Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 07:48

Guangshen Rail: 1,3 δισ. δολ. από πώληση μετοχών, κοντά στο μάξιμουμ

ΣΧΕΔΟΝ το ανώτατο όριο του ποσού που επεδίωκε να αντλήσει, συνολικά 10,8 δισ. γιουάν (1,3 δισ. δολ.), άντλησε η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη σιδηροδρομική εταιρεία της Κίνας, Guangshen Railway Co., στη Σαγκάη, καθώς οι επενδυτές ζήτησαν 44 φορές περισσότερο της προσφοράς των μετοχών.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εταιρεία, πούλησε 2,75 δισ. μετοχές προς 3,76 γιουάν η κάθε μία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Οι επενδυτές έκαναν αίτηση για 119,9 δισ. μετοχές μετά τον ορισμό κλίμακας τιμής της μετοχής από 3,3 γιουάν έως 3,79 γιουάν η μία.

Τα αντληθέντα από την Guangshen κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά περιουσιακών στοιχείων στον κλάδο των σιδηροδρόμων από τη μητρική της εταιρεία, καθώς η αύξηση της επιβατικής κίνησης και της ζήτησης για μεταφορά εμπορευμάτων αυξάνεται στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Ο δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης έχει σημειώσει σχεδόν διπλάσια άνοδο φέτος φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, ωθώντας τις πωλήσεις μετοχών από τις τράπεζες, τις εταιρείες μεταφορών και ενεργείας της Κίνας, στα 18 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Guangshen, σημείωσαν άνοδο 2,8% φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 4,42 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, στις 12 μ.μ. στο Χονγκ Κονγκ. Φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 90%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 18,9 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (2,3 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Η Guangshen προσήλκυσε περίπου 460 δισ. γιουάν προσφορές στην πώληση μετοχών, την τέταρτη μεγαλύτερη φέτος στην Κίνα, μετά τις ποσφορές της Industrial & Commercial Bank of China Ltd., της Bank of China Ltd. και της Daqin Railway Co.

Πριν από την προσφορά της Guangshen οι κινεζικές εταιρείες άντλησαν 18,2 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών στα χρηματιστήρια της χώρας φέτος, οκτώ φορές περισσότερα από το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News, ένα έτος μετά την άρση των περιορισμό για πώληση μετοχών, τον Μάϊο.