Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2006 15:19

Υπεγράφη η σύμβαση για την Ιoνία Οδό

Την υπογραφή της σύμβασης για την Ιόνια Οδό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Όπως είπε ο υπουργός, εντός του Ιανουαρίου θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή και εντός του Μαΐου θα αρχίσει η κατασκευή του έργου.

Ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε ότι σήμερα υπογράφηκαν μεταξύ του παραχωρησιούχου και τραπεζών 40 δανειακές συμβάσεις, το οποίο σημαίνει ότι είναι εξασφαλισμένη από σήμερα η χρηματοδότηση του έργου, ενώ υπογράμμισε πως δεν θα υπάρχει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στα έργα που κατασκευάστηκαν μέχρι σήμερα με συμβάσεις παραχώρησης.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπενθύμισε ότι έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση για την υποθαλάσσια αρτηρία στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Ιανουαρίου υπογράφεται η σύμβαση για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη, ενώ έως το Μάρτιο θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε65 και το τμήμα της ΠΑΘΕ Μαλιακός-Κλειδί.

Η Ιόνια Οδός θα είναι ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος ευρωπαϊκών προδιαγραφών μήκους 382 χλμ., με 42 ανισόπεδους κόμβους και περιλαμβάνει:

α) τον αυτοκινητόδρομο "Ιόνια Οδός" μήκους περίπου 196 χλμ. από Αντίρριο έως Ιωάννινα (Ανισόπεδος Κόμβος με Εγνατία Οδό).

β) τμήμα του αυτοκινητόδρομο ΠΑ.ΘΕ μήκους περίπου 175 χλμ. από τον Ανισόπεδο Κόμβο Μεταμόρφωσης έως τη Σκάρφεια, μετά τα Καμένα Βούρλα.

γ) τον συνδετήριο κλάδο του ΠΑ.ΘΕ Σχηματάρι-Χαλκίδα μήκους 11 χλμ.

Όπως είπε ο υπουργός, οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι κατέθεσαν τις τελικές προσφορές τους στις 14 Φεβρουαρίου 2006. Για το διαγωνισμό, είχαν προεπιλεγεί 4 όμιλοι οι οποίοι εκλήθησαν να καταθέσουν προσφορές. Τελικά κατάθεσαν προσφορές δυο όμιλοι: ο όμιλος ΑΙΑΣ και ο όμιλος Hellenic Autopistas. Ανάδοχος του έργου, με την πλέον συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο οικονομική προσφορά, αναδείχθηκε ο Όμιλος Hellenic Autopistas. Συμμετέχουν οι εταιρείες : CINTRA S.A., ΓΕΚ ΑΕ, DRAGADOS S.A., TEΡNA A.E., κ.α.

Βάσει της προσφοράς του αναδόχου, το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι διπλάσιος από τον προϋπολογισμό του έργου Ρίο-Αντίρριο, σημείωσε ο κ. Σουφλιάς. Η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου είναι 330 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου περιλαμβάνονται και η λειτουργία και συντήρηση των δρόμων της παραχώρησης, έναντι είσπραξης διοδίων.

Η σύμβαση έχει διάρκεια 30 χρόνια και η συνολική προθεσμία για την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων που περιλαμβάνονται στην σύμβαση παραχώρησης είναι 72 μήνες.

Παράλληλα, όμως, προβλέπονται αποκλειστικές προθεσμίες για την ολοκλήρωση τμημάτων του έργου ως ακολούθως :

- Πρώτη προθεσμία είκοσι (20) μηνών, από την έναρξη της παραχώρησης, για την ολοκλήρωση των εργασιών στο τμήμα Μεταμόρφωση - Αγ. Κωνσταντίνος της ΠΑΘΕ

- Δεύτερη προθεσμία τριάντα δύο (32) μηνών, από την έναρξη της παραχώρησης, για την ολοκλήρωση των κατασκευών στα τμήματα της ΠΑΘΕ : τμήμα Υλίκης, τμήμα Ριτσώνα - Θήβα και στον ανισόπεδο κόμβο Βαρυμπόμπης. Επίσης προθεσμία 32 μηνών προβλέπεται και για την ολοκλήρωση του ημιτελούς τμήματος της Παράκαμψης Αγρινίου.

- Τρίτη Προθεσμία: σαράντα (40) μηνών (στοιχείο της προσφοράς), από την έναρξη της παραχώρησης, για την ολοκλήρωση τμήματος Αντίρριο - Αγρίνιο.