Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 11:08

Απώλειες σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, αποτέλεσμα της υποχώρησης των μετοχών των εταιρειών ενεργείας, μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου, από τα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών. Οι μετοχές της BP Plc και της Royal Dutch Shell Plc, οδηγούσαν την πτώση.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Publicis Groupe SA, μετά την συμφωνία της μεγαλύτερης διαφημιστικής εταιρείας στον κόσμο να αγοράσει την Digitas Inc., αντί ποσού 1,3 δισ. δολ. σε μετρητά. Απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Vodafone Group Plc, μετά από το δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times, ότι το διοικητικό συμβούλιο θα συσκεφθεί για το θέμα της προταθείσας εξαγοράς την Hutchison Essar Ltd. της Ινδίας.

Ο Dow Jones Stoxx 600 Index υποχωρούσε 0,1%, φθάνοντας στις 364,24 μονάδες στις 8:10 π.μ. στο Λονδίνο. Ο Stoxx 50 απώλεσε 0,1% και ο Euro Stoxx 50, σημείωνε απώλειες 0,1%.

Οι εξαγορές ρεκόρ ώθησαν τον δείκτη Stoxx 600 στα υψηλότερα επίπεδα έξι των παρά το ότι οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Ευρώπης, θα υποχωρήσει.

Η οικονομία των ΗΠΑ, αναπτύχθηκε κατά πάσα πιθανότητα το τρίτο τρίμηνο με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα στο έτος, αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της αγοράς ακινήτων, προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές, πριν από τη σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση.

Οι μετοχές της BP υποχώρησαν 0,4%, φθάνοντας στις 567,5 πένες, ενώ της Shell υποχωρούσαν 0,3% φθάνοντας στις 1.786 πένες η μία. Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο, καθώς εικάζεται ότι ο πιο ήπιος καιρός από το φυσιολογικό θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς αυξάνονται οι προμήθειες.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου υποχώρησε έως 56 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 63,16 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).

Aνοδο 2,5% σημείωσαν οι μετοχές της Publicis, φθάνοντας στα 31,49 ευρώ η μία μετά τη συμφωνία να εξαγοράσει την Digitas για να πουλήσει περισσότερες διαφημίσεις μέσω του Internet.

Η συμφωνία είναι τουλάχιστον η ενδέκατη που ανακοίνωσε φέτος η Publicis με έδρα το Παρίσι, καθώς ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Maurice Levy εφαρμόζει το σχέδιο επέκτασης. Από την άλλη πλευρά η Deutsche Bank AG αναθεώρησε προς τα πάνω την εισήγησή της για τις μετοχές της εταιρείας στο «buy» από το «hold».

Aπώλειες 1,7% σημείωσαν οι μετοχές τη Vodafone φθάνοντας στις 143,5 πένες η μία. Η εφημερίδα Financial Times, χωρίς να αναφερθεί στην πηγή πληροφόρησής της, ότι το διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο θα συναντηθεί για να συζητήσει τη προταθείσα προσφορά εξαγορές πλέον των 13,5 δισ. δολ. για την Hutchison Essar, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας.

Η Vodafone, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, σύμφωνα με τους FT.

H Blackstone Group LP και η Reliance Communications Ltd. ενδέχεται επίσης να κάνουν προσφορά για την εξαγορά της εταιρείας, ζητώντας από την Citigroup Inc. και την UBS AG, να δανειστούν περίπου 15 δισ. δολ. για να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά, σύμφωνα με τραπεζίτες που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Οι μετοχές της Husqvarna AB αναρριχήθηκαν 2,8%, φθάνοντας στα 99,75 σουηδικές κορώνες η μία. Η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής αλυσίδων και χορτοκοπτικών μηχανών στον κόσμο, συμφώνησε να εξαγοράσει την γερμανική Gardena HoldingAG, αντί ποσού 730 εκατ. ευρώ (963 εκατ. δολ.) για να προσθέσει στα στοιχεία της τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αρδευτικών προϊόντων της Ευρώπης.

Ανοδο 3% σημείωσαν οι μετοχές της Smith & Nephew Plc, φθάνοντας στις 535,25 πένες η μία. Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ορθοπεδικών προϊόντων της Ευρώπης, ενδέχεται να λάβει προσφορά εξαγοράς από τις αμερικανικές εταιρείες επενδύσεων που αγοράζουν την ομοειδή ανταγωνίστριά της, Biomet Inc., όπως έγραψε στην on-line έκδοσή της η «The Business», επικαλούμενη πηγή που πρόσκειται στη συμφωνία.

Ανοδο 0,4%, φθάνοντας στα 25,35 ευρώ η μια, σημείωσαν οι μετοχές της European Aeronautic, Defence & Space Co., ιδιοκτήτριας της Airbus SAS. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways Ltd., επιβεβαίωσε την παραγγελία της ύψους 2,4 δισ. δολ. για αεροσκάφη τύπου Α380, μία ημέρα μετά την επίτευξη συμφωνίας της αεροδιαστημικής βιομηχανίας να επεκτείνει παραγγελία της για το μοντέλο από την Singapore Airlines Ltd.