Χαμηλώνει ο πήχης των κυβερνητικών προσδοκιών τόσο για τον χρόνο επίτευξης της συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές όσο και για το περιεχόμενό της, εντείνοντας την αβεβαιότητα, καθότι οι πληροφορίες σχετικά με τις μυστικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο είναι ελάχιστες.
Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Χαμηλώνει ο πήχης των κυβερνητικών προσδοκιών τόσο για τον χρόνο επίτευξης της συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές όσο και για το περιεχόμενό της, εντείνοντας την αβεβαιότητα, καθότι οι πληροφορίες σχετικά με τις μυστικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται στο παρασκήνιο είναι ελάχιστες.
Ταυτόχρονα στενεύουν τα περιθώρια για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε χθες πως για την ένταξη στο QE απαιτείται συνολική συμφωνία, που θα καθιστά και το χρέος βιώσιμο, ακόμη και με το αρνητικό σενάριο.
Όπως προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία θα κλείσει στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ή κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο, αλλά και δεν είναι σαφές πως θα περιλαμβάνει, σε αυτή τη φάση, ικανοποιητική λύση για το χρέος.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση εμφανίζεται -μέχρι χθες- να είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί και… μισή λύση, αρκεί να είναι βελτιωμένη σε σχέση με εκείνη που απέρριψε στο πρόσφατο Eurogroup.
Προϋπόθεση το χρέος για το QE
Η επίτευξη συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους είναι προϋπόθεση για την ΕΚΤ, προκειμένου να εξετάσει από την πλευρά της και να αποφασίσει με ανεξάρτητο τρόπο για την ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Την παραπάνω επισήμανση, που καθιστά σαφές ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έκανε χθες ενώπιον της Ευρωβουλής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος κάλεσε του Ευρωπαίους και το ΔΝΤ να τα βρουν στο πλαίσιο του Εurogroup.
Ερωτηθείς σχετικά, στη διάρκεια της συζήτησης στο πλαίσιο του διαρθρωμένου διαλόγου στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται είναι θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης, να υπάρξει μια πλήρης συμφωνία και να βρεθούν τα μέτρα που θα καταστήσουν μακροπρόθεσμα το χρέος βιώσιμο. «Χαίρομαι ιδιαιτέρως για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε τεχνικό επίπεδο σε σχέση με την αξιολόγηση, αλλά λυπάμαι που δεν συμφωνήθηκαν τα μέτρα για το χρέος (στο Εurogroup)» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ χρειάζεται να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, ώστε να μπορέσει το διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει.
Διευκρίνισε δε ότι η έκθεση της Κομισιόν ή του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει σκοπό να προκαταλάβει και την τελική απόφαση της ΕΚΤ, που θα ληφθεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Όπως επισήμανε ο κ. Ντράγκι, τα σενάρια σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος έχουν συζητηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και με το ΔΝΤ και «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που τα δύο μέρη θα πρέπει να βρουν μια συμφωνία στο Εurogroup». Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, εάν και όταν ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι αγορές ομολόγων ιδιωτικών επιχειρήσεων, εφόσον πληρούν τα σχετικά κριτήρια.
Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, είπε ότι έχει επιτευχθεί εξαιρετική πρόοδος σε σχέση με την κεφαλαιοποίησή τους, που είναι σήμερα πολλαπλάσια σε σχέση με πριν.
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που οφείλεται στην κρίση αλλά και σε προϋπάρχουσες αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, όμως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσω των μέτρων που περιλαμβάνονται στην παρούσα αξιολόγηση και κυρίως με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το πρόβλημα θα μπορούσε να επιλυθεί εγκαίρως.
Συνέχεια μέτρων στήριξης
Η πολιτική εξαιρετικής στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί, διαβεβαίωσε χθες ενώπιον της Ευρωβουλής ο Μάριο Ντράγκι, δίνοντας το στίγμα εν όψει της επόμενης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου στο Ταλίν της Εσθονίας.
Σε συζήτηση που έγινε στην επιτροπή Οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας ενδυναμώνεται και διευρύνεται σε τομείς και χώρες και το πραγματικό ΑΕΠ επεκτείνεται επί 16 συνεχόμενα τρίμηνα.
Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη έτρεχε σε ετήσια βάση με 1,7%, ενώ η ανεργία ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, ανέφερε.
Σχετικά με την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων τόνισε ότι βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 6 ετών και αυτό ενισχύει, όπως είπε, το σενάριο της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η εσωτερική κατανάλωση και οι επενδύσεις είναι κινητήρες της ανάπτυξης και την καθιστούν ανθεκτική σε εξωτερικούς κινδύνους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, όλες οι προβολές στοιχείων που γίνονται από τις υπηρεσίες της τράπεζες επιτάσσουν τη συνέχιση της πολιτικής εξαιρετικής στήριξης. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η νομισματική πολιτική είναι η ενδεδειγμένη και θα συνεχιστεί για να μπορέσει ο πληθωρισμός να επανέλθει σταθερά στη ζώνη του 2%.
Παρασκηνιακές διεργασίες από Ντέισελμπλουμ
Το ελληνικό ζήτημα έχει πλέον μεταφερθεί σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι οι τεχνοκράτες το έχουν εξαντλήσει έχοντας συζητήσει διεξοδικά όλα τα πιθανά σενάρια ελάφρυνσης του χρέους.
Όπως ανέφερε κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει αναλάβει ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος βρίσκεται σε επαφές με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και αναμένεται να τις κλιμακώσει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG), που θα συνεδριάσει στις 8 Ιουνίου.
Στόχος είναι με βάση τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη να προετοιμαστεί ένα σχέδιο απόφασης του Εurogroup, της 15ης Ιουνίου - το αν θα είναι συνολική ή όχι θα κριθεί τις επόμενες ημέρες.
Σε σχέση με τις διαρροές που γίνονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Εurogroup, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να φέρει το θέμα μία εβδομάδα αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στη βελγική πρωτεύουσα εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.
Κι αυτό γιατί όσες φορές έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το έχει απορρίψει διότι είναι πάγια θέση του Βερολίνου ότι το κάθε πρόβλημα επιλύεται στο επίπεδό του, και η αξιολόγηση με το χρέος είναι θέμα Εurogroup.
Τελευταία φορά που είχε ασχοληθεί Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την ελληνική οικονομία ήταν τον Ιούλιο του 2015, όταν η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός Ευρωζώνης…