Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2006 13:19

Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού μετά την πρόβλεψη της ΙΕΑ

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση, αλλά κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο, μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης για τη ζήτηση στην Κίνα από την International Energy Agency (ΙΕΑ), σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο διαφωνίας των υπουργών του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής δεύτερη φορά σε τρεις μήνες.

Η ΙΕΑ διατήρησε τις προβλέψεις της για τη ζήτηση το 2006 και το 2007 και είπε ότι η αύξηση της ζήτησης στην Κίνα το 2006 θα είνει 5,6%, χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 6,2%. Ο ΟΠΕΚ δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής πριν από την αυριανή του σύσκεψη στην Αμπούζα της Νιγηρίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Εντμουντ Νταουκόρου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου υποχώρησε 13 σεντς, φθάνοντας στα 60,89 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 10:30 π.μ. στο Λονδίνο.

Τα αποθέματα του αργού πετρελαίου υποχώρησαν 40 εκατ. βαρέλια τον Οκτώβριο, φθάνοντας στα 2,7 εκατ. βαρέλια, ίσα με 54 ημέρες κατανάλωσης, μία ημέρα λιγότερο από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση της ΙΕΑ, η οποία επεσήμανε ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου μπορούν να μειώσουν τη ζήτηση.

Το μπρεντ, υποχώρησε έως 31 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 61,21 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύθηκε σε αυτήν την τιμή στο ICE Futures στις 10:31 π.μ. στο Λονδίνο.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει περίπου 2% αυτήν την εβδομάδα και εξ αιτίας του ήπιου καιρού που επικρατεί στις ΗΠΑ και μειώνει τη ζήτηση για θέρμανση.

Οι θερμοκρασίες στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου καταναλώνεται το 80% του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα, πιθανόν να διατηρηθούν πάνω από τον μέσον όρο για την εποχή έως τις 26 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της National Weather Service.

Η ζήτηση θέρμανσης στις βορειοανατολικές ΗΠΑ θα είναι 41% χαμηλότερη της συνηθισμένης έως της 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της Weather Derivatives.