Ικανοποίηση για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα, αλλά και αισιοδοξία για μια συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές επικρατεί στις Βρυξέλλες, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Εurogroup στις 15 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Ικανοποίηση για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα, αλλά και αισιοδοξία για μια συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές επικρατεί στις Βρυξέλλες, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Εurogroup στις 15 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.
Όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, οι θεσμοί εξετάζουν προς το παρόν τις προαπαιτούμενες δράσεις που εκπλήρωσε η κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι η έκθεση συμμόρφωσης θα υποβληθεί έγκαιρα στους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης.
Κοινοτική πηγή ανέφερε χθες ότι η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πως εναπόκειται τώρα στους δανειστές να βρουν μια διατύπωση σε σχέση με το χρέος, η οποία θα βελτιώνει την πρόταση που είχε παρουσιαστεί στις 22 Μαΐου στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (δεν είχε γίνει αποδεκτή).
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τις τελευταίες ώρες και όσο πλησιάζει η συνεδρίαση του Εurogroup ενισχύεται η αισιοδοξία για συμφωνία, ενώ οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της πρωτοβουλίας του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μπρουνο Λεμέρ, ο οποίος πριν από τις χθεσινές συναντήσεις στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του και τον πρωθυπουργό είχε σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους (Ντέισελμπλουμ, Μοσκοβισί), την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αναφορικά με τον πυρήνα της πρωτοβουλίας του κ. Λεμέρ, που είναι η σύνδεση του ρυθμού εξυπηρέτησης του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας, υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που δεν θα υπάρχουν λεπτομέρειες στην απόφαση, το Βερολίνο θα μπορούσε να αποδεχθεί αυτή τη φόρμουλα.
Και άλλες παράμετροι
Στο σχέδιο της συμφωνίας που επεξεργάζεται ο κ. Ντέισελμπλουμ περιλαμβάνονται και οι άλλες παράμετροι που υπήρχαν στην πρόταση της 22ας Μαΐου, δηλαδή: η δέσμευση της Ελλάδας για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δεύτερη διάσωση), η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.
Το παραπάνω «πακέτο» μαζί με τη γαλλική πρόταση θα πρέπει μέσα στις επόμενες ώρες να λάβουν την οριστική μορφή, η οποία αφενός μεν θα γίνεται αποδεκτή από την Ελλάδα και τους δανειστές, αφετέρου θα διατηρεί ανοικτό το παράθυρο ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ποσοτική χαλάρωση
Σχετικά με το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης που είναι και το ζητούμενο, στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι χωρίς θετική έκθεση για το χρέος από την πλευρά του ΔΝΤ θα είναι δύσκολο για τον Μάριο Ντράγκι να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα χαρακτηρίζοντας το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Μια θετική διατύπωση στο πλαίσιο συμφωνίας στο Εurogroup της Πέμπτης θα μπορούσε να τον διευκολύνει προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο εκτιμάται ότι η όποια απόφαση της ΕΚΤ δεν θα ληφθεί άμεσα.
Αναπτυξιακό πακέτο
Από την πλευρά της η Κομισιόν θα συμπεριλάβει στη συμφωνία και το λεγόμενο αναπτυξιακό πακέτο, το οποίο στην ουσία είναι η παράταση των όσων ισχύουν σήμερα, δηλαδή της διευκόλυνσης της Ελλάδας στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και στην εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση. Θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί η ένταξη ελληνικών σχεδίων στο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ.
Η εκταμίευση της δόσης
Τέλος, στο θέμα της δόσης η εκταμίευση θα αποφασιστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μετά το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το Εurogroup και αφού γίνει η επικύρωση από κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης. Το ποσό της δόσης μπορεί να φτάσει στη ζώνη 9-10 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει και αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που θα καταβληθούν τμηματικά με παραστατικά από ελληνικής πλευράς.