Οι θεσμικοί στις δυο τελευταίες συνόδους έδωσαν το μήνυμα του φρένου στις πιέσεις επί των τραπεζικών μετοχών, χωρίς ωστόσο να τους δίνουν και σημαντικά ανοδική αντίδραση. Επέβαλλαν ωστόσο μια ατμόσφαιρα στις συναλλαγές, που επέτρεπε να εμφανίσουν αξιόλογες εβδομαδιαίες επιδόσεις αρκετές μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Με το Eurogroup της Πέμπτης μπροστά όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος των όγκων που θα εμφανιστούν ως την Παρασκευή που έχουμε και εκπνοή κάθε τύπου παράγωγου προϊόντος στην αγορά μας και στον πλανήτη.
Οι θεσμικοί στις δυο τελευταίες συνόδους έδωσαν το μήνυμα του φρένου στις πιέσεις επί των τραπεζικών μετοχών, χωρίς ωστόσο να τους δίνουν και σημαντικά ανοδική αντίδραση. Επέβαλλαν ωστόσο μια ατμόσφαιρα στις συναλλαγές, που επέτρεπε να εμφανίσουν αξιόλογες εβδομαδιαίες επιδόσεις αρκετές μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ. Παράλληλα οι επιφυλάξεις έχουν ρίξει το τζίρο της Πέμπτης και της Παρασκευής κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ και περιορίστηκε η διακύμανση των βασικών δεικτών.
Επιφύλαξη κυριάρχησε και στις διεθνείς αγορές, από γεγονότα γεωπολιτικού χαρακτήρα όπως η απόφαση για οικονομικό αποκλεισμό του Κατάρ, η εξέταση από το Κογκρέσο του πρώην διευθυντή του FBI με πιθανή την αύξηση της αστάθειας στην Ουάσιγκτον και οι εκλογές της Βρετανίας με απροσδόκητο αποτέλεσμα. Επίσης η ΕΚΤ στη σύνοδο του Ιουνίου έκανε τα αναμενόμενα. Διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα και την πίστη της στην πολιτική χαλάρωσης. Την περασμένη βδομάδα οι καθοδικές συνεδρίες που εμφανίστηκαν αρχικά, προκάλεσαν βουτιά της τάξης του -1,5% στο μέσο όρο, αλλά η επίδραση των ανοδικών ροκάνισε στη βδομάδα τις απώλειες περιορίζοντας τις στο -0,57% για τον ΓΔ και -0,96% για τον 25άρη. Αντίθετα είχαμε άνοδο του FTSEM και πέρασμα πλέον πάνω από τις 1000 μονάδες. Ήδη κέρδη +21,5% γράφει ο μέσο όρος στο έτος με τον 25άρη στο +19,1% και ο δείκτης της μεσαίας αποδίδει 33,4%.
Ο δείκτης των τραπεζών σταμάτησε στις 996 μονάδες με επίδοση έτους +18,8% έχοντας πέσει ως τις 665,5 και κορυφώσει στις 1081 το Μάη και ο κλάδος ήταν άλλη μια φορά ο άξονας διαμόρφωσης της πορείας των βασικών δεικτών όντας επίσης ο αδύναμος κρίκος.
Η προεξόφληση της ολοκλήρωσης τον περασμένο μήνα, που το Eurogroup ήταν στις 22 Μαΐου, έφερε την πραγματική κορύφωση του ΓΔ στη σύνοδο της Πέμπτης 11/5 (797,2) με την αλυσίδα ρεκόρ ανοδικών κλεισιμάτων και επανάληψη στις 17 Μαΐου με κλείσιμο όμως στις 789 μονάδες. Συνεπώς οι θεσμικοί κατάλαβαν το φιάσκο νωρίτερα και είχαν φτιάξει επίπεδα αναμονής τότε στη ζώνη 780 – 790 μονάδων.
Κρίνοντας από τις κινήσεις τους μετά τις 22/5, γίνεται αντιληπτό πως αυτή τη φορά, περιμένουν την απόφαση του Eurogroup στη ζώνη 770 – 780 με εξάρσεις αισιοδοξίας που αντιστοιχούν σε υπερβάσεις των 780 μονάδων, όπως το κλείσιμο της Παρασκευής. Μια γενναία δόση και η σιγουριά πως θα εκταμιευτεί εμπρόθεσμα, θα δώσουν την ώθηση προς την κορυφή του Μαΐου και… «ότι ήθελε προκύψει».
O ΟΠΑΠ αναμένεται να δώσει την πρώτη εικόνα από την ανάπτυξη του δικτύου των VLTs στη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου το απόγευμα της Δευτέρας 12 Ιουνίου. Από τις 13 Ιουνίου οι κοινές και προνομιούχες μετοχές του Τιτάνα θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης και την επιστροφή κεφαλαίου 0,10 ευρώ και 1 ευρώ ανά μετοχή. Την Πέμπτη 15/6 θα διεξαχθούν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις από MIG, ΑΛΚΑΤ -8,65%, ΛΑΜΔΑ, ΕΛΙΝΟΙΛ και ΚΛΜ, ενώ χωρίς το μέρισμα των 85 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Autohellas. Την ίδια ημέρα παύει η διαπραγμάτευση της ΔΕΗ καθώς θα αποκοπεί με εταιρική πράξη και εισφορά στους μετόχους μία μετοχή του ΑΔΜΗΕ για κάθε μία μετοχή της ΔΕΗ. Η εβδομάδα κλείνει με τις τακτικές γενικές συνελεύσεις των ΦΡΛΚ, ΕΥΔΑΠ, ΙΑΣΩ, ΛΑΒΙ και ΦΡΙΓΟ.
Εντός της εβδομάδας (14 – 16 Ιουνίου) αναμένεται να λάβει χώρα η Δημόσια Εγγραφή μέσω του Ηλεκτρονικού βιβλίου Προσφορών για την έκδοση ομολόγου από την Sunlight η οποία επιδιώκει την άντληση κεφαλαίων έως 50 εκατ. ευρώ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Η μεταχρονολόγηση του “sell in May” και τα ρεκόρ υψηλών
Οι δείκτες των αναπτυγμένων αγορών στην Ευρώπη βρίσκονται κοντά στα υψηλά του βίου τους. Για τον Dow είχαμε νέα υψηλά με το κλείσιμο της Παρασκευής, την ίδια μέρα που ο Nasdaq εμφάνισε τη χειρότερη εβδομαδιαία μεταβολή του στο τρέχον έτος. Στο τέλος της προηγούμενης, ο S&P500 είχε εμφανίσει την ανώτερη επίδοσή του, κλείνοντας στις 2439,07 μονάδες και την Παρασκευή, κατάληξε στις 2431,77. Με οριακή πτώση σε βδομάδα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις έδωσαν εντυπωσιακές ειδήσεις, Κατάρ, εκλογές στη Βρετανία με αποτέλεσμα έκπληξη, κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI με πιθανές προεκτάσεις στην ομαλότητα του πολιτικού σκηνικού, χωρίς εξίσου εντυπωσιακή αντιστοίχηση, στο φρόνημα των επενδυτών και στην εξέλιξη της πορείας των δεικτών.
Ξαφνική καταιγίδα στις μετοχές Τεχνολογίας
Όμως οι πέντε μεγαλύτερες μετοχές τεχνολογίας έχασαν από την αξία τους σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν σχεδόν 4%, ενώ Facebook, Amazon, Alphabet και η Microsoft υποχώρησαν περισσότερο από 3%. Οι χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ τιμώρησαν τις μετοχές της τεχνολογίας και τα μεγάλα ονόματα είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο. Οι λεγόμενες και "μεγάλες πέντε" έχασαν πάνω από 97,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία τους, από το κλείσιμο την Πέμπτη στο κλείσιμο της Παρασκευής, σύμφωνα με το FactSet.
Οι Apple, το Facebook, το Amazon, το Netflix και το Alphabet διαπραγματεύονταν με όγκους περισσότερο από 2 φορές ψηλότερα από τον μέσο όγκο τους για τις τελευταίες 30 ημέρες. Ήταν μια σπάνια ημέρα για έναν τομέα που φέτος έχει υπερ-αποδώσει. Το ETF του κλάδου SPDR ETF στον τομέα της τεχνολογίας είναι ακόμα και τώρα με απόδοση 16% περίπου, ενώ ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής είναι ο κορυφαίος κερδισμένος στον S & P 500, με κέρδη περισσότερο από 18,5%.
Η εβδομάδα ωστόσο δεν ήταν τραγική για τις αγορές, αφού στις περισσότερες συνόδους είχαμε συνέχεια στο melt up το οποίο όσο αναπτύσσεται τόσο μεγαλώνει τις πιθανότητες της εμφάνισης ενός melt down. Ξένοι αναλυτές θέλοντας να περιγράψουν την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών αγορών χρησιμοποιούν το κλασικό παράδειγμα. Τα καναρίνια σε ένα ανθρακωρυχείο. Χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό κινδύνων για τον άνθρωπο, παρέχοντας προειδοποίηση για κίνδυνο. «Ενώ μερικά καναρίνια στις ΗΠΑ φαίνεται ότι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, τα περισσότερα από αυτά συνεχίζουν να κελαηδούν χωρίς να δίνουν προσοχή σε ότι συμβαίνει στον κόσμο. Αυτά σε άλλα μέρη του πλανήτη είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικά. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ υψηλών. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φαίνεται να βελτιώνεται, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός. Οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να αναζητούν τρόπους για να ξεφύγουν από την εξαιρετικά εύκολη νομισματική τους πολιτική, αλλά είναι πιθανό να το κάνουν πολύ σταδιακά. Αυτό είναι ένα πολύ βολικό σενάριο για τις μετοχικές αξίες.
Οι PMI καλά κρατούν
Ο σύνθετος PMI σε παγκόσμια βάση κατά τη διάρκεια του Μαΐου ήταν στο 53,7, παραμένοντας μεταξύ 53,0 και 54,0 από τον Οκτώβριο. Ο Βιομηχανικός-PMI των προηγμένων οικονομιών ήταν ιδιαίτερα σταθερός σε ένα ισχυρό επίπεδο στο 54,0 περίπου, για τους τελευταίους έξι μήνες. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τον μη βιομηχανικό ΡΜΙ των προηγμένων οικονομιών. Οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν δείξει κάποια αδυναμία τους τελευταίους μήνες για τον Βιομηχανικό PMI, ενώ ο PMI του τομέα των υπηρεσιών έχει αυξηθεί. Οι Βιομηχανικοί PMI της Ευρωζώνης ήταν εξαιρετικά ισχυροί τον περασμένο μήνα, με τις ακόλουθες ενδείξεις: Γερμανία (59,5), Ευρωζώνη (57,0), Ισπανία (55,4), Ιταλία (55,1) και Γαλλία (53,8). Ομοίως, οι PMI των υπηρεσιών της περιοχής κατά τη διάρκεια του Μαΐου ήταν οι εξής: Ισπανία (57,3), Γαλλία (57,2), Ευρωζώνη (56,3), Γερμανία (55,4) και Ιταλία (55,1).
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Στην δεύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου ο S&P 500 κλείνοντας στις 2431,77 μονάδες, είχε επίδοση -0,30% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +8,62%. Ο Dow με μεταβολή +0,31%, έκλεισε στις 21.271,97 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +7,64%. Ο S&P400 ανέβηκε +0,37% με επίδοση στο 2017 +5,84%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,16%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +4,76%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -1,55%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2017 στο +15,32%.
Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, κατά -0,99%, με την απόδοσή του για το 2017 στο +10,14%. Αντίθετα το πετρέλαιο υποχώρησε -3,85%. Στο 2017 χάνει -14,83%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έχασε -0,27% στη βδομάδα και ενισχύεται πλέον +5,38% στο 2017. Ο DAX έχασε -0,06%, με απόδοση στο 2017 +11,62%, αλλά ο CAC είχε εβδομαδιαία μεταβολή -0,82%, με απόδοση +9,00% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +0,66% και στο 2017 απέδωσε +17,39%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +0,93% στο 2017 κερδίζει +9,81%. Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε -0,48%, και στο 2017 κερδίζει +3,29%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού πέφτοντας -0,48%, έχει επίδοση στο 2017 +7,53%.
Ο Nikkei με μεταβολή -0,81%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +4,70%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +0,42%, και επίδοση για το 2017 +17,53%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε οριακά -0,04%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +17,41%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +0,41% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +18,32%. Άνοδος +1,70% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +1,76%.
Περιμένοντας τη φορολογική αναθεώρηση
Η αγορά των ΗΠΑ, που οδηγεί τη διάθεση για ρίσκο σε όλες τις αγορές του κόσμου, μπορεί να αποτύπωσε απλά, μια πραγματική ανησυχία για το πόσο δίκαιη είναι η αποτίμηση των εταιριών τεχνολογίας μετά την πρόσφατη εκτόξευσή τους που αναφέραμε στο προηγούμενο σχόλιό μας. Η διοίκηση της Trump και οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ βρίσκονται λίγες εβδομάδες πριν από την συμφωνία των κεντρικών πτυχών ενός σχεδίου φορολογικής αναθεώρησης, που θα καθορίσει τα περιγράμματα της νομοθεσίας που αναμένεται τώρα να κατατεθεί το Σεπτέμβριο, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης στο Reuters. Κάτω από την πίεση των επιχειρηματικών ομάδων και των ρεπουμπλικανών, οι αξιωματούχοι του Trump και οι ηγέτες του Κογκρέσου θα πρέπει ακόμα να αποφασίσουν πόσο θα μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές και να υπολογίσουν παράλληλα εάν το πακέτο αυτό θα αυξήσει το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, δήλωσαν πηγές του Κογκρέσου. Η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αποσκοπεί στην τόνωση των εξαγωγών και την αποθάρρυνση των εισαγωγών, θα μπορούσε επίσης να αποφασιστεί εντός των επόμενων δύο έως τριών εβδομάδων, δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος Donald Trump έχει δεσμευτεί για μια κατά προτεραιότητα αναμόρφωση του καθεστώτος των φόρων. Αλλά μετά από 20 εβδομάδες στην εξουσία και πολλές αφορμές για απόσπαση της προσοχής από το οικονομικό νομοθετικό έργο, δεν έχει ακόμη φέρει στο Κογκρέσο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι προσδοκίες για την πολυπόθητη από τους αγοραίους νομοθεσία έχουν υποχωρήσει επανειλημμένα, από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι και τώρα μετατέθηκαν για μετά τις διακοπές του καλοκαιριού στις ΗΠΑ.
Οι Κεντρικές Τράπεζες συγκλίνουν ξανά
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Πέμπτη, απέκλεισε περαιτέρω περικοπές επιτοκίων σε ένα σημάδι ότι η προσοχή της στρέφεται προς την έξοδο από την πολιτικής παροχής κινήτρων. Οι αρμόδιοι της Τράπεζας της Αγγλίας εξετάζουν το ενδεχόμενο σταδιακής κατάργησης της χαλάρωσης τα επόμενα χρόνια, παρόλο που μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι κάπως επικίνδυνη και κατά την αξιολόγηση θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις συνέπειες από το άβολο εκλογικό αποτέλεσμα στη χώρα. Και ενώ η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έχει πρόθεση να αλλάξει σύντομα τα κίνητρα για την οικονομική αναθέρμανση, λέγεται ότι επαναπροσδιορίζει τον τρόπο επικοινωνίας για να γνωρίσει στις αγορές ότι σκέφτεται πώς να χειριστεί μια ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει πολύ πιο μπροστά. Αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για τέταρτη φορά σε αυτόν τον κύκλο ανόδου τους κατά τη συνάντησή της στις 13-14 Ιουνίου και προετοιμάζει ένα σχέδιο για το συμμάζεμα του ισολογισμού της ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια διαδικασία που χειρίζεται με προσοχή για να αποφύγει τις αναταράξεις στις αγορές παγκόσμια. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, έχει επιτρέψει στις αγορές χρήματος να καταστούν αυστηρότερες, καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να χαμηλώσουν τη μόχλευση από τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε πιθανή την συνέχεια στην άνοδο των αγορών όσο οι αλλαγές στη νομοθεσία των ΗΠΑ και της Κίνας και η στροφή της ΕΚΤ γίνονται αργά και σταθερά χωρίς εκπλήξεις και σύμφωνα με τις ειδοποιήσεις των Κεντρικών Τραπεζιτών. Μόνο που το ανοδικό κύμα χωρίς ενίσχυση από τα θεμελιώδη με βάση τις προσδοκίες πως η διοίκηση Τραμπ μπορεί να κάνει τη διαφορά δίνοντας μια ποσοστιαία μονάδα περισσότερη στο ΑΕΠ από αυτό που υπολογίζουν οι Διεθνείς οργανισμοί. Ωστόσο μια «ανάποδη εξέλιξη» μπορεί εύκολα να αλλάξει το κλίμα.
ΧΑ
Μικρή πτώση μετά από μικρή διακύμανση
Στην εβδομάδα της αργίας του Αγίου Πνεύματος οι συνεδριάσεις χωρίστηκαν σε δυο πτωτικές και δυο ανοδικές. Οι καθοδικές που εμφανίστηκαν αρχικά προκάλεσαν βουτιά της τάξης του -1,5% στο μέσο όρο, αλλά η επίδραση των ανοδικών ροκάνισε στη βδομάδα τις απώλειες περιορίζοντας τις στο -0,57% για τον ΓΔ και -0,96% για τον 25άρη. Αντίθετα είχαμε άνοδο του FTSEM και πέρασμα πλέον πάνω από τις 1000 μονάδες. Ήδη κέρδη +21,5% γράφει ο μέσο όρος στο έτος με τον 25άρη στο +19,1% και ο δείκτης της μεσαίας αποδίδει 33,4%. Ο δείκτης των τραπεζών σταμάτησε στις 996 μονάδες με επίδοση έτους +18,8% έχοντας πέσει ως τις 665,5 και κορυφώσει στις 1081 το Μάη και ο κλάδος ήταν άλλη μια φορά ο άξονας διαμόρφωσης της πορείας των βασικών δεικτών όταν επίσης ο αδύναμος κρίκος. Σημαντικό ήταν η καταγραφή πτώσης στο ποσοστό συμμετοχής του τζίρου τους (38,11%), όταν τις περασμένες βδομάδες ήταν πάνω από το 50%, του συνολικού. Αυτός έπεσε στα 51,2 εκατ. ευρώ με 3,16 μέσο τζίρο πακέτων ανά σύνοδο στη δεύτερη βδομάδα του Ιουνίου.
Επιφύλαξη κυριάρχησε και στις διεθνείς αγορές, από γεγονότα γεωπολιτικού χαρακτήρα όπως η απόφαση για οικονομικό αποκλεισμό του Κατάρ, η εξέταση από το Κογκρέσο του πρώην διευθυντή του FBI με πιθανή την αύξηση της αστάθειας στην Ουάσιγκτον και οι εκλογές της Βρετανίας με απροσδόκητο αποτέλεσμα. Επίσης η ΕΚΤ στη σύνοδο του Ιουνίου έκανε τα αναμενόμενα. Διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα και την πίστη της στην πολιτική χαλάρωσης.
Την Τρίτη είχαμε τη σύνοδο μετά την αργία με συμπυκνωμένη ανησυχία των επενδυτών από τη ροή των ειδήσεων στο εξωτερικό ο τζίρος έπεσε στα 57,165 από 79,931 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης και τελικά ήταν ο δεύτερος ανώτερος της δεύτερης βδομάδας του Ιουνίου. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,15% και έφθασε στις 777,53 από 786,57 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2067,51 από 2092,99 με μεταβολή -1,22%. Οδήγησαν οι κλάδοι των Τραπεζών -3,21%, των εταιριών Κοινής Ωφέλειας -2,15%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,74%, Ταξίδια Αναψυχή -1,46%, και Πρώτων Υλών -1,26%. Ανοδικά συνέβαλλαν τα κέρδη των εταιριών Πετρελαίου Αερίου +1,41%, Τροφίμων Ποτών +0,49%, και στις Κατασκευές Υλικά +0,23%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 52,833 από 53,226 δις ευρώ και μόλις την Πέμπτη πέρασε πάλι οριακά τα 53 δις. Η επόμενη σύνοδος ήταν επίσης πτωτική με ορισμό του ελάχιστου στο δεύτερο μέρος πάλι καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις Τράπεζες και εκτινάχθηκαν στη μετοχή της ΔΕΗ. Με σημαντικές για τους δείκτες της αγοράς απώλειες εμφανίστηκαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Κοινής Ωφέλειας -7,16%, Τραπεζών -2,52%, Ταξίδια Αναψυχή -0,90%, και Τηλεπικοινωνιών -0,81%. Ωστόσο ήταν μεγαλύτερο το πλήθος των κλάδων με άνοδο πάνω από +1% ήτοι των εταιριών Εμπορίου +3,03%, Τροφίμων Ποτών +1,58%, Πρώτων Υλών +1,53%, Πρώτων Υλών +1,53%, Πετρελαίου Αερίου +1,42%, Ακίνητης Περιουσίας +1,36%, και Κατασκευές Υλικά +1,19%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,42% και έφθασε στις 774,29 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2058,84 με μεταβολή -0,42%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,734 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,351 από 2,867 εκατ. ευρώ.
Την Πέμπτη σχόλια από τους θεσμούς έδωσαν στους θεσμικούς την ευκαιρία να ανατρέψουν την ατμόσφαιρα των συναλλαγών με τον τραπεζικό δείκτη να μην περνά σε αρνητικό πεδίο αλλά με καταβύθιση του τζίρου. Ομοίως και την Παρασκευή που ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,093 από 44,290 εκατ. ευρώ. Στο τέλος της εβδομάδας με δυο συνόδους καρμπόν ο ΓΔ έκλεισε στις 782,10 με άνοδο +0,39% από +0,61% την προηγούμενη και ο 25άρης με +0,22% από +0,46% κατέληξε στις 2072,89 μονάδες. Οδήγησαν οι δείκτες των εταιριών Κοινής Ωφέλειας +2,39% από +1,54%, Τραπεζών +1,61% από +1,71%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,39% από +1,75%. Με απώλειες σημαντικές οι δείκτες Εμπορίου -3,21%, Τηλεπικοινωνιών -1,22%, και Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,92%.
Ισορροπία ανοδικών πτωτικών στη βδομάδα
Η εικόνα των επιμέρους blue chip σε εβδομαδιαία βάση είναι ισορροπημένη και ξεχωρίζουν για τα κέρδη τους σε 4 συνόδους οι ΤΕΝΕΡΓ +7,55% με ετήσια επίδοση +21,7%, όσο και ο ΓΔ, ΒΙΟ +6,1% με ετήσια επίδοση +81,6%, ΦΦΓΚΡΠ +5,6% με ετήσια επίδοση +3,5% τη μικρότερη ανοδική, ΑΡΑΙΓ +4,9% με ετήσια επίδοση +25,4%, ΛΑΜΔΑ +4,3% με ετήσια επίδοση +12,1% κατώτερη των βασικών δεικτών, και ΕΛΠΕ +4,1% με ετήσια επίδοση +60,6%. Κέρδη από +0,4% ως 2,9% σε πτωτική εβδομάδα έγραψαν επίσης αλφαβητικά: ΓΡΙΒ +1,1% και +18,2% στο έτος, ΕΕΕ +0,5% και +27,6% στο έτος, ΕΧΑΕ +0,6% και +7,6% στο έτος, ΜΕΤΚ +0,4% και +25,1% στο έτος, ΜΟΗ +2,9% και 34,9% στο έτος, ΜΥΤΙΛ +1,1% και +30,6% στο έτος, και ΤΙΤΚ +2,7% και 19,7 στο έτος περίπου όσο ο 25άρης. Με σημαντικές απώλειες στη βδομάδα οι ΔΕΗ -10,3% και +39,1% στο έτος, ΕΥΡΩΒ -5,1% και +32,7% στο έτος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,1% και +28,4% στο έτος, ήτοι μετοχές με υπεραπόδοση στο 2017 αλλά ακολουθούν εκείνες με τις χειρότερες. ΟΠΑΠ -3,65% και +10,1% στο έτος, ΟΤΕ -2,4% και +9,18% στο έτος, ΠΕΙΡ -2,3% και -0,5% στο έτος η μόνη πτωτική, ΑΛΦΑ -2,3% και +12,1% στο 2017 και εξαίρεση η ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,7% στη βδομάδα και 57,5% στο έτος.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Ουδέτερες προσδοκίες και ασυνήθιστα μικρό πλήθος ανοικτών ΣΜΕ
Στην δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, προ της εκπνοής των σειρών, είχαμε πάλι μείωση των όγκων στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά. Συνεχίστηκε παράλληλα η αύξηση της έκθεσης σε αυτά. Ο όγκος των ΣΜΕ της σειράς, Ιουνίου, έπεσε κάτω από τα 1600 τη μέρα. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2072,89 μονάδες με μεταβολή -0,96%. Στα options του, ο συνολικός αριθμός συμβολαίων που διακινήθηκαν υπερδιπλασιάστηκε.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, υποχώρησαν -22,45%, όταν οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 6.865 από 6.089. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουνίου, διαμορφώθηκε στα 1583 από 1827 ΣΜΕ, ενώ της σειράς Ιουλίου περιορίστηκε σε 958 από 1735 συμβόλαια ημερησίως και κατέληξε με 2361 από 1735 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, Ιουνίου, ορίστηκε στις 2070,75 μονάδες. Οι traders όρισαν προ-πορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ, της τάξης των 2 μονάδων.
Η συνολική έκθεση στα ΣΜΕ του 25άρη την περίοδο προ της εκπνοής των σειρών Ιουνίου, που έχουμε το δεύτερο triple witching του έτους, είναι εξαιρετικά χαμηλή, σε σύγκριση με ότι ίσχυε πέρυσι, όπου οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Ιουνίου ήταν 15126 και 2830 για τη σειρά Ιουλίου ήτοι 17956 αντί των 9226 φέτος.
Η Merit Sec την Παρασκευή σχολίασε: Η συσσώρευση συνεχίστηκε και σήμερα, καθώς ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το αποτέλεσμα του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι η ανοχή εξαντλείται σχετικά με την αξιολόγηση και την ακολουθούμενη στρατηγική της Κυβέρνησης και ανησυχούμε για την αντίδραση των Αγορών στην περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας στις 15 του μήνα. Από την άλλη, πρέπει να τονίσουμε ότι στην αντίληψη των επενδυτών υπερίσχυσαν, εν τέλει, τα θεμελιώδη των εισηγμένων και η πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεχίζουν να στηρίζουν την Χώρα, καθώς έχει ξεκινήσει το Καλοκαίρι και το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης ακόμη εκκρεμεί, σενάριο που απευχόμασταν.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε: Στη σημερινή συνεδρίαση, τελευταία της εβδομάδος, η Αγορά έλαβε υπόψη την επικείμενη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, ώστε να κλειδώσει η θετική απόφαση στο Eurogroup για την αξιολόγηση. Αυτό "μεταφράστηκε" σε οριακά θετικές προσδοκίες και "ισχνό" θετικό πρόσημο, μιας και δεν προέκυψαν αρνητικά πρόσημα στις Ευρωπαϊκές Αγορές σε συνέχεια των αποτελεσμάτων των Βρετανικών εκλογών.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Η Αγορά συνεχίζει την πλαγιοσταθεροποιητική της κίνηση με τον Γενικό Δείκτη να λαμβάνει τιμές μέσα στο εύρος διακύμανσης των 790 με 768 μονάδων, αναμένοντας κατά πολλούς το 'άκουσμα του αφέτη' την ερχόμενη εβδομάδα.
Από εκεί και έπειτα οι διαγραμματικές ερμηνείες επικεντρώνονται στο σχηματισμό μιας διακριτικής "σημαίας" (Flag pattern) στο ημερήσιο διάγραμμα του Δείκτη, όπου στατιστικώς, κατά 67%, αποτελεί κίνηση συνέχειας (continuation) της υπάρχουσας ανοδικής τάσης. Το σήμα ανοδικής διαφυγής θα ενεργοποιηθεί με την επιτυχημένη τμήση της ζώνης των 795 με 800 μονάδων, ωθώντας το Γενικό Δείκτη προς το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης των 830 με 850 μονάδων. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που αποτυπωθεί μια "σαθρότητα" πάνω στη βραχυχρόνια στήριξη των 760 μονάδων θα πρέπει να μας θέσει σε καθοδική εγρήγορση μιας πιθανής βίαιης εκτόνωσης προς το επίπεδο των 740 με 738 μονάδων.
Πλαγιοκαθοδική κίνηση πραγματοποιεί και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το όρια απασφάλισης για μεν τους αγοραστές να είναι οι 2126 μονάδες και για δε τους πωλητές οι 2011 μονάδες. Αρνητική μέχρι τώρα η αδύναμη κίνηση του γνωστού ταλαντωτή ορμής RSI πέριξ των 60 μονάδων.
Τα φώτα για άλλη μια φορά έχει τραβήξει ο Τραπεζικός δείκτης με τις γρήγορες εναλλαγές τάσης μέσα σε ένα ποσοστιαίο εύρος διακύμανσης ±8% μεταξύ των 1030 με 950 μονάδων.
Ιδιαίτερα ανθεκτική είναι πάντως, παρά τη μέχρι τώρα 'στριφνή' ειδησεογραφία η συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών πάνω σε σημαντικές διαγραμματικές ενδείξεις, όπως είναι της ΑΛΦΑ στα 2€, της ΕΤΕ στα 0,30€, της ΠΕΙΡ στα 0,20€ και της ΕΥΡΩΒ στα 0,80€. Τα πρώτα σήματα ανοδικής εκτόνωσης θα δοθούν κυρίως με την καταστρατήγηση των επιπέδων αντίστασης των 2,30€ για την ΑΛΦΑ και των 0,35€ για την ΕΤΕ.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Η ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται να κλείσει και τυπικά την λίστα της τεχνικής έκθεσης των Θεσμών, ανοίγοντας το δρόμο της έγκρισης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ωστόσο έχει αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας ακόμα γύρος διαβουλεύσεων, ώστε να δοθεί κάποια αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για την συμμετοχή του ΔΝΤ, το "QE" και το χρέος στην Σύνοδο Κορυφής στις 22/23 Ιουνίου.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα χρονικά περιθώρια θα στενέψουν πολύ, καθώς εκτός από την επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας απαιτείται έγκριση από τα Τοπικά Κοινοβούλια των Χωρών του Ευρώ, διαδικασία όχι μικρότερη της μίας εβδομάδας.
Το πρώτο ομόλογο (2,1 δισ. ευρώ) του Ιουλίου λήγει στις 17 Ιουλίου, άρα στο ακραίο σενάριο το κλείσιμο της συμφωνίας μετά την Σύνοδο Κορυφής πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.
Πέρα από το κλείσιμο της συμφωνίας η περίοδος που διανύουμε ολοκληρώνει την προαιρετική δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου, τα οποία εμφάνισαν μια ικανοποιητική εικόνα. Στις 26 εταιρίες που δημοσίευσαν μεγέθη η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι 26%, τα λειτουργικά κέρδη αυξημένα 17% και η κερδοφορία +47%. Η θετική εικόνα αποδίδεται αφενός στο ότι όσοι δημοσιεύουν στο προαιρετικό α’ τρίμηνο έχουν κάτι καλό να πουν, αφετέρου η Διύλιση οδηγεί σταθερά τα κέρδη λόγω της υψηλής βαρύτητας στο δείγμα.
Καλά νούμερα τριμήνου έδειξαν οι FF Group, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώ οι Τράπεζες περιορίστηκαν σε ένα διαδικαστικό τρίμηνο συντήρησης (92 εκατ. ευρώ, έναντι 116 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2016). Στις μικρότερες εταιρείες Σαράντης, Quest, Autohellas και Πλαστικά Θράκης έδειξαν συνέχεια των καλών επιδόσεων της περυσινής χρονιάς, τηρουμένων και των δυσκολιών που παρατηρήθηκαν στο ξεκίνημα του 2017.
Τεχνικά η εικόνα του Γενικού Δείκτη παρά την πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή έδειξε ισορροπία κοντά στην περιοχή των φετινών υψηλών. Χωρίς να βγει ένταση στην τάση η κίνηση ήταν πλαγιοκαθοδική, με τους μέσους ημερήσιους τζίρους να υποχωρούν αισθητά στα 50 εκατ. ευρώ, μέγεθος που δεν βοηθά ιδιαίτερα την εκτόνωση προς κάποια κατεύθυνση.
Ο MACD παραμένει σε θέση πώλησης, ενώ τα όρια ανοχής για τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών έχουν στενέψει αισθητά, αφού το κομβικό σημείο αντιστροφής τάσης έχει ανερχόμενη φορά και βρίσκεται στις 769 μονάδες.
Χαμηλότερα (735 μονάδες) και με ηπιότερη κλίση έρχεται ο κινητός μέσος των 50 ημερών, ο οποίος αποτελεί και το σημείο αναφοράς των στηρίξεων του Γενικού Δείκτη. Η συσσώρευση στην περιοχή των 770 – 800 μονάδων έχει αποφορτίσει την εικόνα των ταλαντωτών, οι οποίοι κινούνται κάτω από την υπερτιμημένη ζώνη.
Παρόλα αυτά οι συνθήκες επανάκτησης των υψηλών της Αγοράς δεν φαίνεται να ικανοποιούνται, καθώς οι τζίροι δεν βγάζουν δυναμική αλλαγής επιπέδων διαπραγμάτευσης, ενώ και οι τίτλοι που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αρωγοί ανόδου δείχνουν κόπωση στα διαγράμματα τους.
Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συνέχιση των σταθεροποιητικών τάσεων, τον Γενικό Δείκτη να ισορροπεί βραχυπρόθεσμα χαμηλότερα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του επόμενου σημείου στήριξης (770 μονάδες).
Σήμερα
Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα, ενώ οι βαρέων βαρών εταιρίες ηλεκτρονικών ειδών όπως η Samsung Electronics χτύπησαν χαμηλότερα επίπεδα από την αρνητική επίδραση της βουτιάς στις μετοχές τεχνολογίας των Η.Π.Α. και από την ανησυχία ενόψει της συνάντησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.
Οι Spreadbetters ανέμεναν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα ακολουθήσουν το παράδειγμα, των ασιατικών προβλέποντας χαμηλότερα ανοίγματα για τον FTSE της Βρετανίας, τον DAX της Γερμανίας και τον CAC της Γαλλίας. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά -0,8%, με τον δείκτη τεχνολογίας να κυμαίνεται στο -1,5%.
Οι κατασκευαστές τεχνολογίας της Ασίας σήμερα πιέστηκαν με τη Samsung Electronics της Νότιας Κορέας στο -1,8%, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co υποχώρησε -1,6% και η Ιαπωνική Sharp Corp έχασε -2,7%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά -0,6% και ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε -1,2%. Ο Hang Seng .του Χονγκ Κονγκ έχασε -1,3%, ενώ η αγορά στη Shanghai υποχώρησε κατά -0,5%.
Η Fed θα ξεκινήσει αύριο μια διήμερη συνάντηση που θα λήξει την Τετάρτη, κατά την οποία αναμένεται ευρέως να αυξηθούν τα επιτόκια. Η προσοχή εστιάζεται στο κατά πόσον η Fed πιστεύει ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι το 2017 και πώς σχεδιάζει να μειώσει τον τεράστιο ισολογισμό της.
Η αύξηση των επιτοκίων, συνοδευόμενη από ένα μήνυμα που υποδηλώνει ότι η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο το 2017, θα υποστηρίξει το δολάριο, αλλά θα είναι αρνητικό για τις αγορές μετοχών.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα έχει σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα. Συγκεκριμένα ο κ. Λε Μερ θα συναντηθεί με τον κ. Τσακαλώτο στις 12:15, ενώ στις 13:30 θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να έχει συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, στόχος των επαφών του είναι «προσεγγίσει όλες τις πλευρές» πριν από το κρίσιμο Euirogroup της Πέμπτης.
Συμφωνία σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, που θα αφήνει ανοικτό παράθυρο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναζητείται από τον Γερούν Ντέισελμπλουμ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup την προσεχή Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Φαίνεται ότι τις τελευταίες μέρες έχει καταγραφεί πρόοδος, με αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες να επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για απόφαση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές ή τουλάχιστον δεν θα δημιουργεί εσωτερικό πρόβλημα σε κανέναν δανειστή και φυσικά θα μπορούσε να τη δεχτεί και η ελληνική κυβέρνηση.
«Μονόδρομο» χαρακτηρίζει την επίτευξη συμφωνίας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν βλέπει περιθώρια «να αλλάξουμε δρόμο ή να εισέλθουμε σε μία παρατεταμένη περίοδο αστάθειας». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να υπάρξει μια συμφωνία» και εκτιμά ότι «υπάρχουν οι προϋποθέσεις να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό». Δηλώνει παράλληλα πως ο ίδιος πάντα ήταν «υπέρμαχος του plan A».
«Δύσκολη άσκηση ισορροπίας» για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζει το επικείμενο Eurogroup o αντιπρόεδρος της Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης, Ραλφ Μπρινκχάους. Mιλώντας στην Deutsche Welle ο ίδιος εκτιμά ότι η ανάτπυξη της ελληνικής οικονομίας έχει προτεραιότητα πριν από τη συζήτηση για το χρέος. Όπως επισημαίνει η DW o 49χρονος πολιτικός, από το 2009 βουλευτής στην Ομοσπονδιακή Βουλή, έχει εξελιχθεί σε άνθρωπο εμπιστοσύνης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Έζησε από τα βουλευτικά έδρανα την ελληνική κρίση από το ξεκίνημά της και ανήκει σε αυτούς που έδωσαν μάχη για να συγκεντρωθεί πλειοψηφία το κρίσιμο 2015 στη γερμανική βουλή για την έγκριση του τρίτου προγράμματος.
Δριμεία κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα του ελληνικού χρέους ασκεί ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, Κάρστεν Σνάιντερ, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Ο κ. Σνάιντερ καταλογίζει στον κ. Σόιμπλε πως η στάση του απέναντι στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από κομματικές σκοπιμότητες. «Ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τη θέση του CDU και όχι της Γερμανίας - και ούτε καν των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών» δηλώνει.
Ως θετικό παράδειγμα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα στη Σύνοδο της Μάλτας για την Πολιτική Συνοχής, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm 97,8. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη Σύνοδο της Μάλτας, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως «η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για τις άλλες χώρες για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε πάρα πολύ την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Χρησιμοποιήθηκε ως ένα θετικό παράδειγμα για το πώς μπορούν αυτοί οι πόροι, με σωστή διαχείριση, με υψηλούς βαθμούς απορρόφησης να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένων των πιο δύσκολων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και τα εργασιακά. Τώρα είναι η ώρα να τηρήσουν οι πιστωτές τις δικές τους», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι «φτάσαμε πολύ κοντά σε συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup και η δουλειά που έγινε εκεί προσφέρει καλή βάση για να καταλήξουμε αυτή την Πέμπτη.
Εφικτή θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το προσεχές διάστημα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM, η Ελλάδα θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά σύντομα και πάλι στα πόδια της, όπως αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Bild που κυκλοφορεί το Σάββατο.
«Εάν η Ελλάδα παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, θα μπορέσει να εκδώσει και πάλι τα πρώτα κρατικά ομόλογα ίσως ήδη την τρέχουσα χρονιά ή το αργότερο το 2018», σημειώνει.
Σημαντικές αναμένεται να είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από τις επερχόμενες αλλαγές στο κλίμα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της διαΝΕΟσις, πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά διάφοροι τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Ειδικότερα, η διαΝΕΟσις προχώρησε στη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής το διάστημα 2046 - 2065 σε σημαντικούς τομείς όπως το φυσικό περιβάλλον, το αστικό περιβάλλον και η δημόσια υγεία αλλά και σε νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας κ.ά.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Συγκεκριμένες προτάσεις για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας επεξεργάζονται η Γερμανία και η Γαλλία, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών στις 13 Ιουλίου, όπως δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe.
Με βάση το νέο σχέδιο, μπορεί να χρηματοδοτηθούν σχέδια όπως η συνεργασία στην κατασκευή μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, οι μεταφορές στρατιωτικών δυνάμεων και οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της υποσαχάριας Αφρικής.
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ εβδομάδων υποχωρεί η στερλίνα, καθώς το Συντηρητικό Κόμμα φαίνεται πως δεν θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, με αποτέλεσμα η χώρα να εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.
Αυτή την ώρα (9.13), το βρετανικό νόμισμα υποχωρεί κατά 1,97% στα 1,2697 δολάρια, ενώ νωρίτερα διολίσθησε ακόμη και στο επίπεδο των 1,2693 δολαρίων. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Απριλίου.
Οριακή άνοδο εμφάνισε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, κινούμενη σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά εντός του 2017. Συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% έναντι των εκτιμήσεων περί ανόδου 1%.
Η βελτίωση του βιομηχανικού κλάδου αποδίδεται στην ενίσχυση του ενεργειακού κλάδου και στην ισχυροποίηση της εργοστασιακής παραγωγής.
Διεύρυνση εμφάνισε στο α’ τετράμηνο του 2017 το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Γαλλίας, εξαιτίας των αυξημένων δαπανών.
Το γαλλικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 57,9 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου, έναντι ελλείμματος 56,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας δημοσίευσε τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τη γαλλική οικονομία, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,4% φέτος και κατά 1,6% το 2018.
Αναπάντεχη πτώση εμφάνισε τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία, εξαιτίας της απογοητευτικής επίδοσης του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης συρρικνώθηκε κατά 0,5% έναντι των εκτιμήσεων περί αύξησης 0,5%.
Στον κλάδο της μεταποίησης, η παραγωγή περιορίστηκε κατά 1,2%. Η γαλλική στατιστική αρχή προχώρησε παράλληλα, στην αναθεώρηση των στοιχείων του Μαρτίου, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται στο 2,2% από 2% προηγουμένως.
Πτώση κατέγραψαν την Παρασκευή οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, μετά το ανεπάντεχο εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλέστερων «καταφυγίων», με αποτέλεσμα να στρέφονται μαζικά προς την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών (0,64%), ενώ τα ιταλικά ομόλογα διολισθαίνουν σε χαμηλό 1,5 εβδομάδας (2,14%).