Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017 09:42

Market beat: Εβδομάδα με στόχο τη συσσώρευση με πλάγια κίνηση αναμονής

Αν οι επενδυτές επηρεαστούν από την αντιπολίτευση, θα χρειαστεί ο ΓΔ να πέσει πολύ χαμηλά, αφού αν και όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση η οικονομία κατ’ αυτούς θα βρεθεί εκεί που ήταν το 2014. Εκείνοι που θα πιστέψουνε την κυβέρνηση, θα αγοράσουν σήμερα αύριο και μεθαύριο.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Αν οι επενδυτές επηρεαστούν από την αντιπολίτευση, θα χρειαστεί ο ΓΔ να πέσει πολύ χαμηλά, αφού αν και όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση η οικονομία κατ’ αυτούς θα βρεθεί εκεί που ήταν το 2014. Εκείνοι που θα πιστέψουνε την κυβέρνηση, θα αγοράσουν σήμερα αύριο και μεθαύριο. Γιατί η χιονοστιβάδα των επενδυτών πλησιάζει και όσοι κατέχουν μετοχές εδώ και τώρα, έχουν εξασφαλίσει το ότι θα τις πουλήσουνε αρκετά ψηλότερα, μόλις το  success story No II γίνει αντιληπτό διεθνώς. Το ταμπλό στο ΧΑ δεν δείχνει να ισχύει τίποτε από τα δυο και αυτό φαίνεται στην εβδομαδιαία μεταβολή των βασικών δεικτών. Στη βδομάδα του «τίποτε», από το Eurogroup που έγινε στο ξεκίνημά της, ο μέσος όρος έπεσε -0,74%  και ο 25άρης, με τις μετοχές της προτίμησης των ξένων θεσμικών, μόνο -0,09%. Μάλλον προσέχουν περισσότερο τις δηλώσεις των πιστωτών, έναντι αυτών της ελληνικής πλευράς συνολικά.

Δεν ισχυριζόμαστε πως είναι καλή η εικόνα της εβδομαδιαίας επίδοσης των blue chip, αλλά η διατήρηση αγοραστικού ενδιαφέροντος ικανού να δώσει τέτοια κέρδη μετά το άκαρπο Eurogroup, ενώ η αγορά προσδοκούσε να αποτελέσει το τέλος μιας αγωνίας που κράτησε μήνες, είναι ένδειξη απουσίας πανικού. Ενώ ο μέσος τζίρος, 91 εκατ. ευρώ περίπου, δεν ήταν ενδεικτικός μεγάλης επιφύλαξης ως προς τη συμμετοχή στις συναλλαγές.

Οι εγχώριοι επενδυτές δεν έχουν καθοδήγηση από πουθενά, αφού είναι πολλές οι φορές που διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες, κατόπιν αισιόδοξων δηλώσεων των Ελλήνων αρμοδίων και οι αναλυτές, εμφανίζονται διχασμένοι.

Αν παρατηρήσουμε την πορεία της αγοράς στις πέντε τελευταίες  εβδομάδες θα διαπιστώσουμε ότι οι τρεις πρώτες, ήτοι η τελευταία του Απριλίου και οι δυο πρώτες του Μαΐου ήταν αυτές που ξεκόλλησε ο ΓΔ από τη ζώνη των 670 ως 680 μονάδων και βρέθηκε στις 800. Ήταν οι μέρες με τη μακρύτερη ανοδική αλυσίδα για το μέσο όρο στα χρόνια των μνημονίων και η βάση για αυτή την επίδοση ήταν η διάθεση για ανάληψη ρίσκου πριν από ένα Eurogroup ορόσημο για την πορεία της ελληνική οικονομίας και ανάπτυξης.   

Μια εβδομάδα πριν την συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες 22/5 και συγκεκριμένα από τις 15/5 ως τις 19/5 ο ΓΔ κρατήθηκε μεταξύ των 780 και 800 μονάδων χωρίς ένδειξη ότι μπορούσε να περάσει σε ανώτερα επίπεδα χωρίς την κατάληξη στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της χώρας. Την δε περασμένη, όταν πια ήταν γνωστή η αποτυχία στην προσπάθεια ολοκλήρωσης οι επενδυτές έστειλαν τον ΓΔ ως τις 750 μονάδες αλλά τον έκλεισαν στο τέλος της  λίγο κάτω από τις 780.

Θα λέγαμε πως τις δυο τελευταίες εβδομάδες  έγινε προσπάθεια να μην περάσει ο μέσος όρος σε ζώνες τιμών που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν πιέσεις για καθαρά στατιστικά αίτια γιατί αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επίπεδα τιμών μεταξύ 714 και 718 μονάδων. Ένα σημαντικό πισωγύρισμα που θα κατάστρεφε την εικόνα που έχει σχηματιστεί για την αγορά μας η οποία είναι η καλύτερη σε ετήσια επίδοση στην ευρωζώνη ακριβώς γιατί θεωρήθηκε πιθανή η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές.

Αυτή την εικόνα θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν οι ισχυροί θεσμικοί του ΧΑ προσδίδοντας αυξημένη μεταβλητότητα ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των διαχειριστών βραχυπροθέσμων επενδύσεων χωρίς απομάκρυνση από τις ως τώρα εμφανισμένες στηρίξεις. Με απλά λόγια θα προσπαθήσουν να μην περάσει ο μέσος όρος κάτω από τις 750 μονάδες. Αν θα το πετύχουν είναι άλλη υπόθεση.

Πλούσια σε γεγονότα και ανακοινώσεις η τρέχουσα εβδομάδα: Στο μακροοικονομικό πεδίο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τις λιανικές πωλήσεις του α’ τριμήνου (31/5) ενώ την Παρασκευή (2/5) θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής αρχής για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου. Κατά τα λοιπά η ατζέντα γεμίζει με τακτικές και έκτακτες γενικές συνελεύσεις, καθώς η μία μετά την άλλη εισηγμένες εταιρείες καλούν τους μετόχους τους για την έγκριση των οικονομικών πεπραγμένων της περυσινής χρονιάς.

Από τις σημαντικότερες γενικές συνελεύσεις της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν οι Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Cenergy και οι δύο συνελεύσεις θα γίνουν στο Βέλγιο, την Τρίτη (30/5) Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ (1/6), με θέμα μεταξύ άλλων την συγχώνευση των εταιρειών και η εβδομάδα κλείνει με Inform Λύκο (2/6).

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων η Lamda Development την Τρίτη 30 Μαΐου συνεχίζει την ροή των δημοσιεύσεων ακολουθούμενη την προσεχή Τετάρτη το απόγευμα (31/5) από την ΑΛΦΑ +5,39%. Σε ότι αφορά τις αποκοπές μερισμάτων στις 30 Μαΐου το Πλαίσιο και τα ΕΧΑΕ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσεως ύψους 5 και 6 λεπτών ανά μετοχή αντίστοιχα. Έως την Τετάρτη αναμένεται η απόφαση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά την παράταση κατά ένα μήνα της διαδικασίας προσφορών.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα λάβει χώρα η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, που είθισται να επηρεάζει έντονα συναλλακτικά την συμπεριφορά των μετοχών που συμμετέχουν στους σχετικούς δείκτες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας     

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Αναγνώριση των δυνατοτήτων του Προέδρου των ΗΠΑ στις πωλήσεις

Τα χρηματιστήρια σε παγκόσμια κλίμακα κινήθηκαν ανοδικά με ελάχιστες «παραφωνίες» από αγορές της Ευρώπης, την επόμενη της εβδομάδας που εμφανίστηκαν κινήσεις πανικού σχετικά με το μέλλον του Προέδρου Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Αυτό που ανέβασε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου ήταν η διαπίστωση των δυνατοτήτων του νέου ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στις πωλήσεις από το πρώτο κιόλας ταξίδι του στο εξωτερικό. Η στήλη όπως και αρκετοί διεθνείς αναλυτές υποστηρίζει εδώ και αρκετά χρόνια (από το καλοκαίρι του 2013) ότι η άνοδος των χρηματιστηρίων επιτελείται μέσα από μια σειρά επιθέσεων πανικού στο επενδυτικό φρόνημα, που αργά ή γρήγορα ωστόσο, τις διαδέχονται αντίστοιχες  φάσεις ανακούφισης. Προκαλείται από τη διαπίστωση ότι τα χειρότερα των σεναρίων δεν επαληθεύονται και η πραγματικότητα αποδεικνύεται καλύτερη από τις προσδοκίες των διαχειριστών κεφαλαίων.

Κύκλοι πανικού και ανακούφισης

Επίθεση πανικού ήταν η πτώση κατά -1,8% του S&P 500 την προπερασμένη Τετάρτη, παρόλο που κράτησε μόνο μια μέρα (μέχρι στιγμής). Την είχε πυροδοτήσει ένα κύμα υστερίας σχετικά με τη δυνατότητα του Προέδρου Τραμ να βρεθεί εμπλεκόμενος για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στο ζήτημα του Michael Flynn. Υπάρχουν αναλυτές που μετράνε τις κρίσης πανικού στην Wall Street από την έναρξη του τρέχοντος ανοδικού κύκλου την άνοιξη του 2009 και τις βγάζουν πάνω από 50. Από το σύνολο αυτό, οι τέσσερις ήταν «επίσημες» διορθώσεις, με τον S&P 500 να μειώνεται μεταξύ 10% και 20%, ενώ έξι ήταν μικρο-διορθώσεις, αφού σημειώθηκε πτώση 5% -10% στην περίοδο επικράτησης του πανικού. Αποδείχθηκαν ως τώρα όλες ιδανικές ευκαιρίες αγοράς.

Ένας άλλος τρόπος για τον εντοπισμό κρίσεων πανικού είναι η παρακολούθηση του S&P 500 VIX, ο γνωστός και ως ο «δείκτης φόβου». Σε αυτή τη βάση, η τελευταία κρίση πανικού ήταν ήσσονος σημασίας, με τον VIX να αυξάνεται μόλις ως το 15,59 εκείνη την Τετάρτη 17/5. Έφτασε στο 22,51 λίγο πριν από την εκλογή του νέου Προέδρου πέρυσι το φθινόπωρο, με τις ανησυχίες ότι το FBI ετοιμάζεται να διώξει την Χίλαρι Κλίντον. Πριν από αυτό, έφτασε στα 25,76 στα τέλη Ιουνίου στο Brexit, που ήταν πανικός με διάρκεια μόλις δύο ημέρες.

Οι αριθμοί της εβδομάδας

Την εβδομάδα που πέρασε, οι δείκτες της αγοράς της Νέας Υόρκης, με την ευχέρεια που προσέφερε η υποχώρηση των όγκων ενόψει της αργίας σήμερα στη Wall Street, εμφάνισαν την Πέμπτη ιστορικά υψηλά για Nasdaq και S&P500, διασφαλίζοντας άλλη μια ανοδική εβδομάδα.

Στην τέταρτη και τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Μαΐου ο S&P 500 κλείνοντας στις 2415,82 μονάδες, είχε επίδοση +1,43% και στο 2017 εμφάνισε κέρδη +7,91%. Ο Dow με μεταβολή +1,32%, έκλεισε στις 21.080,28 μονάδες, στο 2017 απέδωσε +6,67%. Ο S&P400 ανέβηκε +0,89% με επίδοση στο 2017 +4,02%, ανάλογα ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +1,09%, εμφάνισε στο έτος επίδοση +1,85%. Ο δε Nasdaq, σκαρφαλώνοντας +2,08%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2017 στο +15,36%.

Ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, κατά +1,15%, με την απόδοσή του για το 2017 στο +10,25%. Αντίθετα το πετρέλαιο υποχώρησε -1,31%. Στο 2017 χάνει -7,46%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου κέρδισε +1,03% στη βδομάδα και ενισχύεται πλέον +5,67% στο 2017. Ο DAX έχασε -0,29%, με απόδοση στο 2017 +9,76%, αλλά ο CAC είχε εβδομαδιαία μεταβολή +0,23%, με απόδοση +9,76% την τρέχουσα χρονιά. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +0,63% και στο 2017 απέδωσε +16,60%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,66% στο 2017 κερδίζει +10,27%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ενισχύθηκε +2,31%, και στο 2017 κερδίζει +6,41%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +1,26%, με επίδοση στο 2017 +8,86%.

Ο Nikkei με μεταβολή +0,49%, στο 2017 εμφάνισε άνοδο +2,99%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +2,92%, και επίδοση για το 2017 +16,23%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +1,85%, στο 2017 κατάφερε να κερδίζει +16,53%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +1,84% και στο 2017 κατέληξε με κέρδη +16,54%. Άνοδος +0,63% για τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +0,21%.

Ταξίδι με νόημα σε δολάρια

Ο Πρόεδρος Τραμπ ταξίδεψε τη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα. Έγινε σαφές ότι είναι ο κορυφαίος πωλητής των ΗΠΑ και ο κλάδος της αεροδιαστημικής και της άμυνας απολαμβάνει τα οφέλη από αυτό. Ένας από τους βιομηχανικούς τομείς του S&P 500 Industrials με τις καλύτερες επιδόσεις, αυτός της αεροδιαστημικής και της άμυνας, κέρδισε περίπου 14% από την αρχή του έτους, σχεδόν το διπλάσιο την απόδοση του βαρύτερου δείκτη μετοχών του κόσμου. Ιδού πώς ο κλάδος έχει επωφεληθεί από το να έχει τον Πρόεδρο με το μέρος του:

Όταν ο Πρόεδρος Trump επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία είχε μαζί τους διευθύνοντες συμβούλους της Boeing, Lockheed Martin και Raytheon. Η επίσκεψη ξεκίνησε με αμυντικές συμφωνίες για περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται ορισμένες συμφωνίες που ήταν ήδη στη φάση της προετοιμασίας κατά τη διάρκεια της διοίκησης Obama, για προτεινόμενες πωλήσεις, και συμφωνίες που χρειάζονται τελικές εγκρίσεις. Αλλά αποτελούν ποσό μικρό παρόλα αυτά.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως σε αξία, σύμφωνα με άρθρο της WSJ στις 5/21. Οι Σαουδάραβες σκοπεύουν να χτίσουν τη δική τους αμυντική βιομηχανία. Ο στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να αντλήσει «το ήμισυ των αμυντικών αναγκών της από εγχώριους προμηθευτές, σε σύγκριση με μόλις 2% επί του παρόντος».

Η Lockheed Martin δήλωσε ότι αποδέχθηκε προτάσεις για νέα συμβόλαια με αξία 28 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών πλοίων και ελικόπτερα Black Hawk. Η Boeing κατασκευάζει ως τώρα τα ελικόπτερα της χώρας.

Στις αρχές της θητείας του, ο Πρόεδρος Trump έδωσε τίτλους στα πρωτοσέλιδα του τύπου με το να ψέξει τα μέλη του Συμφώνου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, επειδή δεν ξόδεψαν τα απαιτούμενα ποσά για την άμυνα. Φαίνεται ότι η σκληρή του κριτική δεν έπεσε στο κενό. Σύμφωνα με άλλο άρθρο στις 5/21 της WSJ, τα μέλη του ΝΑΤΟ "υποχρεούνται να υποβάλλουν εθνικά σχέδια λεπτομερώς πώς θα επιτύχουν τους στόχους της συμμαχίας, που αναφέρουν ότι κάθε χώρα πρέπει να αφιερώσει το 2% του ΑΕΠ της στις στρατιωτικές δαπάνες. Επιπλέον, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για την κάλυψη των υφιστάμενων κενών στα όπλα που προσδιορίζονται από τη συμμαχία, όπως η έλλειψη πολεμικών πλοίων, συστημάτων αεροπορικής άμυνας και άλλα. Πέντε χώρες του ΝΑΤΟ αφιερώνουν το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Πολωνία και Εσθονία. Η Ρουμανία, η Λετονία και η Λιθουανία πρέπει να φτάσουν το 2% μέχρι το επόμενο έτος. Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν λέει ότι η χώρα θα φτάσει στο απαιτούμενο ποσό μέχρι το 2025 και η Γερμανία αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 8% ετησίως.

Δεν μετράνε τα αρνητικά

Ο Dow έπεσε 373 μονάδες στις 17 Μαΐου μετά από αναφορές ότι ο πρώην διευθυντής του FBI James Comey είχε γράψει ένα σημείωμα που αναφέρει ότι ο πρόεδρος Trump του ζήτησε να σταματήσει μια έρευνα για τον Michael Flynn. Αναφέρθηκαν ανησυχίες σχετικά με την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Την επόμενη μέρα, οι αγορές ενήργησαν λες και  δεν συνέβη τίποτα. Τις επόμενες έξι ημέρες, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά +2,5% σημειώνοντας νέα ιστορικά υψηλά, ο NASDAQ αυξήθηκε κατά 3,2% χτυπώντας επίσης ιστορικό υψηλό. Δεν ήταν μόνο οι μετοχές όπως το Facebook, το Amazon, η Apple, το Netflix και η μητέρα της Google Alphabet  που κινήθηκαν. Την Παρασκευή, περίπου 220 μετοχές σημείωσαν νέα υψηλά στο NYSE.

Επομένως, έχουμε το πρώτο πρόβλημα: η Ατζέντα Τραμπ δεν προχωρά, επειδή τα ζητήματα Comey συνεργασία με τη Ρωσία δεν θα εξαφανιστούν και δεν είναι σαφές εάν η μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να περάσει. Ένα άλλο αφορά στο πετρέλαιο που δεν «συνεργάζεται», και πέρασε πάλι κάτω από τα 50 δολάρια, παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή του, με μερικά μετοχές εταιριών πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των 52 εβδομάδων. Και επίσης, είχαμε πολύ ασταθή οικονομικά στοιχεία στο δεύτερο τρίμηνο μετά από ένα ταραγμένο πρώτο τρίμηνο, με πολλούς να μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου.

Η τάση από την αφύπνιση των animal spirits από τον Trump, το σχέδιο αναδιάρθρωσης για το εμπόριο -υπό την αιγίδα της πτώσης του πετρελαίου- και η βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ είναι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι του παγκόσμιου ράλι που ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου έτους. Γιατί, λοιπόν, οι αγορές κλείνουν τα μάτια, τουλάχιστον προς το παρόν; Γιατί πολλοί διαχειριστές θεωρούν ότι στην πραγματικότητα, ότι συμβαίνει είναι πολύ καλό! Η παγκόσμια μακροοικονομική εικόνα βελτιώνεται πραγματικά. Το δολάριο είναι πιο αδύναμο, με τον δείκτη του δολαρίου αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τις εκλογές. Η ανεργία είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Τα κέρδη αυξάνονται και η καθοδήγηση για τα μελλοντικά είναι καλύτερη από την αναμενόμενη, με κορυφαία την τεχνολογία

ΧΑ

Μικρή πτώση μετά από μεγάλη διακύμανση

Εβδομάδα μεγάλης διακύμανσης και μικρού τελικού αποτελέσματος ήταν η τελευταία χρηματιστηριακή του Μαΐου, που αποδείχθηκε, ότι ήταν ο μήνας που φέτος προκάλεσε πτώση στα λιγότερα blue chip (ΑΡΑΙΓ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ)  από όλους τους προηγούμενους. Ο μέσος όρος υποχώρησε -0,74%, με -0,09% πτώση του FTSE25 και τον FTSEM οδήγησαν στο -4,26%, πιθανά λόγω του πλήθους των αλλαγών που θα ισχύσουν για αυτόν σύντομα. Επίσης σε αυτή, δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για να σημειώσουν μεγάλα κέρδη ή μεγάλες ζημιές, τα χαρτοφυλάκια των κυνηγών κέρδους από βραχυπρόθεσμες κινήσεις, μέσα από την εκτόξευση της μεταβλητότητας της τάσης.

Το υπόβαθρο του κλίματος των συναλλαγών καθόρισαν αφενός οι κινήσεις των δυο προηγούμενων εβδομάδων, αλλά και η είδηση πως το Eurogroup της Δευτέρας 22/5 δεν κατέληξε σε μια απόφαση σχετική με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος. Τα ζητήματα αυτά, είχανε προκαλέσει την βάση της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό, αλλά και αφορμή να αποτυπώσουν τις αισιόδοξες προσδοκίες τους οι επενδυτές στο ταμπλό του ΧΑ, ως και τη σύνοδο της Δευτέρας.  Σε αυτή φάνηκε ότι η αγορά είχε διάθεση να ορίσει ισορροπία με ανοδική  συσσώρευση και αυτό ίσχυσε και για τα Τραπεζικά blue chip. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,56% και έφθασε στις788,53 από 784,17 μονάδες στο τέλος της τρίτης εβδομάδας και ο 25άρης έκλεισε στις 2094,65 από 2079,45 με μεταβολή +0,73%. Ο τζίρος ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος της βδομάδας και μόλις ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ, όταν οι τράπεζες αποτελούσαν το 57,9%. Την άνοδο στήριξαν οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή +3,19%, Τηλεπικοινωνιών +2,90%, Κοινής Ωφέλειας +1,54%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,26%, και Πετρελαίου Αερίου +1,25%. Απώλειες εμφάνισαν οι κλαδικοί δείκτες στις Κατασκευές Υλικά -0,68%, Πρώτων Υλών -0,65%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,43%, Τεχνολογίας -0,41%, και Τραπεζών -0,07%.

Το πτωτικό διήμερο

Την Τρίτη και Τετάρτη, υπήρξε αυξημένη μεταβλητότητα και μεγάλη διακύμανση με πτωτική κατάληξη, αλλά και ενίσχυση των όγκων, που έφερε την πρώτη μέρα μικρό καθοδικό αποτέλεσμα και τη δεύτερη μεγάλο. Έτσι την Τετάρτη, ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,17% από -0,70%, ενώ ο 25άρης -1,92% από -0,40% σημειώνοντας το χαμηλότερο κλείσιμο στη βδομάδα, ήτοι έφθασαν στις 766,03 και στις 2046,21 αντίστοιχα. Ωστόσο ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 107,229 από 108,935 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,903 από 3,596 εκατ. ευρώ. Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες των εταιριών Τροφίμων Ποτών +1,81% από +0,42% και Ακίνητης Περιουσίας +1,01% από +1,47%. Οι μόνοι κλάδοι που οι επενδυτές διατήρησαν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και τις δύο μέρες. Την πτώση του διήμερου οδήγησαν οι εταιρίες  Τραπεζών -6,11% από -1,86%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,74% από -2,17% Εμπορίου -1,46% από -1,30% και Πρώτων Υλών -1,20% από -1,71%. Το θετικό αυτών των συνεδριάσεων ήταν ότι δε πέρασε ο ΓΔ κάτω από τη στήριξη των 770 μονάδων.

Το ανοδικό διήμερο

Την Πέμπτη η δυναμική τρομοκράτησε αρχικά, αλλά τελικά ενίσχυσε τις προσδοκίες για φρένο στις πιέσεις από την απογοήτευση που προκλήθηκε με το ατυχές Eurogroup. Έτσι, αφού πρώτα ο μέσος όρος, στις 12:20, βούτηξε ως τις 752,02 μονάδες με μεταβολή -1,83% από το κλείσιμο της Τετάρτης, κατάφερε τελικά με οδηγό τις Τράπεζες, να κλείσει στις  771,82 μονάδες, με άνοδο +0,76% και ο 25άρης έκλεισε στις 2061,27, με μεταβολή +0,74%. Ο τζίρος ήταν ο καλύτερος της βδομάδας και διαμορφώθηκε στα 109,036 εκατ. ευρώ ενώ οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,741. Με σημαντικά κέρδη οι δείκτες: Τραπεζών +3,31%, Κοινής Ωφέλειας +1,88%, Ταξίδια Αναψυχή +1,36% όταν σημαντικές απώλειες είχαν οι δείκτες των εταιριών Πρώτων Υλών -2,44%, Τροφίμων Ποτών -1,38%, και Βιομηχανικών Προϊόντων -1,28%. Την Παρασκευή, ο τζίρος βούλιαξε. Ήταν ο χαμηλότερος στο εικοσαήμερο και διαμορφώθηκε στα 58,976 εκατ. ευρώ, ορίζοντας το μέσο όρο της βδομάδας στα 90,8 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,85% και έφθασε στις 778,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2077,55 με μεταβολή +0,79%. Κέρδη για Κατασκευές Υλικά +2,88%, Κοινής Ωφέλειας 2,59%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,33% Ταξίδια Αναψυχή +2,05%, Πετρελαίου Αερίου +1,28% και Τραπεζών +1,14%. Υπολογίσιμες απώλειες για τις εταιρίες Εμπορίου -1,80% Τηλεπικοινωνιών -1,15% και Ακίνητης Περιουσίας -0,58%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip μετά από το πέρασμα των συνόδων από 22/5 ως 26/5 είναι μικτή, με υπερέχουσες τις καθοδικές μετοχές σε εβδομαδιαία βάση. Αλλά, το βασικό στοιχείο ήταν η μεγάλη διακύμανση. Ήτοι η απόσταση του μέγιστου από το ελάχιστο της τιμής τους. Διψήφια διακύμανση έναντι μεταβολής του 25άρη κατά -0,09% και διακύμανσης 4,75% εμφάνισαν οι ΠΕΙΡ 23,12% με μεταβολή -7,59% στη βδομάδα, ΕΤΕ 18,40% με μεταβολή -3,90% στη βδομάδα, ΕΥΡΩΒ 13,95% με μεταβολή -3,87% στη βδομάδα, ΔΕΗ 12,89% με μεταβολή +10,89% στη βδομάδα, ΑΛΦΑ 11,62% με μεταβολή -1,81% στη βδομάδα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ 11,03% με μεταβολή -5,96% στη βδομάδα, και ΣΑΡ 10,01% με μεταβολή +0,66% στη βδομάδα. Το ανώτερο εβδομάδας για τις ΔΕΗ (+10,89%), ΕΕΕ (+1,56%), ΕΛΠΕ (+6,94%), ΛΑΜΔΑ (+2,89%), ΟΠΑΠ (+4,40%) και ΟΤΕ (+3,40%) ήταν και μέγιστο τελευταίων 12 μηνών. Οι επιδόσεις αυτών και όχι μόνο υπογραμμίζουν τη διάθεση των θεσμικών για ανάληψη ρίσκου, ακόμα και σε περιόδους που επιστρέφει η αβεβαιότητα και μεγαλώνει το περίφημο country risk, που λίγο υπολογίζεται από τους πολιτικούς  παράγοντες της χώρας και πολύ από τους ξένους επενδυτές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Η μείωση της έκθεσης υπογραμμίζει την επιφύλαξη των traders

Εβδομάδα μεγάλης διακύμανσης και μικρού τελικού αποτελέσματος ήταν η τελευταία χρηματιστηριακή του Μαΐου, που αποδείχθηκε, ότι ήταν ο μήνας που φέτος προκάλεσε πτώση στα λιγότερα blue chip (ΑΡΑΙΓ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ)  από όλους τους προηγούμενους. Ο μέσος όρος υποχώρησε -0,74%, με -0,09% πτώση του FTSE25 και τον FTSEM οδήγησαν στο -4,26%, πιθανά λόγω του πλήθους των αλλαγών που θα ισχύσουν για αυτόν σύντομα.

Στην τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Μαΐου, είχαμε αύξηση των όγκων στα ΣΜΕ του 25άρη των σειρών που κυριάρχησαν, αλλά όχι συνολικά. Σημειώθηκε παράλληλα ικανή μείωση της έκθεσης σε αυτά. Ο όγκος των ΣΜΕ της σειράς, Ιουνίου, πέρασε πάνω από τα 3700 τη μέρα. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2077,55 μονάδες με μεταβολή -0,09%. Στα options του, ο συνολικός αριθμός συμβολαίων που διακινήθηκαν υποχώρησε υπολογίσιμα.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, υποχώρησαν -25,33%, όταν οι ανοικτές θέσεις έπεσαν σε 5.742 από 7.514. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουνίου, διαμορφώθηκε στα 3712 από 3045 ΣΜΕ, ενώ της σειράς Ιουλίου ανέβηκε σε 352 από 58 συμβόλαια ημερησίως και κατέληξε με 497 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, Ιουνίου, ορίστηκε στις 2075,00 μονάδες. Οι traders όρισαν προ-πορεία του 25άρη έναντι των ΣΜΕ, της τάξης των 2,55 μονάδων.

Η δυναμική των συναλλαγών την περασμένη βδομάδα, έφερε σχετική ισορροπία ανάμεσα στις καθοδικές και στις  ανοδικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Είναι δεκαπέντε οι πτωτικές, δέκα οι ανοδικές. Αλλά, μεγάλη πτώση πάνω από -3%, είχαν οι επτά (ΠΕΙΡ -7,6%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,96%, ΦΦΓΚΡΠ -5,5%, ΜΥΤΙΛ -5,10%, ΜΕΤΚ -4,7% και ΕΤΕ ΕΥΡΩΒ -3,9%). Ενώ κέρδη από +2,9% ως +10,9% είχαν έξη (ΔΕΗ +10,9%, ΕΛΠΕ +6,94%, ΟΠΑΠ +4,4%, ΟΤΕ +3,4%, ΤΙΤΚ +3,1%  και ΛΑΜΔΑ +2,9%).

«Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε ανοδικά από την στήριξη των 753 μονάδων που διέρχεται το επίπεδο διόρθωσης 23,6% του ανοδικού κύματος από τις 602 στις 800 μονάδες και το μεγάλο ερώτημα στα χείλη όλων είναι αν τερμάτισε η διόρθωσή του». Παρατηρούσαν από την  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Εντοπίσαμε μια χρήσιμη παρότρυνση από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ: «Οι επενδυτές πρέπει να έχουν συγκεκριμένη στρατηγική αγορών και πωλήσεων, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και να μην παρασύρονται από την ψυχολογία τους, την φημολογία που κυκλοφορεί και την απληστία τους».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η έντονα υπεραγορασμένη διαγραμματική κατάσταση του Γενικού Δείκτη δημιούργησε, ως όφειλε, μια γρήγορη καθοδική 'εξαέρωση', τόσο στους τεχνικούς δείκτες ορμής, όσο και στις τιμές φέρνοντάς τον προς την προαναγγελόμενη ζώνη στήριξης των 750 με 740 μονάδων.

Από την ίδια περιοχή διέρχεται και το Fibonacci διορθωτικό τόξο των 38,2% στις 752 μονάδες περίπου, στοιχείο, που λειτούργησε ως πρώτο πεδίο αντίδρασης των Buyers "τινάζοντας" ενδοσυνεδριακά τον Δείκτη +20 μονάδες, ή σε ποσοστό +2,65% από τα χαμηλά των 752 μονάδων στις 772 μονάδες. Για τη συνέχεια αυτό που προέχει είναι η "αρπαγή" των 780 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, για να μπορέσουμε, από διαγραμματικής απόψεως, να πούμε ότι επαναφέρουμε στο στόχαστρό μας το ψυχολογικό επίπεδο των 800 μονάδων.

Στην αντίθετη, όμως, περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης δείξει αδυναμία πρόκλησης ενός ισχυρού "πατήματος" άνω των 780 μονάδων, τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια εκ νέου καθοδική κίνηση προς το επίπεδο στήριξης των 750 μονάδων, με ενδείξεις πιθανού βραχυχρόνιου "βαθέματος" προς τις 738 μονάδες.

Η καθοδική διάσπαση των 2040 μονάδων, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης έφερε βίαιη εκτόνωση σπρώχνοντας προς το όριο στήριξης των 2002 με 2000 μονάδων. Από εκεί και έπειτα η χαρακτηριστική άρνηση των λεγόμενων μη Τραπεζικών “Blue Chips” (Coca -Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo..) να συμμετάσχουν στη πτώση, έφερε γρήγορη αναθεώρηση των πτωτικών σκέψεων επαναφέροντας τον δείκτη άνω των 2040 μονάδων, γεγονός που αποτυπώθηκε στο ημερήσιο chart τιμών, με ένα επιβλητικό "Dragonfly Doji candlestick". Όμως μια πιθανή δεύτερη διέλευση του δείκτη κάτω από τις 2040 μονάδες, θα επιφέρει βραχυχρόνια αναίρεση του ανοδικού σεναρίου, ανοίγοντας, ίσως, τον δρόμο για μια επικίνδυνη "επίσκεψη" προς το υπάρχον ανοδικό "χάσμα" στις 1924 μονάδες.

Τέλος, ο Τραπεζικός Δείκτης, όπου στη κυριολεξία "έσυρε το άρμα της πτώσης" "υποτροπιάζοντας" από τα υψηλά των 1081 μονάδων, ήρθε σε μια πρώτη επαφή με την περιοχή, όπου έχουν σημειωθεί οι δύο ισχυρές τοπικές κορυφές του περασμένου Χειμώνα στις 912 μονάδες.

Εδώ η βραχυχρόνια άρνηση εισόδου του δείκτη άνω των 1000 μονάδων θα πρόσθετε  νέα δυναμική στο στρατόπεδο των 'Bears".

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν οι επενδυτές τις αποφάσεις του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Η "μεγάλη πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις και ουσιαστικά η αποδοχή των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της δόσης, δεν συνοδεύτηκε με μια απτή λύση για το χρέος, ή έστω με κάποιο οδικό δρόμο που θα καθόριζε ποσοτικά μια διάσταση μέτρων. Όπως και να έχει, η μη απόφαση για το χρέος έκανε "αρνητικό ήχο" στην Αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο, καθώς κάποιες προσδοκίες είχαν προεξοφληθεί στις τιμές.

Η πιθανότητα ένταξης των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ φαίνεται ότι απομακρύνεται στην παρούσα φάση, μια κίνηση που θα είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα εμπιστοσύνης και θα αναπτέρωνε τις ελπίδες για μια πρώτη επιτυχή δοκιμή άντλησης ρευστότητας από τις Αγορές.

Από την άλλη πλευρά το "στρες" της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης βρίσκεται σε ύφεση, αφού με την ρευστότητα της δόσης η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ομολογιακών λήξεων του Καλοκαιριού. Η διελκυστίνδα των νέων ήταν λογικό να μεταβάλλει την ψυχολογία και από την θετική αναμονή οι εμπλεκόμενοι να περάσουν σε νευρική αναμονή, κατοχυρώνοντας κάποιο μέρος των πρόσφατων κερδών τους.

Η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα διόρθωσης στο Χρηματιστήριο ήταν πιο νευρική, έδωσε περισσότερες ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ενώ ανέδειξε μια ομάδα εταιρειών, κυρίως από τον Εμποροβιομηχανικό κλάδο, που έδειξαν πολύ στιβαρή συμπεριφορά παρά την διαπραγμάτευση σε πολυετή υψηλά.

Η παρατήρηση αυτή έχει να κάνει με την ποιότητα των κεφαλαίων που δραστηριοποιήθηκαν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Χ.Α. και δείχνει ένα πιο θεσμικό προφίλ σε ότι αφορά την ταυτότητα των εμπλεκομένων. Και αυτό έχει την σημασία του, καθώς η αναστολή του αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό που είχε παρατηρηθεί έως το Μάρτιο, έχει δώσει την θέση της σε επιλεκτικές, αλλά σταθερές, τοποθετήσεις, εδραιώνοντας τον μέσο ημερήσιο τζίρο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγορά του Χ.Α. βρίσκεται αυτή την στιγμή στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των χρηματιστηριακών επιδόσεων Παγκοσμίως, διατηρώντας με άνεση την υψηλή θέση στην σχετική λίστα.

Τεχνικά μετά από μια διόρθωση από τα υψηλά διετίας, ο Γενικός Δείκτης έδωσε μια αντίδραση ήπιων διαστάσεων επιστρέφοντας προς τις 780 μονάδες. Ο MACD, μετά την πρόσφατη καθοδική πορεία, έχει επιστρέψει σε σήματα πώλησης, ενώ οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί αισθητά από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο αντιδράσεις του Γενικού Δείκτη ήρθαν μέχρι στιγμής από το 23,6% και 38,2% ποσοστό αναλογίας της ανόδου, που ξεκίνησε από τις 670 μονάδες με ακρίβεια μονάδας.

Παρά την σταθεροποίηση - μικρή άνοδο που παρατηρήθηκε την Παρασκευή, οι αγοραστές δεν έδωσαν ανάλογη δυνατή συνέχεια, βάζοντας σε ερώτημα το μέλλον της ανοδικής αντίδρασης. Η κίνηση προς τις 740 μονάδες (50% της διόρθωσης) διατηρεί ακόμα τις πιθανότητες με το μέρος της, ενώ πιο ισχυρές ενδείξεις ολοκλήρωσης του διορθωτικού κύματος θα έχουμε στην εξασθένηση των συναλλαγών σε ημέρες "αδυναμίας".

Συμπερασματικά, ως τώρα η δομή της διόρθωσης δεν παρουσιάζει εκπλήξεις και τα επίπεδα που βγάζουν αγορές είναι εντός των προβλεπόμενων στηρίξεων.

Σήμερα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ανέβηκαν σήμερα Δευτέρα 29/5, λαμβάνοντας θετικά τα μηνύματα από τις μετοχές της Wall Street, που κυμαίνονται γύρω από τα νέα ρεκόρ υψηλών, ενώ το βρετανικό νόμισμα συντήρησε την αδυναμία του μετά από δημοσκόπηση που έδειξε συρρίκνωση του κόμματος της πρωθυπουργού Theresa May στις επερχόμενες εκλογές της Βρετανίας. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία ήταν οριακά υψηλότερα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,2% αλλά προς το τέλος είχε άνοδο +0,04%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν κατά 0,66%. Οι αγορές της Κίνας κλείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη για διακοπές.

Βάζοντας στην άκρη την ανησυχία από ένα βορειοκορεατικό πύραυλο, ο KOSPI της Νότιας Κορέας πρόσθεσε 0,4% για να αγγίξει ένα ρεκόρ υψηλών αλλά στο δεύτερο μέρος υποχώρησε -0,45%. Παραλίγο να εμφάνιζε την έβδομη ημέρα στην αλυσίδα των ανοδικών κλεισιμάτων.

Ο δείκτης δολαρίου DXY έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων ήταν σταθερός στο 97.487 μετά την άνοδο την Παρασκευή χάρη στα αισιόδοξα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ. Ο δείκτης υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα 6-1 / 2 μηνών κάτω από το 97,00 την προηγούμενη εβδομάδα από πολιτικές ανησυχίες, αλλά έκτοτε το έχουν ξεπεράσει.

Οι αγορές των ΗΠΑ θα κλείσουν τη Δευτέρα για την Ημέρα Μνήμης.

Το πετρέλαιο πέφτει καθώς η διάτρηση των επιπέδων παραγωγής στις ΗΠΑ υπονομεύει την προσπάθεια να σφίξουν την προσφορά στις αγορές. Το ευρώ υποχώρησε 0,1% στα 1,1166 δολάρια. Το κοινό νόμισμα είχε περάσει σε υψηλό 5-1 / 2-μηνών στα 1,1268 την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν κατάφερε να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η Γερμανία θα συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Ο αξιωματούχος του υπουργείου παρέπεμψε, μεταξύ άλλων, στη δήλωση του Γερούν Ντέισελμπλουμ ότι «μία λύση είναι πολύ κοντά», αλλά και στη χθεσινή εκτίμηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι «στο επόμενο Eurogroup θα επιτευχθεί συμφωνία».

Οι επερχόμενες πληρωμές ελληνικών ομολόγων αποτελούν την καλύτερη «εγγύηση» για την επίτευξη μίας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, υποστήριξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

«Υπάρχoυν ορισμένα ευαίσθητα πολιτικά θέματα, τα οποία καθυστερούν τη διαδικασία, αλλά οι πληρωμές των ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο διασφαλίζουν την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα» έσπευσε να προσθέσει το στέλεχος του ΔΝΤ.

Αισιόδοξος για μία καλύτερη συμφωνία εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Πρέβεζα όπου βρίσκεται. Ο Υπουργός ανέφερε ότι «ευελπιστούμε με καλούς όρους για μια καλύτερη συμφωνία». Όπως μεταδίδει το prevezabest.blogspot.gr, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε πως «φαίνεται ότι ήταν σωστή η απόφασή μας να μην δεχτούμε αυτή τη συμφωνία».

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους καλεί τους εταίρους ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τονίζοντας ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι προβλεπόταν να κάνει. Όπως σημειώνει, «αυτό που έχει επιτευχθεί είναι μόνο η αρχή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που βασίζεται σε υγιή θεμελιώδη μεγέθη και υψηλότερη ανταγωνιστικότητα», ωστόσο παραδέχεται ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Αισιοδοξία για τις προοπτικές των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ σε ό,τι αφορά τα ΕΛΠΕ τόνισε ότι αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης πως πρέπει να υπάρχει αρμονική συνεργασία και συνεννόηση με όλους τους ιδιώτες επενδυτές, όπου το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμμετοχή μαζί με ιδιώτες.

Σε συνέντευξη προς το ΑΜΠΕ ο κ. Σταθάκης υπογραμμίζει ότι ο ελλαδικός χώρος βρίσκεται σε περιοχή μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος ενώ ταυτόχρονα η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει τόσο τη διερεύνηση όσο και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Τη σημασία της συρρίκνωσης του παραγωγικού κενού στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και στην επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη, υπογραμμίζει η Alpha Bank,ΑΛΦΑ+0,93% στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η παραγωγικότητα της εργασίας ακολούθησε πτωτική πορεία, η οποία ωστόσο αναμένεται στην επόμενη διετία να διακοπεί.

Μονόδρομο χαρακτηρίζουν στις Βρυξέλλες την ανάγκη μετακίνησης του ΔΝΤ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «από τις ακραίες θέσεις τους» σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη συνολικής απόφασης στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup στις 15 Ιουνίου. Την επισήμανση αυτή έκαναν χθες κοινοτικές πηγές με αφορμή τις διαρροές με τα πρακτικά της συζήτησης στο Εurogroup, που δείχνουν ότι το ΔΝΤ εμφανίστηκε με υπερβολικές προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και πολύ απαιτητικό σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022. Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε δεν επέδειξε καμία ευελιξία σε σχέση με τις διευκρινίσεις που ζητούσε ο διεθνής οργανισμός για το χρέος.

Βελτίωση κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, διακόπτοντας το αρνητικό σερί των τελευταίων τριών ημερών και υποχωρώντας κάτω του ψυχολογικού ορίου του 6%. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή (12.56), η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώνεται κατά 11 μονάδες βάσης στο 5,972% και του 2ετούς κρατικού ομολόγου διολισθαίνει κατά 14,8 μονάδες βάσης στο 5,758%.

Μετά το ατελέσφορο Eurogroup της 22ης Μαΐου, τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψαν σημαντική επιδείνωση, καθώς οι αποδόσεις των 10 ετών ομολόγων αυξήθηκαν άνω του ψυχολογικού ορίου του 6%.

Στο ζήτημα της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαιρετίζοντας την πρόοδο στην εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο της συνόδου των G7 στην Ιταλία, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο» και υποστήριξε ότι «έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις». Μάλιστα, εξήρε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, «αποτίνοντας φόρο τιμής στο θάρρος του»

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ψηφιακή ατζέντα της Ελλάδας και τις προοπτικές για ανάκαμψη μέσω της τεχνολογίας, παρείχε ο διευθύνων σύμβουλος της SAP S.E., Μπιλ ΜακΝτέρμοτ. Ο ίδιος βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα για μια σειρά από συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και την ομάδα της SAP στην Ελλάδα. Με παρουσία στην Ελλάδα από το 1994, η SAP παρέχει λύσεις ΙΤ σε τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα. Δείχνοντας τη συνεχή δέσμευσή στην ελληνική αγορά, το 2016 ανακοίνωσε την ίδρυση ενός διεθνούς Data Science Delivery Hub, με βάση την Ελλάδα.

Στις 2,2 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε η απόκλιση στον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση τηςEurobank «7 Ημέρες Οικονομία». Το συγκεκριμένο μέγεθος, κατά την ελληνική τράπεζα, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μέτρο προσέγγισης του «κόστους ευκαιρίας» που επωμίζεται η οικονομία, εξαιτίας της τρέχουσας στασιμότητας.

Τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου, θα δημοσιευθούν οι οικονομικές καταστάσεις της ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,21% Α.Ε. για το α’ τρίμηνο του 2017.

Για την επόμενη ημέρα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση αναλυτών και επενδυτών.

Άνω του 5% διαμορφώνεται το ποσοστό της BlackRock στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank,ΑΛΦΑ+0,93% κατέχοντας 79,9 εκατ. δικαιώματα ψήφου, τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες μετοχές.

Για τις 16 Ιουνίου ορίστηκε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Frigoglass ΦΡΙΓΟ+11,49%Βιομηχανία Ψυκτικών Θαλάμων ΑΒΕΕ,

Την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους έως 22 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η β’ επαναληπτική γενική συνέλευση των κατόχων προνομιούχων μετοχών της ΑΝΕΚ Α.Ε. Η έκδοση του ομολογιακού θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης 22 εκατ. μετατρέψιμων ομολογιών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ και τιμή μετατροπής 0,30 ευρώ/μετοχή.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Από το χρόνου η Ιταλία θα σταματήσει να κόβει κέρματα του ενός και δύο λεπτών του ευρώ, προς μεγάλη ικανοποίηση των σερβιτόρων, όχι όμως και των καταναλωτών. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα παρακολουθει τη διαδικασία. Η Ιταλία ακολουθεί έτσι το παράδειγμα δύο άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τον ερχόμενο Ιανουάριο, στο ιταλικό νομισματοκοπείο δεν θα κόβονται πλέον κέρματα του ενός και δύο λεπτών του ευρώ. Η απόφαση ελήφθη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται τώρα να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση με ειδικό διάταγμα. Η όλη πρωτοβουλία ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία Κεντροαριστεράς - Κέντρου και μέρους της Κεντροδεξιάς και η τελική έγκρισή της θεωρείται σίγουρη. Η Ιταλία κάνει την κίνηση ακολουθώντας το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Την επέκταση των μέτρων περικοπής της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά εννέα μήνες, έως δηλαδή το α’ τρίμηνο του 2018, αποφάσισαν οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με αξιωματούχο με γνώση επί των σχετικών διαβουλεύσεων. Στη συμφωνία εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν και 12 πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, οι οποίες δεν αποτελούν μέλη του ΟΠΕΚ. Eξάλλου, ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί και τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχε αποφασιστεί ο πρώτος γύρος μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής.

Προσφυγικό, διεθνές εμπόριο και κλίμα είναι μερικά μόνο ζητήματα που είναι ικανά να «τορπιλίσουν» τη σύνοδο των G7 στην Ταορμίνα. Ακόμα και ένας συμβιβασμός θα αποτελούσε επιτυχία, μεταδίδει η DW. «Είναι η δυσκολότερη σύνοδος των G7 εδώ και χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ στην Ταορμίνα της Σικελία.

Την έφεσή της σε δικαστήριο της Ρώμης κέρδισε η Uber. Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, το Δικαστήριο επιβεβαίωσε το δικαίωμά της να συνεχίσει να λειτουργεί αδιάκοπα στην Ιταλία. Με αφορμή την απόφαση του Δικαστηρίου, η Uber, μέσω εκπροσώπου της, εξέφρασε την ικανοποίησή της «καθώς χιλιάδες οδηγοί και επιβάτες θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Uber στην Ιταλία».

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών υποχώρησαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν πτώση της τάξης του 0,7% κατά τη διάρκεια του Απριλίου, έναντι των εκτιμήσεων περί κάμψης 1%. Η επίδοση του προηγούμενου μήνα ήταν η πρώτη αρνητική, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις.

Στο 1,2% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο α’ τρίμηνο του 2017, έναντι της αρχικής εκτίμησης περί αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,7%. Παρά τη θετική αναθεώρηση των στοιχείων, η επίδοση των πρώτων τριών μηνών υπολείπεται της αντίστοιχης του δ’ τριμήνου του 2016, λόγω κυρίως της σημαντικής κάμψης των καταναλωτικών δαπανών και των επιχειρηματικών αποθεμάτων. Την ίδια ώρα, τα προσαρμοσμένα εταιρικά κέρδη περιορίστηκαν κατά 1,9% έναντι αύξησης 3,7% το α’ τρίμηνο του 2016, γεγονός το οποίο αντανακλά την υποτίμηση της αξίας των αποθεμάτων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων υποχωρεί η στερλίνα, καθώς το δημοσκοπικό προβάδισμα της Τερέζα Μέι φαίνεται πως περιορίζεται σημαντικά, μόλις λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Eπιτάχυνση εμφάνισε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ιαπωνίακαθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένου του κλάδου των φρέσκων τροφίμων, αυξήθηκε στο 0,3% έναντι 0,2% τον Μάρτιο. Πρόκειται για τον τέταρτο ανοδικό μήνα, παρότι οι αναλυτές του Nikkei ανέμεναν άνοδο στο 0,4%. Εξαιρουμένων των κλάδων των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε αμετάβλητος.