Περισσότερες από 172.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα θα πρέπει να υποδέχεται, κατά μέσο όρο, το σύστημα Taxis προκειμένου όλοι οι υπόχρεοι να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στην υποχρέωσή τους και να αποφευχθεί παράταση της σχετικής προθεσμίας που εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος μηνός.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Περισσότερες από 172.000 φορολογικές δηλώσεις την ημέρα θα πρέπει να υποδέχεται, κατά μέσο όρο, το σύστημα Taxis προκειμένου όλοι οι υπόχρεοι να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στην υποχρέωσή τους και να αποφευχθεί παράταση της σχετικής προθεσμίας που εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος μηνός.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομιών πρόσφατα κατέστησε σαφές ότι παράταση της προθεσμίας υποβολής δεν πρόκειται να δοθεί, ωστόσο ο αργός ρυθμός υποβολής από τους φορολογούμενους, που παραδοσιακά περιμένουν την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή να «ταχυδρομήσουν» τη δήλωσή τους, ίσως δημιουργήσει τα συνηθισμένα «τεχνικά» προβλήματα που δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος με αποτέλεσμα να καταστεί αναγκαία μια ολιγοήμερη παράταση.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.180.959 φορολογικές δηλώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι υπολείπονται ακόμη περισσότερες από 4 εκατ. δηλώσεις, οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου.
Την ίδια ημερομηνία εκπνέει και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων από τα περίπου 250.000 νομικά πρόσωπα τα οποία, εκτός απροόπτου, από την τρέχουσα εβδομάδα θα μπορούν να τις υποβάλλουν στο Taxis, αφού η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έλυσε τα προβλήματα που είχαν ανακύψει όσον αφορά τα νέα έντυπα των δηλώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις φέτος δεν θα πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης, αφού, με βάση τις αλλαγές που επήλθαν, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης λήγει τον επόμενο μήνα από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, στο τέλος Ιουλίου.
Επισημαίνεται ότι οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, και όχι σε οκτώ όπως ίσχυε μέχρι και πέρυσι.
Πρόσθετοι φόροι
Συμπληρωματικό φόρο ύψους 637,9 εκατ. ευρώ, ή κατά μέσο όρο 810 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν 787.658 φορολογούμενοι οι οποίοι έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό από την εφορία.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.180.959 φορολογικές δηλώσεις και τα «κέρδη» του υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται σε 523,4 εκατ. ευρώ, καθώς από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:
Παράλληλα έχουν υποβληθεί 1.003.307 δηλώσεις Ε2 και 349.460 Ε3.
Φέτος θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος μισθωτοί και συνταξιούχοι που, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 8.636 έως και 27.000 ευρώ, ή άνω των 43.000 ευρώ, καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια καθαρά κέρδη άνω των 32.000 ευρώ. Και αυτό γιατί ύστερα από τις τελευταίες αλλαγές που επήλθαν στην ισχύουσα νομοθεσία (ν. 4387/2016), οι μισθωτοί που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 8.636 και μέχρι 27.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους έως και 176 ευρώ, ενώ οι υψηλόμισθοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 43.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους από 100 έως και 3.851 ευρώ.
Επίσης, όσοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώσουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 32.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα έχουν αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις από 350 μέχρι 8.851 ευρώ.
Από την άλλη βέβαια πλευρά, οι αλλαγές στις κλίμακες φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα φέρουν μειώσεις επιβαρύνσεων από 76 έως και 399 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα από 28.000 έως 43.000 ευρώ, αλλά και από 200 έως και 764 ευρώ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 32.000 ευρώ.
Το γεγονός φυσικά ότι μέχρι σήμερα το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών από την εκκαθάριση των δηλώσεων κινείται λίγο υψηλότερα από τα 500 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι τα επόμενα εκκαθαριστικά θα είναι ακόμη πιο βαριά, αφού ο συνολικός «λογαριασμός» υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 4,5 δισ. ευρώ.
Την αύξηση εμμέσως «προαναγγέλλει» και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής πολιτικής, μέσω του οποίου έγινε αναθεώρηση, προς τα πάνω, του στόχου για τα έσοδα από την άμεση φορολογία. Με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις προβλέπεται ότι φέτος θα εισπραχθούν από άμεσους φόρους 21,525 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 20,415 δισ. ευρώ.
Η αναθεώρηση αυτή οφείλεται και στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και στην εισφορά αλληλεγγύης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπολογίζεται πως ο μέσος φόρος θα ξεπεράσει τα 1.700 ευρώ στις επόμενες εκκαθαρίσεις, αφού για χιλιάδες φορολογούμενους δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε στο μέσο του 2016 και όχι από την αρχή της χρονιάς.
Επίσης, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, που ψηφίστηκε πέρυσι τον Μάιο και τέθηκε σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει όμως ότι και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τους οποίους δεν έχει παρακρατηθεί ολόκληρο το ποσό από πέρυσι θα κληθούν να πληρώσουν τη διαφορά που προκύπτει.
Σε κάθε περίπτωση, υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν και οι εισοδηματίες, όχι μόνο εξαιτίας της «φουσκωμένης» εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή στα ενοίκια, από 12% σε 15% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 15.000 ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο δε ότι οι εισοδηματίες είναι η μοναδική κατηγορία φορολογουμένων που θα έχουν αύξηση επιβάρυνσης στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος.