Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 09:11

Σταθερά πάνω από τις 17.000 μονάδες ο Nikkei

Με κέρδη 0,22% έκλεισε σήμερα ο δείκτης Nikkei 225 διευρύνοντας περαιτέρω την άνοδο πάνω από τις 17.000 μονάδες, καθώς ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp., αποτέλεσμα του ανίσχυρου γιέν, σε συνδυασμό με την άνοδο των μετοχών των εταιρειών ατσαλιού, όπως της Sumitomo Metal Industries Ltd., εν μέσω των προσδοκιών για περαιτέρω αναδιοργάνωση του κλάδου.

Οι επενδυτές επέλεξαν επίσης τις μετοχές με τις υψηλές αποδόσεις μερισμάτων των εταιρειών κοινής ωφελείας, όπως της Tokyo Electric Power Co. και ναυτιλικών εταιρειών, καθώς εικάζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα αυξήσει τα επιτόκια κατά την επόμενή της σύσκεψη.

Οι μετοχές της εταιρείας παραγωγής φωτογραφικών μηχανών Pentexa Corp. και της εταιρείας παραγωγής οπτικών κρυστάλλων, Hoya Corp. σημείωσαν κέρδη πριν από την ανακοίνωση ότι θα συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους την 1η Οκτωβρίου του επόμενου έτους. Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς στο Χρηματιστήριο του Τόκυο.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο 36,79 μονάδων φθάνοντας στις 17.047,83 μονάδων και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 9 Μαΐου. Ο δέικτης Topix σημείωσε άνοδο 0,26%, φθάνοντας στις 1.671,30 μονάδες.