Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2006 11:32

ΕΚΤ: Υπό «πολύ στενή» παρακολούθηση ο πληθωρισμός

Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα βοηθήσει στο να διασφαλιστεί ότι οι μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνουν σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών.

Τα παραπάνω επισημαίνει η ΕΚΤ στο μηνιαίο δελτίο της για την οικονομία (τεύχος Δεκεμβρίου) αναφερόμενη στην απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου για αύξηση των επιτοκίων στις 7 Δεκεμβρίου.

Επαναλαμβάνοντας σε γενικές γραμμές τα όσα είπε ο πρόεδρος της Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι έπειτα από αυτήν την αύξηση των επιτοκίων η νομισματική της πολιτική εξακολουθεί να είναι διευκολυντική, δεδομένου ότι τα βασικά επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, η νομισματική και πιστωτική επέκταση είναι ισχυρή και η ρευστότητα στη ζώνη του ευρώ είναι άφθονη σύμφωνα με όλους τους εύλογους δείκτες.

Ως εκ τούτου, όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα απαιτείται η έγκαιρη και αποφασιστική ανάληψη δράσεων. Το διοικητικό συμβούλιο θα παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις εξελίξεις, έτσι ώστε να μην υλοποιηθούν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η ΕΚΤ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2006 ήταν 0,5%.

Τα στοιχεία αυτά, όπως τονίζει η ΕΚΤ, επιβεβαιώνουν επομένως την αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι η οικονομική δραστηριότητα, ενώ μετριάστηκε σε σχέση με τους πολύ έντονους ρυθμούς που παρατηρήθηκαν το πρώτο εξάμηνο, συνέχισε να επεκτείνεται με υψηλό ρυθμό.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε ο κυριότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την αναμενόμενη διεύρυνση της ανάκαμψης και καταδεικνύοντας την ολοένα και περισσότερο αυτοτροφοδοτούμενη φύση της οικονομικής επέκτασης στη ζώνη του ευρώ.

Τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα που προκύπτουν από διάφορες έρευνες εμπιστοσύνης και εκτιμήσεις βάσει δεικτών στηρίζουν την αξιολόγηση ότι η έντονη οικονομική δραστηριότητα συνεχίστηκε το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, η ΕΚΤ αναφέρει ότι παραμένουν οι συνθήκες για την ανάπτυξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ με σταθερό ρυθμό πλησίον του δυνητικού. Παρόλο που υπάρχει η πιθανότητα οι τριμηνιαίοι ρυθμοί ανάπτυξης να παρουσιάσουν κάποια μεταβλητότητα στα τέλη του 2006 και τις αρχές του 2007, η οποία σχετίζεται κυρίως με τις επιδράσεις από τις μεταβολές των έμμεσων φόρων σε μεγάλη χώρα της ζώνης του ευρώ, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα παραμένουν ευνοϊκές.

Όσον αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, η οικονομική ανάπτυξη παρουσίασε πιο ισόρροπη κατανομή μεταξύ των επιμέρους οικονομιών. Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης, υποβοηθούμενος εν μέρει από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, είναι έντονος στηρίζοντας έτσι τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ. Η εγχώρια ζήτηση στη ζώνη του ευρώ, όπως εκτιμά η ΕΚΤ, αναμένεται να διατηρήσει το σχετικά έντονο δυναμισμό της. Οι επενδύσεις αναμένεται να παραμείνουν δυναμικές, ωφελούμενες από μια παρατεταμένη περίοδο που χαρακτηρίζεται από πολύ ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, την αναδιάρθρωση των λογιστικών καταστάσεων των εταιριών, τη συσσωρευμένη και συνεχιζόμενη αύξηση των κερδών και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων.

Η κατανάλωση αναμένεται επίσης να ενισχυθεί περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου, συμβαδίζοντας με την εξέλιξη του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, καθώς οι συνθήκες απασχόλησης εξακολουθούν να βελτιώνονται.

Το πλήρες κείμενο του δελτίου της ΕΚΤ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.bankofgreece.gr/publications/pdf/ektmonth200612.pdf .