Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2006 11:29

Απώλειες σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές για δεύτερη ημέρα, μετά τη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να συρρικνωθεί περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Οι μετοχές της Rio Tinto Group και της Anglo American Plc οδήγησαν χαμηλότερα τον κλάδο των μεταλλουργιών καθώς οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα έξι μηνών. Οι μετοχές της British Airways Plc, της τρίτης σε μέγεθος αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης κινήθηκαν πτωτικά μετά τις ματαιώσεις πτήσεων για τρίτη ημέρα εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Λονδίνο.

Ο Dow Jones Stoxx 600 Index υποχωρούσε 0,1% φθάνοντας στις 363,75 μονάδες στις 8:50 π.μ. στο Λονδίνο. Ο δείκτης αυτήν την εβδομάδα έχει υποχωρήσει 0,7%. Ο The Stoxx 50 υποχώρησε 0,1% σήμερα και ο Euro Stoxx 50, σημείωνε απώλειες 0,2%.

Οι μετοχές οδεύουν να σημειώσουν τις πρώτες απώλειες μέσα σε τρεις εβδομάδες μετά τις εκθέσεις που κατέδειξαν περαιτέρω συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Ο Stoxx 600 έχει αναρριχηθεί 17% φέτος καθώς το κύμα των συγχωνεύσεων ρεκόρ βοήθησε τους επενδυτές, απομάκρυναν τις ανησυχίες για μια ύφεση στις ΗΠΑ.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ μετά τον γενικό οικονομικό δείκτης της Fed Bank της Φιλαδέλφειας, που υποχώρησε στο -4,3 από 5,1 τον Νοέμβριο, καταδεικνύοντας περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Νωρίτερα, η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2%, χαμηλότερα της προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 2,2%, σύμφωνα με το υπουργείου Εμπορίου της χώρας.

Σημερινές εκθέσεις ενδέχεται να δείξουν ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών ανέκαμψαν τον Νοέμβριο και ότι οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν.

Οι μετοχές της Anglo American, της δεύτερης σε μέγεθος μεταλλουργίας στον κόσμο, υποχώρησαν 0,6% φθάνοντας στις 2.420 πένες η μία. Οι μετοχές της Rio Tinto, της τρίτης μεγαλύτερης του κλάδου στον κόσμο, απώλεσαν 0,6%, φθάνοντας στις 2.648 πένες η μία.

Τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη υποχώρησαν στο μάξιμουμ ημερήσιο όριο, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η συρρίκνωση της ανάπτυξης της οικονομίας στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο, ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση του βιομηχανικού μετάλλου.

Η οικονομία της Κίνας ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 9,8% το 2007, χαμηλότερα της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 10%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Σήμερα εκθέσεις στις ΗΠΑ ενδέχεται να δείξουν αύξηση 1,3% των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 64 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Η ζήτηση για αγαθά που έχουν ζωή τουλάχιστον τρία έτη, υποχώρησε 8,3% τον Οκτώβριο, τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα έξι ετών, δείχνοντας μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση. Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 8:30 π.μ., ώρα Ν. Υόρκης.

Οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα 0,6% τον μήνα που πέρασε, τρεις φορές της αύξησης του Οκτωβρίου, σύμφωνα με 66 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ θα ανακοινώσει αυτά τα στοιχεία επίσης στις 8:30 π.μ., ώρα Ν. Υόρκης.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor's 500 Index έκλεισε 5,23 μονάδες χαμηλότερα, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 1.418,30 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε 42,62 μονάδες, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 12.421,25 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 11,76 μονάδων, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 2.415,85 μονάδες. Ο δείκτης υποχωρεί τις τέσσερις τελευταίες ημέρες και το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απωλειών σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.