Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 12:07

Husqvarna: Εξαγοράζει την Gardena αντί 730 εκατ. ευρώ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της γερμανικής Gardena Holding AG, αντί ποσού 730 εκατ. ευρώ (963 εκατ. δολ.) έκλεισε η Husqvarna AB, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αλυσίδων και χορτοκοπτικών μηχανών στον κόσμο, προκειμένου να αποκτήσει την υπ αριθμόν ένα εταιρεία κατασκευής ψεκαστήρων κήπων και αντλιών ύδατος της Ευρώπης.

Η Husqvarna, που εδρεύει στη Σουηδία, σκοπεύει να ολοκληρώσει την εξαγορά από την εταιρεία επενδύσεων Ιndustri Kapital, το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η τιμή εξαγοράς περιλαμβάνει χρέος και άλλες υποχρεώσεις, συνολικού ύψους 416 εκατ. ευρώ.

Η Husqvarna, που διαχωρίστηκε από την Electrolux AB τον Ιούνιο, είπε στις 15 Νοεμβρίου ότι σκέφτεται να κάνει προσφορά για την Gardena καθώς επιδιώκει να αυξήσει τις πωλήσεις της 5% ετησίως, μέσω εξαγορών. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν 6,9% το τρίτο τρίμηνο του έτους μετά τη μείωση των πωλήσεών της στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Husqvarna σημείωσαν άνοδο έως 5,5 κορώνες, ποσοστό 5,7%, φθάνοντας στις 102,5 σουηδικές κορώνες και στις 9:22 π.μ., στη Στοκχόλμη, διαπραγματεύθηκαν στις 101,75 κορώνες η μία. Οι μετοχές της εταιρείας από το ντεμπούτο τους στο Χρηματιστήριο έχουν σημειώσει άνοδο 24%.

Η Gardena, αγοράστηκε το 2002 από την Industri Kapital, με έδρα τη Στοκχόλμη, για ποσόν το οποίο δεν έγινε γνωστό. Η εταιρεία επενδύσεων στρατολόγησε την JPMorgan Chase & Co. και τη Citigroup Inc., να βρουν αγοραστή για την εταιρεία.

Τα λειτουργικά κέρδη της Gardena τη χρήση έως τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στα 54 εκατ. ευρώ και τα έσοδά της σε 422 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Husqvarna. Η Gardena διαθέτει τα προϊόντα της σε 80 χώρες, με το ήμισυ των εσόδων της να προέρχεται από τη Γερμανία και τις γειτονικές της χώρες.

Τα είδη άρδευσης, αποτελούν τα 2/3 των πωλήσεων και η κύρια παραγωγή της πραγματοποιείται στη Γερμανία και στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Η εταιρεία απασχολεί 2.900 υπαλλήλους.