Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2006 09:56

Αυστραλία: Στα χαμηλότερα έξι ετών η αύξηση του ΑΕΠ

ΣΤΗΝ προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη και στα χαμηλότερα επίπεδα σε έξι χρόνια, προχώρησε η κυβέρνηση της Αυστραλίας, λέγοντας ότι η χειρότερη ξηρασία σε έναν αιώνα μείωσε την αγροτική παραγωγής της χώρας κατά 20%.

Η οικονομία θα αναπτυχθεί 2,5% τη χρήση έως τις 30 Ιουνίου, με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2001 και χαμηλότερα της πρόβλεψης του Μαΐου για ανάπτυξη με ρυθμό 3,5%, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Πήτερ Κοστέλο, στην Καμπέρα.

Η ξηρασία θα μειώσει την παραγωγή σταριού στην τρίτη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής του δημητριακού στον κόσμο, ενώ ώθησε ανοδικά τις παγκόσμιες τιμές σταριού και ερίου. Η Ινδία έχει πει ότι το έλλειμμα σταριού από την Αυστραλία ενδέχεται να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό της. Τα συμβόλαια του σταριού σημείωσαν φέτος άνοδο 45% και οι τιμές του ερίου αυξήθηκαν 25%.

Η παραγωγή σταριού της Αυστραλίας θα μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα 12 ετών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της χώρας στις 5 Δεκεμβρίου.

Η ξηρασία περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας στο 0,3% το τρίτο τρίμηνο, τον χαμηλότερο ρυθμό σε τρία χρόνια. Η πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού, εισέρχεται στο 16ο έτος ανάπτυξης, που τώρα οδηγείται από την έκρηξη στον κλάδο των μεταλλουργιών.

Ο Κοστέλο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού 2007-08 στα 9,7 δισ. δολ. Αυστραλίας από 10,6 δισ. δολ, κατά την πρόβλεψη του Μαΐου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε τα επιτόκια δανεισμού τρεις φορές φέτος στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών του 6,25%. Ο ετήσιος πληθωρισμός διατηρήθηκε πάνω από τον στόχο 2% με 3% της τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο.

Η απασχόληση, σύμφωνα με τον Κοστέλο, θα αυξηθεί 2,25% το 2006-07 και ο δείκτης ανεργίας θα κυμανθεί φέτος στο 5%.

Οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν 3% το 2006-07 σύμφωνα με τον ίδιο και 2,5% το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο του Κοινοβουλίου της Αυστραλίας ο Κοστέλο θα καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2007-08 στις 8 Μαΐου.