Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 12:03

ΠΣΕ: Στο 20% η αύξηση των εξαγωγών το εννεάμηνο

Αύξηση, περίπου 20%, θα σημειώσουν το εννεάμηνο του 2006 οι ελληνικές εξαγωγές, φθάνοντας στα 17 δισ. ευρώ ή τα 20 δισ. δολ., σύμφωνα με την ανάλυση των εξαγωγικών επιδόσεων από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΣΕ, αύξηση σημειώνεται σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές εκτός της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας και των χωρών της Αφρικής, που απορροφούν πάντως και οι δύο περιοχές μαζί μόνο το 3% περίπου του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εξαγωγών προς τις δέκα χώρες της νέας διεύρυνσης (39%), εξέλιξη που δείχνει την ευεργετική επίδραση και στις εμπορικές συναλλαγές της συμμετοχής των χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αυτό φαίνεται καθαρά και στις δύο νέες σε λίγες ημέρες χώρες-μέλη: τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προς τις οποίες οι εξαγωγές αυξάνονται κατά τους πρώτους εννέα μήνες τους έτους κατά 31,9% και 47,1%, σε 782 εκ. ευρώ και 408 εκ. ευρώ, αντιστοίχως.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξής ακόμη εξελίξεις: η σοβαρή πιθανότητα να καταστεί η Ιταλία η πρώτη εξαγωγική αγορά με διαφορά «βραχείας κεφαλής» υποσκελίζοντας τη Γερμανία για πρώτη φορά κατά τη μεταπολεμική εποχή, η ισχυρή άνοδος των εξαγωγών προς την Ισπανία (αύξηση 40%) και η συνεχιζόμενη ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών προς τη Γαλλία (33%).

Έκπληξη προκαλούν η αύξηση των εξαγωγών προς τη Σλοβενία (126 εκ. ευρώ ή 380%), την Αλγερία (135 εκ. ευρώ ή 482%), την Κροατία (60 εκ. ευρώ ή 127%) ενώ πολύ υψηλή είναι και η αύξηση (90%) των εξαγωγών πετρελαιοειδών που υπολογίζεται ότι η αξία τους θα πλησιάσει εφέτος τα 3 δισ. δολάρια.

Μόνον η κατηγορία «ποτά και καπνός» υποχωρεί, ενώ οι εξαγωγές των υπόλοιπων εννέα μεγάλων κατηγοριών αυξάνονται. Οι κατηγορίες «λάδια και λίπη», «καύσιμα» και «πρώτες ύλες» αυξάνονται πάνω από τη συνολική αύξηση των εξαγωγών κατά το ίδιο διάστημα, ενώ στις κατηγορίες «βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτη ύλη» και «μηχανήματα και υλικό μεταφορών» η αύξηση πλησιάζει τη συνολική αύξηση των εξαγωγών.

Αντιθέτως, στην άλλη μεγάλη κατηγορία «διάφορα βιομηχανικά είδη» στην οποία υπάγονται και τα έτοιμα ενδύματα, οι εξαγωγές στους εννέα πρώτους μήνες του έτους παρέμειναν στάσιμες. Οι εξαγωγές των καυσίμων σχεδόν διπλασιάστηκαν (αύξηση 90%).

Σημειώνεται ότι το 40% της συνολικής ανόδου των εξαγωγών κατά τους εννέα πρώτους μήνες του έτους οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών.