Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 07:08

Απώλεις σημειώνει ο χαλκός στη Σαγκάη

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, εν μέσω ανησυχιών ότι η συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης στις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο, τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενδέχεται να μεταφραστεί σε μείωση της ζήτησης για το βιομηχανικό μέταλλο, τη στιγμή που τα παγκόσμια αποθέματα χαλκού αυξάνονται.

Η αγορά κατοικιών των ΗΠΑ, που αποτελεί το ήμισυ της κατανάλωσης χαλκού της χώρας, γνωρίζει σημαντική συρρίκνωση, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Federal Reserve. Στις ΗΠΑ τα αποθέματα χαλκού που ελέγχονται από το Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών.

Ο χαλκός για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε έως 800 γιουάν, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 63.410 γιουάν (8.102 δολ.) ο τόνος στη Σαγκάη και διαπραγματεύθηκε στα 63.670 γιουάν στις 10:52 π.μ., τοπική ώρα. Τα συμβόλαια έχουν υποχωρήσει 24% από τις 15 Μαΐου, όταν το πετρέλαιο άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 84.100 γιουάν.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, παρέμεινε αμετάβλητος στα 6.850 δολ. ο τόνος στις 10:51 π.μ., ώρα Σαγκάης. Στο Comex ο χαλκός για τα συμβόλαια του μαρτίου υποχώρησε 1,24% χθες, φθάνοντας στα 3,0945 δολ. η λίμπρα.

Τα αποθέματα του μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αγωγών και καλωδίων σημείωσε άνοδο 1,4%, φθάνοντας στους 32.651 τόνους, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News. Τα αποθέματα που παρακολουθεί το Comex σημείωσαν φέτος τετραπλάσια άνοδο.

Η ανάπτυξη των επενδύσεων στον τομέα ηλεκτρικής ενεργείας της Κίνας, που αποτελεί το ήμισυ της συνολικής κατανάλωσης χαλκού στη χώρα, μειώνεται για τρίτο έτος φέτος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της χώρας.