Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 07:54

Eλαφρά η διαφοροποίηση του αργού

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη μετά τη χθεσινή του υποχώρηση από τα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών, καθώς ο ήπιος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ, σηματοδότησε μείωση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με την κυβερνητική έκθεση που έδειξε υψηλότερα αποθέματα καυσίμων.

Θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών θα επικρατήσουν στο μέγιστο των ΗΠΑ από τις 26 Δεκεμβρίου έως τις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την πρόβλεψης του National Weather Service. Οι προμήθειες διϋλισμένων καυσίμων, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, αναρριχήθηκαν 1,2 εακτ. βαρέλια, την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας της χώρας, στις 20 Δεκεμβρίου.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 62,71 δολ. το βαρέλι, 5 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:57 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,06 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 62,66 δολ. το βαρέλι, μετά την άνοδό του στα 64,15 δολ. στις 20 Δεκεμβρίου και στα υψηλότερα επίπεδα συμβολαίου κοντά στη λήξη του από τις 19 Σεπτεμβρίου. Οι τιμές βρίσκονται φέτος περίπου 7,6% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης των ΗΠΑ αυξήθηκαν 769.000 βαρέλια, φθάνοντας στα 57,6 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, 2,3% πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας για τη χρονική περίοδο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας. Η ζήτηση για θέρμανση κατοικιών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, την περιοχή που καταναλώνει το 80% του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα, θα είναι 31% χαμηλότερη της φυσιολογικής έως τις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Weather Derivatives.

Το πετρέλαιο ενδέχεται να κινηθεί ανοδικά την επόμενη εβδομάδα εν μέσω εικασιών ότι τα αποθέματα θα μειωθούν καθώς ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή. Δεκαέξι από τους 42 αναλυτές, διαπραγματευτές και χρηματιστές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg ή το 38%, είπαν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν. Δεκατρείς προέβλεψαν μείωση των τιμών και 13, ελαφρά διαφοροποίηση. Την εβδομάδα που πέρασε οι γνώμες των αναλυτών ήταν μοιρασμένες στα δύο, αναφορικά με την πορεία των τιμών του πετρελαίου.