Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 14:13

ΙΟΒΕ: Νέα πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

Στις 106,0 μονάδες υποχώρησε το Νοέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, από 107,9 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο δείκτης σημείωσε πτώση για δεύτερο συνεχή μήνα ύστερα από σταδιακή άνοδο από τα μέσα του 2005.

Ώστόσο όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, «(ο δείκτης) διατηρείται σε επίπεδα ανώτερα του μακροχρόνιου μέσου, ενώ είναι αισθητά αυξημένος έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2005 και παραπέμπει σε άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες».

Η μείωση του δείκτη οφείλεται στον περιορισμό των προσδοκιών κυρίως στις κατασκευές και δευτερευόντως στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, καθώς και στην αποδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αντίθετα, στήριξη προσέφερε η βελτίωση του δείκτη προσδοκιών στις υπηρεσίες.

Ο δείκτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στις 113,1 μονάδες το Νοέμβριο από τις 111,5 ένα μήνα νωρίτερα. Στην ευρωζώνη υποχώρησε οριακά στις 110,3 μονάδες, έναντι 110,4 μονάδων τον Οκτώβριο.

Σε χαμηλά επίπεδα ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2006 ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες.

Το Νοέμβριο μειώθηκε κατά 3 μονάδες (στο -33), αντανακλώντας τις δυσμενέστερες προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την εξέλιξη της ανεργίας, ενώ περιορίζεται περαιτέρω και η πρόθεση τους προς αποταμίευση.

Διευρύνεται εξάλλου το ποσοστό των καταναλωτών που διατυπώνουν αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική τους κατάσταση τους προσεχείς 12 μήνες, καθώς η διαφορά θετικών αρνητικών απαντήσεων διαμορφώνεται σε -18 έναντι -15 τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι προσδοκίες των νοικοκυριών για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται να βελτιώνονται σταδιακά, αν και ακόμη παραμένουν έντονα αρνητικές, με τη διαφορά θετικών - αρνητικών απαντήσεων να προσεγγίζει το -22 έναντι -24 τον προηγούμενο μήνα. Η αντίστοιχη τιμή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης είναι -9 και -7 αντίστοιχα.