Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 13:04

Tate & Lyle: Σημαντικές απώλειες των μετοχών

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα 11 εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα περιθώρια αιθανόλης θα είναι σημαντικά χαμηλότερα και ότι οι τιμές της ζάχαρης είναι απίθανο να αυξηθούν το επόμενο έτος, υποχώρησαν οι μετοχές της Tate & Lyle Plc.

Η δραστηριότητα της εταιρείας στην αιθανόλη θα επηρεαστεί από την αύξηση της τιμής του καλαμποκιού και τις χαμηλότερες τιμές της βενζίνης, ανακοίνωσε σήμερα η Tate που εδρεύει στο Λονδίνο. οι τιμές της ζάχαρης ενδέχεται να υποχωρήσουν, μετά την προειδοποίηση των αρμοδίων αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον μήνα που πέρασε να επιτρέψει την εισαγωγή ζάχαρης στην Ε.Ε. σε διεθνής τιμές, επιδιώκοντας να περιορίσουν την παραγωγή των Ευρωπαίων.

Η Tate πιστεύει ότι οι πωλήσεις αιθανόλης, γλυκαντικών ουσιών και άλλων μη γλυκαντικών προϊόντων, θα οδηγήσουν την κερδοφορία τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία αυξάνει σε άλλους τομείς εκτός της ζάχαρης το ενδιαφέρον της, λόγω των αλλαγών του συστήματος επιδότησης της Ε.Ε. τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν έως 27,5 πένες, ποσοστό 3,4%, φθάνοντας στις 793 πένες η μία στο Λονδίνο, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε μία ημέρα, από τις 29 Σεπτεμβρίου. Στις 9:11 π.μ., τοπική ώρα οι μετοχές της Tate διαπραγματεύθηκαν στις 799,5 πένες η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 3,91 δισ. λίρες στερλίνες (7,65 δισ. δολ.).

Την 1η Νοεμβρίου, η Tate είχε πει ότι η ανάπτυξη των κερδών θα υποχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο εξ αιτίας της αύξησης των τιμών του σιταριού και του κόστους της ενεργείας. Τα αποθέματα ζάχαρης στην Ε.Ε. έχουν αυξηθεί από την είσοδο 10 χωρών το 2004, αυξάνοντας κι άλλο τα πλεονάσματα. Οι μετοχές της Tate, είχαν σήμερα τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον FTSE Index of 100.