Στο χθεσινό μας σχόλιο παρατηρούσαμε για τις συναλλαγές της Δευτέρας: «Εκτός των τραπεζικών blue chip, στην άμυνα της αγοράς συμπεριλαμβανόντουσαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ. Λες και όσα σύμβαιναν στην ευρωζώνη, δεν μπορούσαν να μειώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές. Αυτά θα αποτελούσαν ουσιαστικά επιχειρήματα υπέρ της υγείας της αγοράς, αν συνοδευόντουσαν με σχετικά καλούς όγκους».
Του Κώστα Ιωαννίδη
Στο χθεσινό μας σχόλιο παρατηρούσαμε για τις συναλλαγές της Δευτέρας: «Εκτός των τραπεζικών blue chip, στην άμυνα της αγοράς συμπεριλαμβανόντουσαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ. Λες και όσα σύμβαιναν στην ευρωζώνη, δεν μπορούσαν να μειώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές. Αυτά θα αποτελούσαν ουσιαστικά επιχειρήματα υπέρ της υγείας της αγοράς, αν συνοδευόντουσαν με σχετικά καλούς όγκους».
Τονίζαμε επίσης ότι οι επενδυτές έχουν κάνει τον ιστορικό τους συμβιβασμό σχετικά με το τι θα μπορούσε να πάρει η Ελλάδα από τους πιστωτές, με την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.
Η Barclays σε έκθεση της εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου επισημαίνει ότι απαιτείται ακόμη αξιοσημείωτη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Γιατί υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων Πιστωτών για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας που αποτελούν τα βασικά εμπόδια. Η στήλη εκφράζοντας μια εκτίμηση εμπειρικού τύπου θεωρεί πολύ καλή αυτού του είδους την αβεβαιότητα. Όσο δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον της οικονομίας τόσο πιο εύκολα θα προσελκύουν κεφάλαια των τζογαδόρων της επενδυτικής κοινότητας οι μετοχές του ΧΑ. Αρκεί να πιστεύουν ότι η οικονομία είναι σε τροχιά που ελέγχεται από τους πιστωτές.
Σήμερα λοιπόν θα φανεί πόσο θα υπολογίσουν τον κίνδυνο παράτασης της αστάθειας οι θεσμικοί ή αν θα αρκεστούν στη διαβεβαίωση από την πλευρά των πιστωτών.
«Πεπεισμένος ότι την Πέμπτη θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου». «Σημαντική βελτίωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να προεξοφλούν την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, ύψους άνω των 7,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (12.47), η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά 6,9 μονάδες βάσης στο 5,876% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,908%». Είναι δυο ειδήσεις που ωθούν υπέρ της ανάληψης ρίσκου.
Υπάρχει ωστόσο και η διάχυτη ανησυχία για την πιθανότητα σχόλια του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας για τους Έλληνες αρμόδιους να έχουν οδηγήσει σε υιοθέτηση επιθετικής στάσης από την ελληνική πλευρά στην περίπτωση που δεν έχει υπάρξει βελτίωση της πρότασης της 22/5. Αυτό μεταφράζεται σε παραπομπή της υπόθεσης για τη συνάντηση κορυφής αργότερα μέσα στο μήνα και ξαφνική εκτίναξη της αβεβαιότητας της οποίας η μείωση έφερε την πτώση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων που εκτίναξε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες χθες.
Το πρωί της Τρίτης η ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην Ασία ειδοποίησε πως το κλίμα θα βελτιωνόταν και αυτό είδαμε από την έναρξη στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να είναι ευνοϊκότερα πριν από το άνοιγμα τα πλαίσια εντός των οποίων οι αισιόδοξοι θα μάλωναν με τους απαισιόδοξους για την τάση. Η ισορροπία διατηρήθηκε για μια ώρα μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα.
Μετά ξεκίνησε το σκαρφάλωμα των τιμών (βλέπε δυσκολία στην προσφορά μετοχών) μόλις αυξήθηκαν οι όγκοι της ζήτησης. Όταν στο μέσο της συνόδου ο τζίρος είναι μισή φορά πιο πάνω από τον συνολικό των προηγούμενων τριών συνόδων (από 40 χονδρικά τη μέρα πέρασε τα 60 εκατ. ευρώ) οι συνθήκες «επιβάλλουν» την επιχείρηση διάσπασης των υψηλών έτους, εντός των ημερών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ανοδικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να ανακάμπτει από τις μεγαλύτερες διήμερες απώλειες των τελευταίων έξι μηνών.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ο οποίος έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 21.328 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,45% στις 2.440 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,73% στις 6.220 μονάδες.
Τη Δευτέρα και την Παρασκευή, ο τεχνολογικός κλάδος εμφάνισε τις χειρότερες απώλειες από τον Δεκέμβριο του 2016, λόγω των ανησυχιών για την ύπαρξη «φούσκας» στις τιμές των μετοχών. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα κατάφερε να ανακάμψει, με τις Apple, Google και Tesla να κινούνται ανοδικά, παρέχοντας ώθηση στον δείκτη Nasdaq.
Όσον αφορά τη Federal Reserve, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως, θα προχωρήσει στον τέταρτο γύρο αύξησης των επιτοκίων, επικαλούμενη τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη. Η απόφαση της Fed θα δημοσιευθεί την Τετάρτη στις 21.00 (ώρα Ελλάδος).
Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου μειώθηκε κατά 0,07% έναντι του ευρώ (1,1208 δολάρια) και κατά 0,75% έναντι της στερλίνας (1,2750 δολάρια), ενώ αυξήθηκε κατά 0,06% έναντι του γεν (109,97 γεν),
Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,98% στα 46,53 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 1,01% στα 48,78 δολάρια. Η τιμή του χρυσού, αντίθετα, καταγράφει οριακή πτώση κατά 0,01% στα 1.268,80 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μηνιαία αύξηση της τάξης του 0,5% εμφάνισε τον Μάιο ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, καταγράφοντας άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,4% έναντι μηδενικής μεταβολής τον Απρίλιο του 2017.
ΕΥΡΩΠΗ
Με θετικά πρόσημα τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία, εν αναμονή και της αυριανής απόφασης της Federal Reserve.
Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 388,75 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,59% στις 12.764 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100διολίσθησε κατά 0,15 στις 7.500 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Ubi Banca σημείωσε κέρδη άνω του 3% χάρη στα δημοσιεύματα περί συμφωνίας για το πακέτο διάσωσής της. Παράλληλα, η μετοχή της Capita εκτινάχθηκε κοντά στο 15% εν μέσω των αυξημένων προσδοκιών για την κερδοφορία του β’ εξαμήνου.
H Tερέζα Μέι είχε χθες σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, με στόχο την εξασφάλιση της αναγκαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες καλούν το Λονδίνο να επισπεύσει τις πολιτικές διαδικασίες, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Όσον αφορά τη Federal Reserve, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως, θα προχωρήσει στον τέταρτο γύρο αύξησης των επιτοκίων, επικαλούμενη τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη. Η απόφαση της Fed θα δημοσιευθεί την Τετάρτη στις 21.00 (ώρα Ελλάδος).
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, θετικές παρέμειναν οι προοπτικές ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, παρά την ήπια πτώση, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου ZEW. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ανήλθε στις 18,6 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 20,6 μονάδων τον Μάιο.
Την ίδια ώρα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών διαμορφώθηκε τον Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 2,9%. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στο 2,7%, με την επίδοση του Μαΐου να είναι η καλύτερη από τον Ιούνιο του 2013.
ΧΑ
Ανοδική διαφυγή με επιλεκτικότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον
Στην δεύτερη συνεδρίαση της τρίτης χρηματιστηριακής εβδομάδας που περιλαμβάνει το κρίσιμο για την οικονομία Eurogroup, οι θεσμικοί στην έναρξη έδειξαν πως θα ήταν σταθεροποιητικού χαρακτήρα με ήπια ανοδική τάση που θα αφορούσε στις Τραπεζικές μετοχές και λίγα ακόμα blue chip. Ο τραπεζικός δείκτης και οι βασικοί με ραχοκοκαλιά τις ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΔΕΗ έδειξαν έτοιμοι να κινηθούν πλάγια, αλλά σταθερά σε θετικό πεδίο, με τις τράπεζες σε αυτό διαρκώς για τέταρτη σύνοδο στη σειρά. Η ανοδική εικόνα των ξένων αγορών, μόνιμα μετά το άνοιγμά τους, πέρασε στο ΧΑ, που ο δείκτης του έγραψε χαμηλό μέρας οριακά πάνω από το επίπεδο των 785 μονάδων από 778 χθες, μια φορά στις 10:34. Ενώ δεν συνέβη το ίδιο και για το μέγιστο μέρας που ήταν στις 10:42 πάνω από τις 788 μονάδες, στις 12:00 οριακά κάτω από τις 792, στις 14:52 ήρθαν οι 794,5 μονάδες, στις 15:57 πέρασε τις 796 μονάδες και στις 16:58 πέρασε τις 797 για δεύτερη χρονιά φέτος. Ωστόσο ο τραπεζικός δείκτης δυο λεπτά προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σημείωσε μέγιστο στις 1067,44 από 1012,5 μονάδες με μεταβολή +5,62% ενώ στο ελάχιστο ήταν +0,30%.
Αναζήτηση του μέγιστου ήταν συνεχής στη σημερινή σύνοδο και δοκιμάστηκε μια φορά η στήριξη στις 785 μονάδες. Ο 25άρης άνοιξε στις 2084,08 μονάδες στις 10:34 έπιασε χαμηλό στις 2080,99 από 2063,25 τη Δευτέρα και κατόπιν έγινε σαφές ότι σταμάτησε η αναζήτηση του ελάχιστου. Εγκαταστάθηκε μόνο, γλυκιά αρχικά, ανοδική νευρικότητα που όρισε κορυφή στις 12:00 στις 2097 μονάδες, στις 2107 στις 14:52, αλλά το μέγιστο της μέρας στις 2116,56 από 2079,69 με μεταβολή +1,78% ήρθε ένα λεπτό πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η διάχυση της διάθεσης για αγορές σε μετοχές έξω από τις Τράπεζες, ήταν μικρή, αναγκάζοντας τις εντολές αγοράς να εστιάσουν σε λίγες μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ, ενώ μεγάλες πιέσεις σε blue chip δεν ασκήθηκαν. Μεγαλύτερη πτώση για τις ΓΡΙΒ -1,86% ΜΕΤΚ -0,88% και ΤΙΤΚ -0,98%.
Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές από τις Τράπεζες, αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,27% από +0,47% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο +5,76% από +0,30%, ΕΥΡΩΒ +6,62% από +4,09% και η ΠΕΙΡ +7,98% από +2,40% στις 12/6. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να διατηρηθεί σε τιμές πάνω από τις 785 μονάδες, και το πέτυχε με το παραπάνω. Ο FTSEM ανέβηκε +2,78%.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ δεν βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 16) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 8) με τρία, τα ΜΠΕΛΑ ΒΙΟ και ΑΡΑΙΓ, αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 21 από 26 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 2 αμετάβλητες. Άρα, οι 14 από 12 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 102,584 από 46,057 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 64,89 από 20,55 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος αυξήθηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου και οι τράπεζες αποτελούν το 63,25% από 44,62% από 34,01% του συνολικού τζίρου.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,60% και έφθασε στις 797,13 από 784,60 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2114,67 από 2079,52 με μεταβολή +1,69%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ και τον 25άρη, κλείνοντάς τους πολύ κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +8,70% από 0,00%, Τραπεζών +5,43% από +1,48%, ο FTSEΜ +2,78% από +0,62%, ο 25άρης +1,69% από +0,32%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,60% από +0,80%, ο ΓΔ +1,60% από +0,32%, Τηλεπικοινωνιών +1,13% από +0,20%, Ταξίδια Αναψυχή +0,89% από +2,36%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,16% από +1,68%, Τεχνολογίας +0,14% από -0,24%, Εμπορίου +0,10% από +0,85% και Πετρελαίου Αερίου +0,01% από -0,51%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας -1,11% από +0,28%, Πρώτων Υλών -0,75% από +0,25%, Κοινής Ωφέλειας -0,55% από -4,01%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,52% από -0,20%, Κατασκευές Υλικά -0,36% από -0,72% και Τροφίμων Ποτών -0,04% από -1,62%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 102,584 από 46,057 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία8,433 από 6,055 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 90,048 από 36,815 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,589 από 1,700 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 53,691 από 53,182 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 135,260 από 55,028 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 57 από 61 των καθοδικών σε 43 από 36 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 25 από 21.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Η άνοδος επισπεύδει τη μετακύληση θέσεων αυξάνοντας το τζίρο
Στην σύνοδο της Τρίτης 13/6, η διακύμανση του 25άρη, ήταν 35 μονάδες. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στο πρώτο πεντάλεπτο στις 2080,99 μονάδες Το μέγιστο ήρθε στις 16:58 ήταν οι 2116,56 μονάδες. Η πορεία του ήταν ανοδική σταθερής κλίσης. Το κλείσιμο έγινε δίπλα στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης στις 2114,67 με μεταβολή +1,69%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανέβηκε στα 48,094 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ λήξης Ιουνίου εμφανίστηκε όγκος 2525 συμβολαίων με ανώτερο στις 2116,00 μονάδες με κατώτερο τις 2080,25, οι δε ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 2989 από 4134 με εκκαθάριση στις 2112,75 μονάδες. Στα ΣΜΕ λήξης Ιουλίου αλλάξανε χέρια 2103 συμβόλαια να για να δημιουργηθούν 3137 από 2596 ανοικτά συμβόλαια. Δε διακινήθηκε ΣΜΕ της σειράς Αυγούστου αλλά 39 συμβόλαια για τη σειρά Σεπτεμβρίου με 43 ανοικτές θέσεις. Ορίστηκε προ-πορεία κατά 1,75 μονάδες του 25άρη έναντι των ΣΜΕ Ιουνίου.
Ανοδικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να ανακάμπτει από τις μεγαλύτερες διήμερες απώλειες των τελευταίων έξι μηνών.
Από τις μετοχές του 25άρη, δεν πέρασαν ούτε λεπτό σε αρνητικό πεδίο οι μετοχές των 4 Τραπεζών και η ΒΙΟ. Στον αντίποδα χωρίς θετική μεταβολή, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, εμφανίστηκε η ΜΕΤΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο μέγιστο ημέρας έκλεισαν οι ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ και ΕΧΑΕ και στο ελάχιστο οι ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚ και ΟΛΠ.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Με το βλέμμα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μετά το Eurogroup της Πέμπτης 15/6 κινείται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά. Οι Τράπεζες εξακολουθούν να παρουσιάζουν αυξημένη μεταβλητότητα, ενώ παρατηρούμε και μία κινητικότητα σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως οι εταιρείες Ιχθυοκαλλιεργειών, κλάδου Υγείας κ.α Η μεσοπρόθεσμη πορεία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς θα εξαρτηθεί κυρίως από την έκβαση του αυριανού Eurogroup.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι καταρχήν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο θέμα του χρέους, πλην ίσως κάποιας γενικής διατύπωσης που θα επανεπιβεβαιώνει την δέσμευση των Δανειστών να ληφθούν μέτρα για την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους στο μέλλον, εφόσον είναι αναγκαίο.
Μπορεί να υπάρξουν κάποιες αναφορές σε πρόσθετα κονδύλια από ειδικά χρηματοδοτικά σχήματα για τόνωση της ανάπτυξης και ίσως και το ποσό της δόσης να ξεπεράσει τα 8 δισ. προκειμένου να εξοφληθούν υποχρεώσεις του Δημοσίου ώστε να υπάρξει μία ένεση ρευστότητας στην Αγορά.
Στο σενάριο αυτό επέρχεται μία σχετική ηρεμία στην Αγορά εφόσον απομακρύνονται κίνδυνοι νέας κρίσης με τους Δανειστές και προβλήματα στην αποπληρωμή λήξεων ομολόγων, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να προσπαθήσει να βρει ένα νέο εύρος διακύμανσης περί τις 800 μονάδες.
Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, θα μπορούσε να υπάρχει μία διατύπωση - δέσμευση στο θέμα του χρέους από την πλευρά των Δανειστών, που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δημιουργώντας ένα θετικότερο κλίμα στην Αγορά και βοηθώντας την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, με συνέπεια και μία εντονότερη ανοδική αντίδραση στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, στο βαθμό που υπάρξει συναλλακτική αναβάθμιση με συναλλαγές πάνω 100 εκατ. ευρώ ημερησίως και σταθεροποίηση σε αυτά τα επίπεδα.
Στο απαισιόδοξο σενάριο που συγκεντρώνει μικρή πιθανότητα, μπορούσαμε να δούμε μία αναβολή στην λήψη απόφασης στις 15/6 και παραπομπή του θέματος στην Σύνοδο Κορυφής της 22/6, μέσα σε κλίμα έντασης. Σε αυτή την περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει τις στηρίξεις περί τις 750 μονάδες και η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λαμβάνονταν στην Σύνοδο Κορυφής.
Στο διεθνές περιβάλλον, οι Βρετανικές εκλογές οδήγησαν στην "Πύρρεια νίκη" της Τερέζα Μέι που σηματοδοτεί ωστόσο την απομάκρυνση του σεναρίου ενός σκληρού "Brexit" για τη Μεγάλη Βρετανία, διαδικασία που είναι πιθανό να αποτιμηθεί θετικά για την Ε.Ε. σε επόμενη φάση. Παράλληλα, η επικράτηση Μακρόν και στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας διαμορφώνει προϋποθέσεις για πρωτοβουλίες ευεργετικές για υιοθέτηση πολιτικών αυξημένης συνοχής από την Ευρώπη. Εξελίξεις επομένως ευεργετικές για την Ευρωπαϊκή Οικονομία και τις Αγορές της, δημιουργώντας προϋποθέσεις για αυξημένες τοποθετήσεις κεφαλαίων σε αυτές.
Στο σενάριο του 'λευκού καπνού' στο Eurogroup της Πέμπτης, η Ελληνική Οικονομία μπορεί να επιταχύνει την πορεία της προς αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μικτή εικόνα σήμερα Τετάρτη καθώς οι επενδυτές παντού περίμεναν τη σαφήνεια στο μελλοντικό δρόμο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. που θα φέρει η απόφαση για την νομισματική της πολιτική μετά από πιθανή άνοδο των επιτοκίων της αργότερα μέσα στην ημέρα.
Τα οικονομικά στοιχεία εκ της Κίνας έδειξαν ότι τον Μάιο, οι πωλήσεις λιανικής και η βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασαν τις προβλέψεις, αλλά η έλλειψη αστικών επενδύσεων ενίσχυσε τις απόψεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως θα αρχίσει να χάνει ισχύ καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται και η αγορά ακινήτων χαμηλώνει τη δραστηριότητά της.
Η αντίδραση της αγοράς ήταν χλιαρή με τις μετοχές της Σαγκάης να υποχωρούν κατά -0,78% και στη Νότια Κορέα υποχώρησαν -0,26%.
Οι κινήσεις σε άλλα χρηματιστήρια ήταν επίσης επιφυλακτικές με τον ευρύτερο δείκτη MSCI Asia-Pacific εκτός Ιαπωνίας με οριακή μεταβολή και στην Ιαπωνία ο Nikkei προχώρησε μπροστά κατά 0,1%.
Το επενδυτικό κοινό στη Wall Street είχε μια πιο σίγουρη διάθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώνοντας κορυφές που αντιστοιχούν σε ρεκόρ κλεισίματος για όλους τους μεγάλους δείκτες. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί να δημοσιοποιήσει την απόφασή της στις 18:00 GMT σήμερα με μια συνέντευξη Τύπου που θα δώσει η πρόεδρος Janet Yellen.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι την αύξηση των επιτοκίων γιατί αυτό τους έχουν πει οι αξιωματούχοι της Fed, οπότε η προσοχή θα επικεντρωθεί στην καθοδήγηση επί της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον ιδιαίτερα στην περίπτωση που η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να συμμαζεύει το τεράστιο χαρτοφυλάκιο του αμερικανικού χρέους.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Πεπεισμένος ότι την Πέμπτη θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου. «Θα τα καταφέρουμε, θα το δείτε» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε οικονομική εκδήλωση στο Βερολίνο, δίχως ωστόσο, να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Την ίδια αισιοδοξία συμμερίζονται και αξιωματούχοι των Βρυξελλών, οι οποίοι διαμήνυαν νωρίτερα, ότι Ευρώπη και ΔΝΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα, προλειαίνοντας το έδαφος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Μήνυμα ότι η Κομισιόν αναμένει συμφωνία για την Ελλάδα έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Αναμένουμε συμφωνία στο Eurogroup και χρειαζόμαστε συμφωνία», διεμήνυσε από το Στρασβούργο.
Όπως σημείωσε η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της ως προς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και περικοπών. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα τηρεί το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόβσκις.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα έρθουν σε συμβιβασμό στο αυριανό Eurogroup και ότι θα βρεθεί μια «δίκαιη λύση» για την ελάφρυνση του χρέουςεξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Κανένας δεν θέλει πια περικοπή του χρέους. (Το θέμα τώρα) είναι ελάφρυνση του χρέους - για παράδειγμα, μεγαλύτερη προθεσμία αποπληρωμής» είπε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στον όμιλο γερμανικών εφημερίδων Funke. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα θα πρέπει να επιβραβευθεί για το σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων που ψήφισε η Βουλή, ενώ οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του δανείου. «Τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.
«Ο Τσίπρας χρειάζεται ένα κούρεμα χρέους για την πολιτική του σωτηρία», είναι ο τίτλος άρθρου στις οικονομικές σελίδες της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ στον υπότιτλο σημειώνεται: «Η διένεξη για το ελληνικό χρέος ενορχηστρώνεται για την επίτευξη πολιτικών στόχων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει από τους δανειστές μια παραδοχή για το χρέος και το ΔΝΤ εκβιάζει τον Β. Σόιμπλε».
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Στο Eurogroup της Πέμπτης ξεκινά νέος γύρος για μια διαγραφή χρέους. Το ζήτημα της εκταμίευσης των περίπου 7 δισ. έχει περάσει ωστόσο σε δεύτερη μοίρα, ενώ προσκήνιο βρίσκεται η συζήτηση για το χρέος. Κι ας έχει η Ελλάδα δυσκολία να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της τον Ιούλιο.
Η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και η αρωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις σεισμόπληκτες περιοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Ευρωπαία επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρετσού, στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η Επίτροπος συνεχάρη την κυβέρνηση για την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και τόνισε την πρόθεση της Επιτροπής να βρει τα απαραίτητα κονδύλια, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, για την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών.
Στο τμήμα του ορυχείου Αμυνταίου που έμεινε ανέπαφο από την κατολίσθηση υπάρχουν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη για να τροφοδοτηθεί ο ΑΗΣ Αμύνταιο για τις 17.000 ώρες που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να λειτουργήσει μέχρι το 2020. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι η εξόρυξη του καυσίμου θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και με τη λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης της πόλης του Αμυνταίου.
«Πώς και πότε θα ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος και η ευρωπαϊκή λογοδοσία του Eurogroup; Ως πότε το Eurogroup θα αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες;», διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τίτλο «Έγγραφο προβληματισμού σχετικά με την εμβάθυνση της ΟΝΕ έως το 2025», στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο, την Τρίτη.
Αργή αναμένεται η διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς εργασίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) για το 2017. Παρότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες διασφαλίζουν την ενίσχυση της ευελιξίας, η πορεία ανάκαμψης της αγοράς εργασίας θα είναι μία αργή διαδικασία, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα θα αγγίξει το 48% στα τέλη του 2018 έναντι 46% στα τέλη του 2016. Όπως διαπιστώνει, παράλληλα, τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν υψηλά, παρά τη συγκρατημένη μείωση των τελευταίων μηνών.
Σημαντική βελτίωση εμφανίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να προεξοφλούν την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, ύψους άνω των 7,4 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (12.47), η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά 6,9 μονάδες βάσης στο 5,876% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,908%.
Αβέβαιη είναι η δυνατότητα εξόρυξης του 85% του κοιτάσματος λιγνίτη στο ορυχείο Αμύνταιου, μετά την κατολίσθηση του περασμένου Σαββάτου. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, για την έγκριση της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στην επιχείρηση και τη ΛΑΡΚΟ.
Στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου προχωράει η Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ, με το εύρος της απόδοσης να κυμαίνεται μεταξύ 4,20% και 4,70%. Η περίοδος υποβολής δημόσιας προσφοράς θα ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου. Συντονιστές της δημόσιας προσφοράς είναι οι Alpha Bank, Eurobank και Euroxx Χρηματιστηριακή. Ως σύμβουλος έκδοσης ορίστηκε η Euroxx Χρηματιστηριακή. Στόχος της εταιρείας είναι η άντληση 50 εκατ. ευρώ.
Την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, ύψους 941.878 ευρώ, άναψε η γενική συνέλευση της Μύλοι Λούλη Α.Ε., κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Παράλληλα, οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα διαθέτει τετραετή διάρκεια:
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Tην παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση θα επιδιώξει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit και να αλλάξει την προσέγγιση της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, όπως υποστήριξε χθες η εφημερίδα Times, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. Σύμφωνα με τους Times, μετά τις εκλογές της περασμένης Πέμπτης όπου η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία της, ο Χάμοντ πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιό της να επιδιώξει τη δική της πολιτική εμπορίου εκτός της τελωνειακής ένωσης.
Δίχτυ προστασίας έναντι τραπεζών που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο κερδοσκόπων επενδυτών, μετά τη διάσωση της Banco Popular, προσπαθεί να αναπτύξει η Μαδρίτη. Την ίδια ώρα στη Ρώμη συνεχίζονται οι διεργασίες για τη στήριξη δύο μικρών πιστωτικών ιδρυμάτων από τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους της Ιταλίας. Εννιά χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας δεν έχει αφήσει εντελώς πίσω του τα προβλήματα, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται σήμερα οι νέοι κανόνες διάσωσης, που έχουν ως στόχο να μεταφέρουν τα βάρη από τους φορολογούμενους στους επενδυτές.
Μηνιαία αύξηση της τάξης του 0,5% εμφάνισε τον Μάιο ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ,καταγράφοντας άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν πως ο δείκτης τιμών θα παρέμεινε αμετάβλητος κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.
Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,4% έναντι μηδενικής μεταβολής τον Απρίλιο του 2017. Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,1% σε μηνιαίο επίπεδο, ενώ αυξήθηκαν κατά 2,1% σε ετήσιο επίπεδο.
Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τον Μάιο τα διεθνή επίπεδα παραγωγής πετρελαίου στις χώρες του ΟΠΕΚ, καθώς εμφάνισαν αύξηση κατά 336.100 βαρέλια/ημερησίως στα 32,1 εκατ. βαρέλια/ημερησίως. Η ενίσχυση της παραγωγής επήλθε παρά τη συμφωνία του προηγούμενου μήνα για την εξαμηνιαία επέκταση των μέτρων μείωσης των αποθεμάτων αργού. Η παραγωγή στη Λιβύη ενισχύθηκε κατά 178.000 βαρέλια/ημερησίως, ενώ στη Νιγηρία, η άνοδος υπερέβη τα 174.000 βαρέλια. Στο Ιράκ, τέλος, η αύξηση της παραγωγής ορίστηκε στα 44.000 βαρέλια/ημερησίως.
Θετικές παρέμειναν οι προοπτικές ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, παρά την ήπια πτώση, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου ZEW. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ανήλθε στις 18,6 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 20,6 μονάδων τον Μάιο. Οι αναλυτές του Dow Jones Newswire ανέμεναν άνοδο στις 21,5 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 88 μονάδες από 83,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών διαμορφώθηκε τον Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 2,9%. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στο 2,7%, με την επίδοση του Μαΐου να είναι η καλύτερη από τον Ιούνιο του 2013. Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή της χώρας, η εκρηκτική άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στο αυξημένο κόστος διακοπών για τους Βρετανούς τουρίστες. Στην άνοδο συνέβαλαν, επίσης, οι τιμές στον κλάδο των ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων.
Δικαστική έρευνα για τις δραστηριότητες της LafargeHolcim στη Συρία ξεκίνησαν οι γαλλικές αρχές, με στόχο τη διερεύνηση των καταγγελιών περί χρηματοδότησης διάφορων ένοπλων οργανώσεων. Η έρευνα, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Παρισιού, ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου και αφορά τις κατηγορίες περί «χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης» και «έκθεσης σε κίνδυνο της ζωής των άλλων».
Οι γαλλικές αρχές επιδιώκουν τη διαλεύκανση της φύσης των σχέσεων της LafargeHolcim με διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Συρία, όπως το Ισλαμικό Κράτος.