Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ των μετοχών των εταιρειών παραγωγής ατσαλιού στην Ασία, οδήγησαν οι μετοχές της Nippon Steel Corp., μετά από το δημοσίευμα το οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία θα αποκτήσει μερίδιο ελέγχου στην Usinas Siderurgicas De Minas Gerais SA της Βραζιλίας.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index αναρριχήθηκε 0,1%, φθάνοντας στις 138,79 μονάδες στις 12:46 μ.μ. στο Τόκυο. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 κέρδιζε 0,1%, όσο και ο δείκτης Topix.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. σημείωναν κέρδη, μετά την υποχώρηση του γιέν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον του ενός μηνός, καθώς οι εικασίες , ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο τρίμηνο, μειώθηκαν. Οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, οδήγησαν χαμηλότερα τις μετοχές των μεταλλουργιών μαζί με τις τιμές των μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού.

Στην Ταϊλάνδη ο δείκτης SET απώλεσε 2,5%, επαναλαμβάνοντας την πτώση του μετά τη μεγαλύτερη άνοδο μιας ημέρας σε χρονικό διάστημα πλέον των οκτώ ετών. Απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της PTT Pcl και της Cement Pcl. Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.

Οι μετοχές της Nippon Steel σημείωσαν άνοδο 1,8% φθάνοντας στα 609 γιέν η μία. Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού στην Ασία θα αγοράσει μερίδιο ελέγχου στην Usinas Siderurgicas, επίσης γνωστή ως Usiminas, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Yomiuri Newspaper», στο Web site της, χωρίς να αναφέρει την πηγή της πληροφόρησής της. Η Nippon Steel θα αγοράσει πλέον του 50% της δραστηριότητας της βραζιλιάνικης εταιρείας στην Ιαπωνία, η οποία είναι η μεγαλύτερη μέτοχος της Usiminas, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Usiminas είναι η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ατσαλιού της Βραζιλίας.

Απώλειες έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ σημείωσε το γιέν, στα 118,36 από 118,15 που έκλεισε χθες στο Τόκυο. Νωρίτερα άγγιξε τα 118,51 και τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Νοεμβρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και στα 156,40 έναντι του ευρώ χθες. Πριν από λίγη ώρα διαπραγματεύθηκε στα 156,02.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 1,7% χθες.