Τα δημοσιεύματα σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς από την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου, διαψεύδει η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε.
Τα δημοσιεύματα σχετικά με το μέγεθος της ζημιάς από την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου, διαψεύδει η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε.
Τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο κάνουν λόγο για ζημιά, η οποία πιθανώς υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. «Τα οικονομικά μεγέθη τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα» αναφέρει η ΔΕΗ, προσθέτοντας παράλληλα, ότι οι επιπτώσεις είναι τόσο άμεσες (βραχυπρόθεσμες), όσο και μακροπρόθεσμες.
Όπως διευκρινίζει η Επιχείρηση, οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις σχετίζονται με τη βλάβη που υπέστη ο πάγιος εξοπλισμός, η αξία του οποίου έχει σε σημαντικό βαθμό αποσβεσθεί. Σε κάθε περίπτωση, η αξία αντικατάστασής του είναι της τάξης των 3-4 δεκάδων εκατ. ευρώ, αλλά αυτή δεν είναι αναγκαία να γίνει, δεδομένου ότι μπορεί να αξιοποιηθεί εξοπλισμός από άλλα ορυχεία.
Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αυτές αφορούν στο τμήμα του κοιτάσματος που ενδεχομένως να μην είναι πλήρως αξιοποιήσιμο, η αξία του οποίου θα αποτιμηθεί μετά από κάποιο διάστημα, και αφού καταστεί δυνατό να προχωρήσει η διενέργεια των αναγκαίων εργασιών.
Το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων που έχει απομείνει στο ορυχείο, αφορά την επέκταση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, μετά από σχετική περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, τη δεκαετία 2021-2030.
Για τη λειτουργία των μονάδων ως έχουν, υπό το γνωστό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.000 ωρών, υπάρχει επαρκές μέρος του κοιτάσματος που δεν έχει πληγεί από την κατολίσθηση και του οποίου η εξόρυξη θα αρχίσει πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου.
Σημειώνεται ότι το κοίτασμα του ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχούσε στο 5 - 7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ.
naftemporiki.gr