τελωνειακών αντιπροσώπων (εκτελωνιστών). Πλέον, καταργείται ο αριθμητικός περιορισμός στον κλάδο, ανοίγει το επάγγελμα και υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση του επαγγέλματος των τελωνειακών αντιπροσώπων σε όλα τα κράτη-μέλη. Με συμβιβαστική τροπολογία, στη σύνταξη της οποίας συμμετείχε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τις προβλέψεις για την απλοποίηση και το άνοιγμα της αγοράς ορίζεται ότι η απόκτηση της ιδιότητας των εκτελωνιστών θα υπόκειται σε προδιαγραφές ικανότητας και επαγγελματικά προσόντα, ώστε να ασκούνται σωστά οι σχετικές δραστηριότητες.