Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2006 11:54

BHP: Ελλειμματικό το μετάλλευμα του χαλκού

ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ θα διατηρηθεί η αγορά μεταλλεύματος χαλκού το 2007 και το 2008, καθώς η δυναμικότητα εξαγωγής του μετάλλου υπερβαίνει την ανάπτυξη των προμηθειών από τα ορυχεία, ωθώντας χαμηλότερα τις αμοιβές επεξεργασίας.

Αυτό ανακοίνωσε η BHP Billiton Ltd., η μεγαλύτερη μεταλλουργίας στον κόσμο, που μείωσε τις τιμές που καταβάλει στα χυτήρια, κατά 37% κατά τις εμπορικές της διαπραγματεύσεις φέτος, κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο Web site της. Η εκπρόσωπος της εταιρείας, Emma Meade, αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για πελάτες της εταιρείας που αγοράζουν μετάλλευμα για να το μετατρέψουν σε μέταλλο.

Tον μήνα που πέρασε, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της BHP, Charles «Chip» Goodyear, είπε ότι τα νέα χυτήρια στην Ινδία και την Κίνα ωθούν χαμηλότερα τις τιμές επεξεργασίας, καθώς τα ορυχεία δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα για να καλύψουν τη ζήτηση. Η παραγωγή προϊόντων χαλκού και η χρήση στην Κίνα αυξάνονται από τα μέσα του έτους, σύμφωνα με την παρουσίαση της BHP.

Οι μετοχές της BHP σημείωσαν άνοδο 12 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 26,02 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, στις 4:10 μ.μ., κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Σύδνεϋ.

Η BHP θα καταβάλλει 60 δολ. ανά μετρικό τόνο και 6 σεντς ανά λίβρα για μετατροπή του μεταλλεύματος χαλκού σε επεξεργασμένο μέταλλο, σύμφωνα με την παρουσίαση. Το ποσόν είναι χαμηλότερο από τα 95 δολ. ο τόνος και τα 9,5 σεντς η λίμπρα που κατέβαλε πέρυσι.

Οι τιμές του χαλκού στο Λονδίνο παρέμειναν αμετάβλητες στα 6.770 δολ. ο μετρικός τόνος στις 4:30 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Χθες, σημείωσαν άνοδο 0,8% και άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 8.800 δολ. ο τόνος τον Μάϊο.

Τον περασμένο μήνα έκλεισε συμφωνίες με χυτήρια στην Ινδία και τη Ν. Κορέα, σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που συμμετείχαν στις συνομιλίες με κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Jinlong Copper Co Ltd., σκέλους της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαλκού της Κίνας.

Οι εισαγωγές μεταλλεύματος χαλκού, που ήταν οι χαμηλότερες από τον Μάρτιο του 2004, τον Οκτώβριο, ενδέχεται να μην ανακάμψουν μέχρι να συμφωνηθούν οι τιμές επεξεργασίας, σύμφωνα με τους αναλυτές στις 28 Νοεμβρίου.

Στις 8 Δεκεμβρίου η Merrill Lynch & Co. είπε ότι η συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ, που αποτελούν το 5% της παγκόσμιας ζήτησης χαλκού στον κόσμο, θα βλάψει τις τιμές. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι τιμές του χαλκού θα υποχωρήσουν από τον μέσον όρο των 3,08 δολ. η λίμπρα φέτος, στα 2,40 δολ. η λίμπρα το 2007.