Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2006 07:33

Ελαφρά διαφοροποίηση του αργού

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο, μετά τη χθεσινή του άνοδο, εν αναμονή της σημερινής κυβερνητικής έκθεσης στις ΗΠΑ, που θα δείξει ότι τα αποθέματα της χώρας μειώθηκαν για τέταρτη εβδομάδα, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν την παραγωγή καυσίμου.

Οι προμήθειες του αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα 2 εκατ. βαρέλια από τα 335,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 15 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Τα συμβόλαια της βενζίνης άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών χθες, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι ο ήπιος για την εποχή καιρός θα αυξήσει τη ζήτηση για καύσιμα κίνησης αφήνοντας τα αποθέματα κάτω από τον μέσον όρο για την περίοδο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 63,30 δολ. το βαρέλι, 16 σεντς χαμηλότερα, ποσοστό 0,3%, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:14 π.μ., στη Σιγκαπούρη.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 67 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας χθες τα 63,46 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια Ιανουαρίου, που έληξαν χθες, σημείωσαν άνοδο 94 σεντς, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 63,15 δολ. το βαρέλι.

Την εβδομάδα έως τις 8 Δεκεμβρίου τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ ήταν 13% πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας. Οι εισαγωγές εκείνη την εβδομάδα μειώθηκαν 6,8% φθάνοντας στα 9,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς πυκνή ομίχλη έκλεισε για μερικές ημέρες το κανάλι πλοίων στο Χιούστον.

Το κανάλι που συνδέει τον Κόλπο του Μεξικό με τα διυλιστήρια σε όλο το Χιούστον άνοιξε πάλι αργά της 18ης Δεκεμβρίου μετά το κλείσιμο για μία ημέρα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 62,57 δολ. το βαρέλι, 24 σεντς χαμηλότερα στο ICE Futures του Λονδίνου στις 11:14 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.