Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ, για πέμπτη ημέρα, μετά την έκθεση του πληθωρισμού για τις ΗΠΑ, που αύξησε τις εικοτολογίες ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές. Οι μετοχές της Sony Corp. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την άνοδο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Toshiba Corp., μετά την ανακοίνωση της Κίνας ότι επέλεξε ένα από τα σκέλη της για να κατασκευάσουν αντιδραστήρες για το μεγαλύτερο παρά ποτέ διεθνές συμβόλαιο πυρηνικής ενεργείας που κλείστηκε ποτέ. Οι μετοχές των μεταλλουργιών όπως της BHP Billiton και της Jiangxi Copper Co. σημείωναν απώλειες μετά την υποχώρηση των τιμών των μετάλλων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,3 φθάνοντας στις 138,68 μονάδες στις 12:20 μ.μ. στο Τόκυο. Ο δείκτης έχει αναρριχηθεί 1,7% τις πέντε τελευταίες ημέρεα και οδεύει να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Μαΐου.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 κέρδιζε 0,3% φθάνοντας στις 16.956,69 μονάδες, ενώ ο Topix σημείωνε άνοδο 0,4%. Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν στο Χονγκ Κονγκ και τη Ν. Ζηλανδία. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στις λοιπές αγορές της περιφέρειας.

Κέρδη σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές στη Ν. Υόρκη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ωθώντας ανοδικά τον Dow Jones Industrial Average (DJIA) και σε επίπεδα ρεκόρ μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας της χώρας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός τον Νοέμβριο. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα σημείωνε άνοδο 0,2%.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 1,7% στις 15 Δεκεμβρίου. Απώλειες 2%, σημείωσε ο χαλκός.