Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 08:12

Aπώλειες ρεκόρ του γιέν έναντι του ευρώ

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ υποχώρησε το γιέν έναντι του ευρώ μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Morgan Stanley Japan Securities Co. και της Barclays Capital Japan Ltd. για την ανάπτυξη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας στον κόσμο.

Σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση σηματοδότησε ότι οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη την τρέχουσα χρήση θα είναι χαμηλότερες. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τη βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο παρέμειναν αμετάβλητες για αύξηση 1,6%, σύμφωνα με σημερινή έκθεση. Το γιέν υποχώρησε 1,5% την εβδομάδα που πέρασε έναντι του ευρώ καθώς οι διαπραγματευτές μείωσαν τα στοιχήματά τους ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στις 19 Δεκεμβρίου.

Το γιέν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ των 155,38 ανά ευρώ και διαπραγματεύθηκε στα 155,31 στη 1:55 μ.μ. στο Τόκυο, από 155,13 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ιαπωνικό νόμισμα ενδέχεται να υποχωρήσει στα 155,50 έναντι του ευρώ αυτήν την εβδομάδα.

Εναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 116,94 από 116,78 γιέν.

Η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας την τρέχουσα χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου στο 2% από το 2,5%. Και η Barclays αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της στο 1,9% από το 2,3% σύμφωνα με χθεσινή έκθεση προς τους πελάτες τους.

Η πρόβλεψη της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη 2,1% έως τις 31 Μαρτίου θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω επειδή η προσωπική κατανάλωση δεν αυξάνεται τόσο όσο αναμενόταν, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Sankei, το οποίο ωστόσο δεν ανέφερε την πηγή της πληροφόρησής του.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε ετησίως με ρυθμό 0,8% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, χαμηλότερα της αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 2%, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση στις 8 Δεκεμβρίου.

Τα μέλη της Bank of Japan συναντώνται για να αποφασίσουν τελευταία φορά για τα επιτόκια φέτος στις 18 και 19 Δεκεμβρίου. Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από περίπου έξι χρόνια τον Ιούλιο στο 0,25%.