Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 09:00

Ιαπωνία: Επιτάχυνση εξαγωγών, διεύρυνση εμπορικού πλεονάσματος

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση σημείωσαν τον Νοέμβριο οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η επέκταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, υποχωρεί. Οι εισαγωγές μειώθηκαν αντικατοπτρίζοντας μείωση των τιμών του πετρελαίου.

Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 12,1%, βοηθώντας στη διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος στα 915,9 δισ. γιέν (7,7 δισ. δολ.) από 594,4 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας στο Τόκυο. Οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 7,5%.

Η υποχώρηση του γιέν έναντι του δολαρίου και του ευρώ βοήθησε στη μείωση της επίδρασης της χαμηλότερης ζήτησης από το εξωτερικό, αυξάνοντας τις εξαγωγές. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό σε έξι μήνες τον Οκτώβριο, προκαλώντας ανησυχίες ότι η οικονομία θα υστερήσει, αποτέλεσμα των χαμηλότερων δαπανών των νοικοκυριών.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 118,42 γιέν έναντι του δολαρίου στις 2:52 μ.μ. στο Τόκυο από 118,38 γιέν πριν από την ανακοίνωση για τις εξαγωγές. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε 1 μονάδα βάσης στο 1,6%. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Motor Corp. και της Honda Motor Corp., κινήθηκαν ανοδικά βοηθώντας τον δείκτη Nikkei 225 να σημειώσει άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 17.052,20 μονάδες.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν πλέον των προβλέψεων του 9,1% των 14 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν λιγότερο των προβλέψεων του 10,1%.

Οι εισαγωγές ακατέργαστων προϊόντων πετρελαίου υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Μάϊο του 2004. Το αργό πετρέλαιο του Ντουμπάϊ, η ποικιλία αναφοράς των ασιατικών διυλιστηρίων, υποχώρησε 1/5 αγγίζοντας τα επίπεδα ρεκόρ των 72,10 δολ. το βαρέλι τον Ιούλιο.

Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,6% και με τον χαμηλότερο ρυθμό σε πέντε μήνες. Οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιταχύνθηκαν στο 12,9% από 8,7%. Οι εξαγωγές επιταχύνθηκαν προς την Κίνα στο 19,5% από 18,3%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε 0,8% ετησίως το τρίτο τρίμηνο και θα συρρικνωνόταν εάν δεν υπήρχε έντονη εξαγωγική ανάπτυξη και εταιρικές δαπάνες σε εργοστάσια και εξοπλισμό. Οι δαπάνες των καταναλωτών που αποτελούν πλέον του ημίσεως της οικονομίας της χώρας, σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε χρονικό διάστημα περίπου 10 ετών.