Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2006 12:20

Ισλανδία: Απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων στο 14,25%

ΣΤΗΝ απροσδόκητη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας και στα επίπεδα ρεκόρ του 14,25%, καθώς η διεύρυνση του ελλείμματος του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών απειλεί το νόμισμα της χώρας, κρόνα και ωθεί υψηλότερα τον πληθωρισμό.

Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισαν να αυξήσουν τα επιτόκια από το 14%, προχωρώντας στην 18η αύξηση από τον Μάϊο του 2004, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Web site της τράπεζας που εδρεύει στο Ρέικιαβικ. Εξι από τους οκτώ οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αύξηση των επιτοκίων.

Και ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε, παραμένει ακόμη τρεις φορές πάνω από τον στόχο του 2,5% της Κεντρικής Τράπεζας. Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε, αγγίζοντας το 27% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, ωθώντας την κρόνα 4,7% χαμηλότερα έναντι του ευρώ τον μήνα που πέρασε, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η κρόνα υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ μετά από άνοδο 0,5% που σημείωνε νωρίτερα για να διαπραγματευθεί στις 91,788 κορώνες στις 9:38 π.μ. στο Ρέικιαβικ, σύμφωνα με το Bloomberg.

H οικονομική ανάπτυξη υποχώρησε ετησίως το τρίτο τρίμηνο 0,8%, από 2,6% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας την εβδομάδα που πέρασε. Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 7% τον Δεκέμβριο, από 7,3% τον Νοέμβριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας έχει αυξήσει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός αναρριχάται, φθάνοντας το 8,6% τον Αύγουστο, μετά την υποχώρηση 30% της κρόνας έναντι του ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η κρόνα υποχώρησε μετά το σχόλιο του Οίκου Fitch στις 21 Φεβρουαρίου για την αρνητική προοπτική του ελλείμματος της χώρας, επικαλούμενος το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, το εξωτερικό χρέος και την υπερθέρμανση της οικονομίας.