Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 12:45

Αυστραλία-Ιαπωνία: Εναρξη συνομιλιών ελεύθερου εμπορίου

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ελεύθερου εμπορίου θα αρχίσει το 2007 η Αυστραλία με την Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζων Χάουαρντ. H Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας και η μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά.

«Υπό τον νέο πρωθυπουργό της η Ιαπωνία επιθυμεί να διατηρήσει τις καλές σχέσεις της με την Αυστραλία και αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε ο Χάουαρντ μιλώντας σήμερα προς τους δημοσιογράφους στο Σύδνεϋ. Ο Χάουαρντ έκανε χθες αυτήν τη συμφωνία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε.

Η Ιαπωνία ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Αυστραλίας για τέσσερις δεκαετίες και ο μεγαλύτερος αγοραστής άνθρακα, υγροποιημένου φυσικού αερίου, αργού πετρελαίου και αγροτικών προϊόντων της χώρας. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών στις 30 Ιουνίου του 2006 ήταν 53,928 δισ. δολ. Αυστραλίας (42,4 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία, που αγοράζει το 18% των εξαγωγών της Αυστραλίας, θα προσθέσει στην οικονομία της χώρας – την πέμπτη μεγαλύτερη της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού – 39 δισ. δολ. Αυστραλίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής Επιχειρηματικής Συνεργασίας Αυστραλίας-Ιαπωνίας. Το εμπόριο, αποτελεί το 1/5 της οικονομίας της χώρας, ύψους 918 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Για την Ιαπωνία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η επίτευξη συμφωνίας θα προσθέσει στην οικονομία της 27 δισ. δολ. Αυστραλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία συμφωνεί να έχει εμπορικές διαπραγματεύσεις με άλλη χώρα για ελεύθερο εμπόριο με όλα πάνω στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της γεωργίας», ανέφερε ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου, Γουώρεν Τρας, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Σύδνεϋ, συμπληρώνοντας: «Αυτές οι συνομιλίες άνοιξαν αναμφισβήτητα την πόρτα νέων εμπορικών συναλλαγών στον τομέα της γεωργίας μεταξύ των δύο χωρών».

Η Αυστραλία έχει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τη Ν. Ζηλανδία. Επίσης, διαπραγματεύεται να κάνει κάτι ανάλογο με την Κίνα, τη Μαλαισία και την Κορέα.