Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2006 16:38

Η επιχειρηματική δημογραφία της ελληνικής Περιφέρειας

Αρχισαν στα Ιωάννινα οι εργασίες του Εθνικού Συμβούλιου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης (ΕΣΑΑ), το οποίο ύστερα από απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, συνεδριάζει για πρώτη φορά στην Περιφέρεια υπό την προεδρία του υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου.

«Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου, με τον τίτλο "Επιχειρηματικότητα-Ανταγωνιστικότητα" και το νέο ΠΕΠ Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, πρόκειται να προωθήσουν τη δυναμική και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη των Περιφερειών, την αποδοτική επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τη δημιουργία ελκυστικού περιβάλλοντος για επιχειρηματική δραστηριότητα και την ποιοτική διαβίωση για όλους. Δίνουμε ειδικό βάρος στην καινοτομία, την ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης, την ποιότητα, την περιβαλλοντική αειφορία.

Σήμερα θα συζητήσετε την επιχειρηματική δημογραφία της ελληνικής Περιφέρειας και θα εξετάσετε τις προτάσεις των διαφόρων φορέων, για την ανάπτυξη κάθε μίας από τις Περιφέρειες. Πιστεύω ότι ο γόνιμος αυτός διάλογος, συμβάλλει στην τόνωση των προσπαθειών και των δράσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

«Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δημογραφία στις ελληνικές Περιφέρειες είναι ενθαρρυντικά, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια. Οι νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις αυξάνονται. Παράλληλα, σε σχέση με το 2004, ο αριθμός των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν το 2005 στο ΕΠΑΝ, ήταν αυξημένος κατά 135%, ο δε Προϋπολογισμός των επιχειρήσεων αυτών ήταν αυξημένος κατά 61%. Τα ίδια θετικά μηνύματα λαμβάνουμε και φέτος. Στο σημείο αυτό, επιθυμώ να υπογραμμίσω δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: αφ' ενός ότι εντάχθηκαν για πρώτη φορά σε κοινοτικό πρόγραμμα οι κλάδοι του εμπορίου και των υπηρεσιών, αφ' ετέρου ότι η κατανομή των πόρων, στην οποία προχωρήσαμε, ήταν υπέρ της Περιφέρειας, αφού κατευθύνθηκε προς αυτή το 81% των κονδυλίων, έναντι 19% που κατευθύνθηκε προς την Αττική, παρότι σε αυτή, πραγματοποιείται το 34% της οικονομικής δραστηριότητας της Χώρας. Αυτό θα συνεχισθεί και κατά την επόμενη Προγραμματική Περίοδο που ξεκινά σε λίγες ημέρες...

Πέρα απ’ όσα ήδη εφαρμόζονται, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και άλλες παρεμβάσεις, τομές και μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το επενδυτικό τοπίο στη Χώρα μας.

Συγκεκριμένα:

- Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για τη δημιουργία Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας.

- Αναβαθμίζουμε το Εθνικό Σύστημα Ποιότητας δίνοντας έμφαση στη βελτίωση των εθνικών υποδομών ποιότητας - τυποποίησης - πιστοποίησης - μετρολογίας.

- Προετοιμάσαμε σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση και την προσαρμογή στην κοινοτική νομοθεσία του Δικαίου των Ανωνύμων Εταιρειών (Ν.2190/1920). Στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας σε όλα τα στάδια λειτουργίας τους.

- Παράλληλα, δώσαμε σε διαβούλευση το κείμενο αναθεώρησης του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο καταρτίσαμε από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

- Επιπλέον, είναι έτοιμο το σχέδιο για την τροποποίηση του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή.

- Προχωρούμε, παράλληλα, στην αναβάθμιση των 27 από τις 32 υφιστάμενες Βιομηχανικές Περιοχές και στη δημιουργία 20 νέων Βιοτεχνικών Πάρκων και Βιομηχανικών Περιοχών, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 180 εκατ. ευρώ.

- Θωρακίσαμε θεσμικά και ενεργοποιήσαμε την ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού.

- Και προχωρά οι διαγωνισμός για το νέο Ηλεκτρονικό Σύστημα Κρατικών Προμηθειών...

Το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με τίτλο «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα» θέτει τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες:

1ον Την επιτάχυνση της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης.

2ον Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας.

3ον Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με την προστασία του καταναλωτή.

4ον Την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της Χώρας και την ενίσχυση της αειφορίας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου.

Ο ειδικός γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα Σπύρος Ευσταθόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πορεία της επιχειρηματικότητας κατά το 2005 σε περιφερειακό επίπεδο όπως επίσης και στα πορίσματα της μελέτης για το περιφερειακό Marketing και την περιφερειακή Ανταγωνιστικότητα.