Ευρέως διαδεδομένη θεωρείται η διαφθορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ernst & Young για το 2016.
Ευρέως διαδεδομένη θεωρείται η διαφθορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ernst & Young για το 2016.
Ειδικότερα, το 81% των στελεχών στις ελληνικές επιχειρήσεις θεωρεί ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα, με το συγκεκριμένο ποσοστό να είναι το τρίτο υψηλότερο μετά την Ουκρανία (88%) και την Κύπρο (82%).
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Κένυα (79%), η Ινδία (78%), η Αίγυπτος (75%) και η Νιγηρία (73%) διαθέτουν μικρότερο ποσοστό. Στα Βαλκάνια, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται στο 68% όσον αφορά τη Βουλγαρία, στο 67% όσον αφορά την Τουρκία και στο 31% όσον αφορά τη Ρουμανία.
Την ίδια ώρα, μόλις το 22% γνωρίζει ότι η εταιρεία του διαθέτει ειδική τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών περιστατικών διαφθοράς.
Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι το 63% των Ελλήνων θεωρούν τους χαμηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης ως τη μεγαλύτερη απειλή για την επιτυχία της επιχείρησής του.
Συγχρόνως, σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 2% των στελεχών έχει παραιτηθεί από τη θέση του για ζητήματα ανήθικης συμπεριφοράς, μειωμένο κατά 10% έναντι των χωρών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική.
Παράλληλα, απρόθυμο να παραιτηθεί εμφανίζεται το 72%, ενώ το 27% δηλώνει πως σκέφτηκε την παραίτηση, αλλά τελικά παρέμεινε στην επιχείρηση.
«Τα ευρήματα της έρευνας για τη χώρα μας περιέχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία. Όμως, είναι εξόχως ανησυχητική η καταγραφόμενη, ραγδαία αύξηση του ποσοστού των στελεχών στην Ελλάδα που θεωρούν διαδεδομένα τα φαινόμενα δωροδοκίας και διαφθοράς στη χώρα μας» σχολίασε ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα στελέχη τους να γυρίσουν σελίδα και να ακολουθήσουν τα υψηλά ηθικά πρότυπα που θα τους οδηγήσουν στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης».
naftemporiki.gr