Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 09:43

Ταϊλάνδη: Τις μεγαλύτερες απώλειες σε τρία έτη σημείωσε το μπατ

ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ απώλειες σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών σημείωσε σήμερα το νόμισμα της Ταϊλάνδης, μπατ, καθώς οι διεθνείς επενδυτές προχώρησαν στην πώληση μετοχών, αποτέλεσμα της χαμηλότερης εμπιστοσύνης στη νομισματική πολιτική της χώρας, μετά την αναίρεση κάποιων ελέγχων στο συνάλλαγμα από την κυβέρνηση.

Το νόμισμα υποχώρησε έως 4% από τις 18 Δεκεμβρίου, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης επέβαλε πρόστιμα σε ξένους επενδυτές που αποσύρουν κεφάλαια από την αγορά μέσα σε ένα έτος. Μία ημέρα αργότερα, αναίρεσε τον κανόνα για τις μετοχές μετά την υποχώρηση του δείκτη SET στο Χρηματιστήριο, πλέον του 16%.

Το μπατ υποχώρησε 1,6% φθάνοντας στα 36,38 έναντι του δολαρίου στη 1:50 μ.μ. στην Μπανγκόκ, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Νοεμβρίου, περιορίζοντας τα κέρδη του έτους στο 12%. Η πτώση του νομίσματος ήταν η μεγαλύτερη από τις 14 Οκτωβρίου του 2003. Το νόμισμα υποχώρησε έως 2,3%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε επτά χρόνια.

H διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης, Tarisa Watanagase, κατηγόρησε την υποχώρηση του μπατ στο Χρηματιστήριο και τον περιορισμό των επενδύσεων. «Δεν είναι τόσο γρήγορη», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Μπανγκόκ.

Η Ταϊλάνδη επιδιώκει να περιορίσει τα κέρδη του νομίσματος με τις καλύτερες επιδόσεις στην περιφέρεια φέτος, για να στηρίξει τους εξαγωγείς και να τονώσει την ανάπτυξη. «Η Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει τα μέτρα για να περιορίσει οποιαδήποτε υπερβολική άνοδο του νομίσματος, επεσήμανε η ίδια.

«Δεν έχουμε στόχο για το μπατ. Η ανησυχία μας αφορά περισσότερο την αστάθειά του», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, προσθέτοντας: «Η κατάσταση είναι προσωρινή».

Οι διεθνείς επενδυτές πούλησαν χθες μετοχές αξίας 79 εκατ. δολ., τις δεύτερες μεγαλύτερες από τον Ιούνιο. Την προηγούμενη ημέρα απέσυραν 699εκατ. δολ., τα περισσότερα τουλάχιστον από τις 4 Ιανουαρίου του 1999, ωθώντας τον δείκτη του Χρηματιστηρίου της Ταϊλάνδης, SET χαμηλότερα, με αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας κατά 23 δισ. δολ. Σήμερα οι μετοχές υποχώρησαν έως 2,9%.