Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2006 18:35

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Εξαγορά του 50% της CEBO International B.V.

Την υπογραφή οριστικής συμφωνίας για την εξαγορά του 50% της CEBO International B.V. (CEBO), ανακοίνωσε η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. (S&B). Πωλητής του εξαγοραζόμενου μεριδίου είναι η εταιρεία Cementbouw Bindmiddelen & Logistiek B.V. (Cementbouw), ενώ ιδιοκτήτης του άλλου 50% παραμένει η εταιρία Halliburton Corporation των Η.Π.Α. (Halliburton).

H CEBO ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από την Cementbouw και το 1976 αναμορφώθηκε σε 50/50 κοινοπραξία (joint venture) με την Halliburton. Διαθέτει παραγωγική μονάδα στο IJmuiden της Ολλανδίας, καθώς και σημαντικό αριθμό κέντρων διανομής στην Ολλανδία και την Αγγλία, όλα σε στρατηγικά σημεία για την εξυπηρέτηση της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου στη Βόρειο Θάλασσα. Τα προϊόντα της CEBO για τις γεωτρήσεις πετρελαίου και αερίου βασίζονται στα βιομηχανικά ορυκτά (κυρίως βαρυτίνη και μπεντονίτη) καθώς και σε εξειδικευμένα είδη τσιμέντου και διάφορα χημικά. Επίσης, προμηθεύει προϊόντα μπεντονίτη στις αγορές σφαιροποίησης σιδηρομεταλλεύματος, έργων πολιτικού μηχανικού και άμμου υγιεινής για κατοικίδια ζώα.

Οι συνολικές πωλήσεις για το έτος που λήγει 31 Δεκεμβρίου 2006 υπολογίζονται σε 55 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη σε επίπεδο EBITDA (κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων), χωρίς τα μη επαναλαμβανόμενα μεγέθη, σε 8 εκατ. ευρώ. Το συνολικό προσωπικό της CEBO ανέρχεται σε 100 περίπου άτομα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η τιμή εξαγοράς του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της CEBO αναμένεται κατά την ολοκλήρωση να ανέλθει σε περίπου 26 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, λαμβάνoντας υπόψη τα εκτιμώμενα καθαρά χρηματικά διαθέσιμα της CEBO ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, συνεπάγεται οικονομική αξία (Enterprise Value) για το 100% της εταιρείας, ελεύθερη δανείων και χρηματικών διαθεσίμων, ύψους περίπου 42 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά υπόκειται στην έγκριση των αρμοδίων τοπικών και ευρωπαϊκών εποπτικών οργάνων, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007 και θα χρηματοδοτηθεί από τα υφιστάμενα διαθέσιμα χρηματοδοτικά όρια της S&B.

Η εξαγορά αυτή, σημειώνει στην ακακοίνωσή της η εταιρεία, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου S&B "από την αγορά στο ορυχείο" στον τομέα του μπεντονίτη. Με την περαιτέρω αξιοποίηση των εκτεταμένων αποθεμάτων μπεντονίτη που διαθέτει η S&B, σημειώνεται, ενισχύεται σημαντικά η παρουσία της στην αγορά των γεωτρήσεων πετρελαίου και αερίου με προϊόντα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας και υπηρεσίες, ενώ βελτιώνεται περαιτέρω η ηγετική θέση που ήδη κατέχει η S&B στα προϊόντα μπεντονίτη για άλλες βιομηχανικές εφαρμογές.