Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2006 09:25

Ericsson: 2,1 δισ. δολ. για την εξαγορά της Redback

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της Redback Networks Inc. αντί ποσού 2,1 δισ. δολ. ξεπερνώντας την Cisco Systems Inc. στην αγορά των routers, έκλεισε η Ericsson AB, η μεγαλύτερη εταιρειά κατασκευής εξοπλισμού ασύρματων δικτύων στον κόσμο.

Η προσφορά των 25 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά, αντιπροσωπεύει τιμή 18% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Redback χθες, στα 21,17 δολ. η μία. Η Redback, με έδρα το Σαν Χοζέ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ότι θα διατηρήσει την ομάδα του μάνατζμεντ και θα λειτουργήσει ως σκέλος της Ericsson, που εδρεύει στην Στοκχόλμη.

Η εξαγορά επιτρέπει στην Ericsson να προσφέρει routers που οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών μπορούν να χρησιμοποιήσουν στα δίκτυά τους και να διαχειριστούν από φωνές έως βίντεο. Οι πωλήσεις της Redback αναπτύσσονται ταχύτερα από τις αντίστοιχες των ανταγωνιστριών της Cisco και Juniper Networks Inc. Η ανταγωνίστρια της Ericsson, Alcatel SA ολοκλήρωσε την εξαγορά της Lucent Technologies Inc. τον μήνα που πέρασε, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών.

Οι μετοχές της Redback σημείωσαν άνοδο 3,63 δολ., ποσοστό 17%, φθάνοντας στα 24,80 δολ. η μία κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους. Φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 51%. Οι μετοχές της Ericsson υποχώρησαν 0,3 κορώνα, φθάνοντας στις 27,55 κορώνες η μία χθες στη Στοκχόλμη.

Η συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Μάρτιο, θα αυξήσει τα κέρδη το 2008, μετά από μείωσή τους το 2007, σύμφωνα με διαφορετική ανακοίνωση της Ericsson.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2005 η Ericsson συμφώνησε να αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της Marconi Corp. προς 1,2 δισ. λίρες (2,1 δισ. δολ.) προχωρώντας στη μεγαλύτερη παρά ποτέ για τότε εξαγορά.

Τον Οκτώβριο που πέρασε η Εricsson ανακοίνωσε για πρώτη φορά αύξηση των κερδών της μέσα στο έτος μετά τα κέρδη ρεκόρ του venture κινητής τηλεφωνίας με την Sony Corp. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 17%, φθάνοντας στα 6,23 δισ. κορώνες από 5,31 δισ. κορώνες πριν από ένα έτος.

Οικονομικοί σύμβουλοι στην εμπορική συναλλαγή είναι η Citigroup και η SEB Enskilda για την Ericsson ενώ σύμβουλος της Redback είναι η UBS AG>

H Ericsson ιδρύθηκε το 1876, όταν ο Lars Magnus Ericsson άνοιξε ένα κατάστημα επισκευής τηλεγραφικού υλικού. Η εταιρεία απέλυσε πλέον του ημίσεως του προσωπικού της από τα τέλη του 2000 έως τα μέσα του 2004, καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών περιόρισαν τις επενδύσεις τους.