Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 07:38

Aπώλειες σημειώνει ο χαλκός στην Ασία

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη και στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων μετά την υποχώρηση των διεθνών τιμών του μετάλλου, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η συρρίκνωση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ενδέχεται να μειώσει τη ζήτηση του χαλκού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κτιρίων, αυτοκινήτων και ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Η έναρξη κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ, όπου οι τεχνικές εταιρείες είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού, άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών τον Οκτώβριο, όταν υποχώρησαν στον χαμηλότερο ρυθμό του έτους. Ο Νοέμβριο ήταν δεύτερος μήνας με τη χαμηλότερη κατανάλωση. Οι άδειες για την κατασκευή κατοικιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα ετών τον Νοέμβριο. Τα αποθέματα που ελέγχονται από το London Metal Exchange, αναρριχήθηκαν 59% τους δύο τελευταίους μήνες.

Ο χαλκός για παράδοση τον Φεβρουάριο στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, υποχώρησε έως 1.170 γιέν, ποσοστό 1,9%, φθάνοντας τα 61.620 γιουάν (7.879 δολ.) ο μετρικός τόνος και διαπραγματεύθηκε στα 61.800 γιουάν κατά το μέσον της συνεδρίασης, 1,6% χαμηλότερα.

Το μέταλλο για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, υποχώρησε έως 930 γιουάν, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας σήμερα στα 63.550 γιουάν ο τόνος.

Στη Σαγκάη απώλειες σημείωσε το αλουμίνιο για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, έως 50 γιουάν, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 20.260 γιουάν ο τόνος.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, σημείωσε άνοδο 25 δολ., ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 6.555 δολ. ο τόνος στις 11:08 π.μ., ώρα Σαγκάης. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,7% για να κλείσουν χθες στα 6.530 δολ. ο τόνος και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Απριλίου.

Η παραγωγή χαλκού Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου υπερέβη τη ζήτηση κατά 81.000 τόνους, έναντι ελλείμματος 319.000 τόνων, πριν από έναν έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του International Copper Study Group στις 18 Δεκεμβρίου. Τα αποθέματα του μετάλλου υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι.

Χθες η Codelco, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού στον κόσμο, βρήκε λύση με τις ενώσεις των εργαζομένων στο ορυχείο της Chuquicamata στη Χιλή, ενώ η διοίκηση της Xstrata Plc, συμφώνησε με τους εργαζόμενους να τεθεί τέλος στην απεργία στο χυτήριό της Altonorte, τη δεύτερη ημέρα της κινητοποίησης, που ανέστειλε την παραγωγή. Οι συμφωνίες σε θέματα μισθών, περιόρισαν τον κίνδυνο προβλημάτων στην παραγωγή του μετάλλου.