Επίδομα 1.000 ευρώ για τις γιορτές υποσχέθηκε ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, στους εργαζομένους της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» που παραμένουν απλήρωτοι εδω και μήνες. Επίσης όπως είπε, έχουν ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα κατάρτισης το οποίο είναι αμειβόμενο.
Σε δηλώσεις του μετά την τριμερή συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» και εκπροσώπους των πιστωτών της εταιρείας (ΥΠΕΘΟ, ΙΚΑ, Τράπεζα Κύπρου και General Union), ο υφυπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε πως η καπνοβιομηχανία «Κεράνης» είναι μια βιώσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση που τα τελευταία δέκα χρόνια λεηλατήθηκε και οδηγήθηκε σε χρεοκοπία και έκανε λόγο για ποινικές ευθύνες που θα καταλογιστούν και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -ο φάκελος, όπως ειπε παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα- και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας απ’ όπου καταγράφηκε το ποσό που έγινε υπεξαίρεση. Επίσης, σημείωσε, υπάρχει απόφαση και περιοριστικά μέτρα για το συμβούλιο του «Κεράνης» λόγω της υπεξαίρεσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Όπως παρατήρησε ο κ. Γιακουμάτος, «η δικαιολογία που προβάλλουν είναι ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση και δε θέλουν να ανοιχθεί ο φάκελος. Η αλήθεια είναι ότι για την κατάσταση δε φταίνε σε τίποτα οι εργαζόμενοι». «Το υπουργείο Απασχόλησης είναι δίπλα στις 160 οικογένειες και με επιδόματα αλλά και με προγράμματα κατάρτισης. Δεν τους έχουμε αφήσει στο έλεος του Θεού», τόνισε.
Ο υφυπουργός προειδοποίησε όποιον επιχειρήσει να εμποδίσει πάλι την υπαγωγή της «Κεράνης» στο καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 46Α και τόνισε:
«Η εταιρεία με το 46Α έχει τη δυνατότητα με τρεις δημόσιους ανοιχτούς διαγωνισμούς, να υπάρξει φανερά, "όχι κρυφά και παράτυπα" επενδυτής που να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο, με την προϋπόθεση ότι θα πάρει τους εργαζόμενους να δουλέψουν. Αυτός είναι ο στόχος του υπουργείου και με οποιοδήποτε τίμημα είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε».
Οπως είπε ο κ. Γιαμουμάτος για το 46Α, μόλις οριστεί δικάσιμος θα μπει εκκαθαριστής, ο οποίος άμεσα θα κάνει προκήρυξη, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα απολυθεί κανένας από τους 160 εργαζομένους (στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως για τη «Soulis» μέσα σε τρεις μήνες από την στιγμή που έγινε ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο στη Φθιώτιδα, βρέθηκαν δύο επενδυτές που απορρόφησαν όλο το προσωπικό).