«Δεν είναι το άρθρο 24 του Συντάγματος που εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας, ώστε να χρειάζεται αναθεώρησή του, αλλά η κοινή πλέον διαπίστωση ότι από το 1975, οπότε και περιελήφθη το άρθρο αυτό στο Σύνταγμά μας, ως σήμερα δεν υλοποιήθηκαν οι προβλέψεις του».
Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη συζήτηση που οργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα «Το διακύβευμα από την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος», στην οποία συμμετείχαν οι:
- Γιάννης Αλαβάνος, Πρόεδρος του ΤΕΕ,
- Κ. Μενουδάκος, Αντιπρόεδρος του ΣτΕ και Πρόεδρος του 5ου τμήματος,
- Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας,
- Γ. Παπαδημητρίου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνταγματολόγος,
- Π. Κουκουλόπουλος, Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ,
- Αναστ. Καλλιτσάντσης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ και
- Δ. Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής της WWF Ελλάς.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι ο τεχνικός κόσμος υπερασπίζεται τη συνταγματική διάταξη, τονίζοντας ότι ενώ οι προβλέψεις του επί της ουσίας δεν έχουν υλοποιηθεί, κάποιοι σήμερα θέλουν στην πραγματικότητα να το διαγράψουν. Χαρακτήρισε αυθαίρετη και επικίνδυνη την αποστροφή της πρότασης σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να προσταστευθούν μόνο οι εκτάσεις που ήταν δάσος από το 1975 και μετά, καθώς ουσιαστικά απελευθερώνονται κάπου 45 εκατομμύρια στρέμματα. Παραδέχθηκε ότι προκύπτουν σε ορισμένες περιπτώσεις και ακραίες καταστάσεις που δημιουργούν προβλήματα σε πολίτες, αλλά και την αναπτυξιακή πολιτική, ωστόσο, όπως επισήμανε τα προβλήματα αυτά απορρέουν από την έλλειψη πολιτικής βούλησης να εκπονηθούν και εφαρμοστούν οι χωροταξικές μελέτες, αλλά και να εκδοθούν οι κανονιστικές διατάξεις.
Ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Μενουδάκος χαρακτήρισε τη νέα απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 24 ως πλήγμα κατά της έννομης τάξης. Το πρόβλημα δεν είναι το άρθρο αυτό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε, ή πιο σωστά δεν εφαρμόστηκε ως σήμερα. «Αν όλα είχαν γίνει όπως έπρεπε δεν θα υπήρχε θέμα αναθεώρησης, αλλά και θα χρειάζονταν να εκδίδονται λιγότερες αποφάσεις από το ΣτΕ» είπε.
Ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου υπενθύμισε ότι κατά την αναθεώρηση του 2001 επιχειρήθηκε η απομείωση της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά τελικώς επιτεύχθηκε η υιοθέτηση διατάξεων που εμπλουτίζουν το «περιβαλλοντικό Σύνταγμα».
Η Σύμβουλος Επικρατείας κ. Καραμανώφ αναρωτήθηκε τι νόημα έχει ένα αυστηρό Σύνταγμα, όταν μπορεί να αναθεωρείται τόσο εύκολα και τόσο συχνά. Το διακύβευμα από την απόπειρα αναθεώρησης του άρθρου 24 είναι η απελευθέρωση 40-50 εκατομμυρίων στρεμμάτων που χαρακτηρίζονται δάση ή - κυρίως - δασικές, είπε. Υπογράμμισε ότι αυτή τη φορά η προσπάθεια αναθεώρησης δεν γίνεται με «κατά μέτωπο επίθεση», αλλά δια της μείζονος προστασίας.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι η ΚΕΔΚΕ τάσσεται κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24. Κάποιοι, πρόσθεσε, επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την αυτοδιοίκηση για τα σχέδιά τους, επειδή υπήρχαν κάποιες τριβές με το ΣτΕ.
Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ κ. Καλλιτζάντσης παραδέχθηκε ότι δεν είναι το άρθρο 24 που εμποδίζει να υπάρξουν τα σχέδια και οι κανονιστικές διατάξεις που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο και ο καθένας θα ξέρει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και πού.