Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 08:30

Κοντά σε ιστορικά χαμηλά το γιέν έναντι του ευρώ

ΚΟΝΤΑ στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών έναντι του ευρώ διαπραγματεύθηκε το γιέν και στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός έναντι του δολαρίου, καθώς μειώνονται οι προοπτικές για αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας τους επόμενους μήνες.

Το ιαπωνικό νόμισμα οδεύει να σημειώσει τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες από την παρουσίαση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος το 1999, καθώς χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλωντ Τρισέ σηματοδότησε την αύξηση του κόστους δανεισμού. Τα πρακτικά της σύσκεψης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας τον μήνα που πέρασε, δημοσιοποιούνται αύριο, ενδέχεται να δείξουν ότι οι άνθρωποι που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική δεν βιάζονται τόσο για να αυξήσουν τα επιτόκια, όσο ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 156,17 έναντι του ευρώ στη 1:46 μ.μ. στο Τόκυο από 156,05 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη, όταν άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ των 156,40 ευρώ. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 11% φέτος και πιθανόν να υποχωρήσει στα 159 ευρώ σε ένα μήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 118,41 έναντι του δολαρίου από 118,46. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στο 1,3190 έναντι του ευρώ, από 1,3174.

Τα επιτόκια 0,25% στην Ιαπωνία είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, καθιστώντας τα περιουσιακά στοιχεία σε γιέν λιγότερα ελκυστικά στους ξένους επενδυτές. Τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι στο 3,5% και της Federal Reserve των ΗΠΑ, 5,25%.