Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2006 14:56

ΕΚ - Εγκρίθηκε η έκθεση Ρασινέλ για τη μεταφορά αργού μόνο από δ/ξ διπλού τοιχώματος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σύσσωμο τη μεταφορά αργού πετρελαίου μόνον από δεξαμενόπλοια διπλού τοιχώματος.

Συγκεκριμένα η έκθεση Ρασινέλ (από το όνομα του εισηγητή ευρωβουλευτή Fernand Le Rachinel) με την οποία υποστηρίζεται η πρόταση της Κομισιόν και του Συμβουλίου για τη μεταφορά αργού πετρελαίου μόνον από δεξαμενόπλοια διπλού τοιχώματος, για λόγους προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, υπερψηφίστηκε καθολικά από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, χωρίς να υπάρξει καταμέτρηση ψήφου, καθώς κανείς δεν υπέβαλε το σχετικό αίτημα.

Με την έγκριση του τροποποιημένου κανανονισμού καταργούνται οι εξαιρέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα βάσει των οποίων μονοπύθμενα πλοία με κοινοτική σημαία μπορούσαν να μεταφέρουν αγρό πετρέλαιο μεταξύ λιμένων τρίτων χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Σημειώνεται ότι την έκθεση υπερψήφισαν όλοι οι έλληνες ευρωβουλευτές, παρά την περί του αντιθέτου σύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που με έγγραφό του ζητούσε «για λόγους αρχής και πολιτικής συνέπειας, να καταψηφίσουν την εν λόγω πρόταση δεδομένων των δυσμενών επιπτώσεων για την ελληνική ναυτιλία».

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός, «η προκλητική και πιεστική υπόδειξη του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, μέσω επίσημου εγγράφου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, προς τους έλληνες ευρωβουλευτές, να ευθυγραμμιστούν με τα συμφέροντα μιας μικρής μερίδας εφοπλιστών, σε βάρος της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο ζήτημα των πετρελαιοφόρων πλοίων μονού τοιχώματος, έπεσε στο κενό καθώς δεν στηρίχθηκε ούτε από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας».