Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 10:12

Nippon Steel: Αύξηση του μεριδίου της στην βραζιλιάνικη Usiminas

ΣΤΗΝ αύξηση του μεριδίου της στην Usinas Siderurgicas de Minas Gerais SA, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού της Βραζιλίας, προχώρησε η μεγαλύτερη βιομηχανία ατσαλιού της Ασίας, Nippon Steel Corp., αυξάνοντας την παρουσία της στη Νότιο Αμερική.

Η ιαπωνική βιομηχανία ατσαλιού, αύξησε το μερίδιό της στην Nippon Usiminas, μία εταιρεία συμμετοχών που έχει το 21,6% της Usiminas, όπως είναι γνωστή η εταιρεία, στο 50,9%, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η Nippon Steel, η οποία δεν είπε το ύψος της επένδυσης, κατέχει επίσης άμεσο μερίδιο 1,7% στην Usiminas.

Η κίνηση της Nippon Steel, η οποία βοήθησε στην εγκαθίδρυση της Usiminas, έρχεται σε μία περίοδο κύματος εξαγορών στον κλάδο, καθώς οι παγκόσμιοι παίκτες επιδιώκουν μεγαλύτερη κλίμακα. Η Arcelor Mittal, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, δημιουργήθηκε φέτος από τη συγχώνευση 38,3 δισ. δολ. μεταξύ της ευρωπαϊκής Mittal Steel Co. και της Arcelor SA.

Οι μετοχές της Nippon σημείωσαν άνοδο 3 γιέν, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 601 γιέν σήμερα στο τέλος της συνεδρίασης πριν από την ανακοίνωση της Usiminas. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 43% τους 12 τελευταίους μήνες, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 1990.

Τώρα η Nippon Steel είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Nippon Usiminas, η οποία με τη σειρά της είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Usiminas, σύμφωνα με την Nippon Steel.

Τον περασμένο μήνα η Usiminas ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 714,6 εκατ. ρεάλ (332 εκατ. δολ.) σε πωλήσεις 3,13 δισ. ρεάλ. Η βραζιλιάνικη εταιρεία έχει καταστεί μία από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες για τη Nippon Steel, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της εταιρείας, Nobuyoshi Fujiwara, στις 7 Νοεμβρίου.

Η παραγωγή ατσαλιού της Βραζιλίας θα αυξηθεί 12,8% το επόμενο έτος στα 30,9 εκατ. μετρικούς τόνους, σύμφωνα με τη χθεσινή εκτίμηση του Ινστιτούτου Ατσαλιού της Βραζιλίας, γνωστού ως IBS. Το κύριο εργοστάσιο της Usiminas, Intendente Câmara Steelworks, έχει δυναμικότητα παραγωγής 4,7 εκατ. τόνων ετησίως, σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Web site της εταιρείας.

Η Nippon Steel παρήγαγε 32 εκατ. τόνους ατσαλιού πέρυσι, έναντι της Arcelor Mittal με 109,7 εκατ. τόνους. H Posco της Ν. Κορέας ήταν η τρίτη μεγαλύτερη με παραγωγή 30,5 εκατ. τόνων ετησίως.